sreda, 27. maj 1998.

U KINOTECI PRIKAZAN FILM “MAJKA KATINA"

Premijera posle pola veka

U Muzeju jugoslovenske kinoteke, preksinoc je premijerno prikazan film Nikole Popovica “Majka Katina", 49 godina posle snimanja.

Rec je o drugom igranom filmu Popovica, ( pionira jugoslovenskog filma, ciji je dugometrazni, dokumentarni film “Beograd" prvo filmsko ostvarenje u savremenoj srpskoj kinematografiji. Po scenariju Branka Copica snimio je film “Zivjece ovaj narod". Za “Majku Katinu" scenario je napisao Oskar Davico, koji je boravio u Grckoj 1947. i 1948. godine, u vreme gradjanskog rata i borbe Markosovih partizana protiv monarhistickih snaga koje su podrzavali zapadni saveznici, sto ga je i inspirisalo da napise scenario. Kako je Markosove partizane vodila KP Grcke, a nju, pak, podrzavale sve socijalisticke zemlje, pa i Jugoslavija, Nikoli Popovicu, kao mladom, ali vec potvrdjenom reditelju, povereno je reziranje ovog filma.

Medjutim, dok se film zavrsavao desile su se promene na istorijskoj sceni. Doneta je rezolucija Kominforma, Jugoslavija se okrenula zapadu, u Grckoj pobedili monarhisti, a odnosi izmedju Grcke i Jugoslavije normalizovani) tako da prikazivanje antimonarhistickog i antizapadnog filma nije bilo pozeljno. Tako, ovaj film, iako nikada nije podlegao cenzuri (pricalo se, izmedju ostalog, da ga je video i Tito), samim tim ni zabranjen, ipak nikada nije javno prikazan. U Muzeju jugoslovenske kinoteke gledaoci su ga u ponedeljak uvece videli prvi put.

Glavne uloge u filmu “Majka Katina" (pretpostavlja se da je snimanje pocelo 27. maja 1948. godine u Mlinima kod Dubrovnika, tako da premijera nije slucajno bila 25. maja), za koji se smatra da spada u okvir najdoslednijeg socijalistickog realizma, ostvarili su: Nada Skrinjar (prva filmska uloga 26 - godisnje glumice, koja je igrala stariju zenu), Jugoslav Nalis, Bert Sotlar, Jovan Milicevic i Misa Mirkovic.

B. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /