sreda, 27. maj 1998.

ZAVRSNI IZBORNI MITING SOCIJALISTICKE NARODNE PARTIJE U PODGORICI

“Vraticemo Crnu Goru narodu"

Predsjednik SNP Momir Bulatovic istakao da predstojeci izbori u Crnoj Gori nece biti slobodni i demokratski, ali da moraju biti posteni, jer je to “minimum ispod koga se ne moze".

Podgorica. - Glavni podgoricki trg sinoc su ispunile pristalice aktuelnog saveznog premijera Momira Bulatovica i njegove Socijalisticke narodne partije. Bio je to dvosatni zavrsni izborni miting, na kome se, iz svih krajeva Crne Gore, okupilo petnaestak hiljada ljudi, kojima su prvaci SNP-a i kandidati za poslanike ove partije obecali izbornu pobjedu, uprkos tome sto, kako je Momir Bulatovic kazao, “izbori nece biti ni slobodni ni demokratski". Predizborni optimizam propracen je klicanjem Jugoslaviji, i pogrdama na racun lidera najozbiljnije protivnicke politicke grupacije - predsjednika Crne Gore Mila Djukanovica. Repertoar je bio klasican: “Milo Turcine" i “Milo lopove".

- Ovi izbori nijesu slobodni, jer su drzavni organi potpuno napustili Ustav i zakone. Umjesto da su u funkciji svih gradjana, priklonjeni su samo jednoj politickoj volji, kazao je Momir Bulatovic, posljednji se obracajuci ucesnicima izbornog mitinga.

Bulatovic je predstojece izbore ocijenio i kao nedemokratske, jer politicke partije koje na njima ucestvuju “ni izbliza nemaju jednake uslove i mogucnosti da svoje programe priblize gradjanima", ali je naglasio da oni “moraju biti posteni", posto je to “minimum ispod koga se ne moze".

Bulatovic je kazao da ce Savezna vlada ciji je on predsjednik, postovati ravnopravnost republika clanica, ali da ce, istovremeno, “snazno, odlucno i efikasno" doprinositi jugoslovenskoj zajednici. “Necemo mijenjati postojeci Ustav SRJ, ali cemo ga u potpunosti primijeniti", kazao je Bulatovic.

- Crnu Goru smo vratili Jugoslaviji, a sada treba da je vratimo crnogorskom narodu, i svim gradjanima koji zive u Crnoj Gori, kazao je Bulatovic, dodajuci da se integracija SRJ u Evropu i Medjunarodnu zajednicu mora voditi kroz “integraciju na nivou Jugoslavije". “Ne ide se u Evropu sa rivalstvom izmedju Beograda i Podgorice, nego upravo obrnuto - jacanjem jugoslovenskog zajednistva".

Savezni ministar odbrane Pavle Bulatovic je odbacio mogucnost da “vracanje Crne Gore narodu" bude posredovano vanrednim stanjem. Aktuelnu crnogorsku vlast, koju je on nazvao “samozvanom i samoizabranom" optuzio je da narod plasi vanrednim stanjem, koje je sama “vec fakticki uvela".

Osim ministra odbrane, govorili su i ostale njegove stare i nove kolege, iz Savezne vlade, obecavajuci jacanje Jugoslavije, ustavnosti i zakonitosti, obracun sa separatizmom i organizovanim kriminalom. Potpredsjednik SNP CG Zoran Zizic je bio slikovit: “Stacemo nogom za vrat organizovanom kriminalu", dok je savezni ministar pravde Zoran Knezevic, replicirajuci na onu o bjekstvu Bulatovicevih kadrova u Beograd i “izbjeglickoj vladi", kazao da oni nemaju potrebe da napustaju Podgoricu. Knezevic je takvu sudbinu namijenio onima drugima nakon 31. maja. Tada ce, prema najavi Predraga Bulatovica, potpredsjednika SNP-a i prvog covjeka ove partije u Podgorici, glavnim gradom Crne Gore odjekivati “pjesme", a ne “lelek". Svoj optimizam potkrijepio je i fantasticnom procjenom - da je na zavrsnom izbornom skupu u Podgorici bilo sto hiljada ljudi.

D. Vukovic

Djukanovic u ulozi malog epizodiste

Govoreci o losim ucincima aktuelne crnogorske vlasti, Momir Bulatovic je rekao da se “vec pokazalo da je, na medjunarodnom planu, gospodin Djukanovic odigrao svoju ulogu - ulogu malog epizodiste".

Prema Bulatovicevoj procjeni, Djukanovic je porazen i na unutrasnjem planu, posto nije uspio da u Srbiji obezbijedi saradnju “bilo koje znacajne politicke snage".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /