sreda, 27. maj 1998.

KONGRES LOKALNIH I REGIONALNIH VLASTI EVROPE

Sutra rasprava o Kosovu

Predvidjeno je da na plenarnoj sednici bude usvojena preporuka (neka vrsta rezolucije) upucena obema stranama u konfliktu

Jovan Radovanovic
specijalni izvestac "Nase Borbe" iz Strazbura

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Evrope, na ovogodisnjem zasedanju od 26. do 28. maja u Strazburu, izmedju ostalih tema kojima ce se baviti predstavnici 40 drzava Evrope, na dnevnom redu ce imati i situaciju na Kosovu. Za cetvrtak prepodne predvidjena je rasprava o krizi na Kosovu, a kao pripremu za ovu raspravu juce su, iza zatvorenih vrata na sednici Biroa Kongresa "saslusani" predstavnici Jugoslavije. Predvidjeno je da na plenarnoj sednici bude usvojena preporuka (neka vrsta rezolucije) upucena obema stranama u konfliktu.

Za sada je dostupan samo nacrt te preporuke u cijih se 20 tacaka uglavnom ponavljaju dosadasnji zahtevi obema stranama.

U delu preporuke koji se odnose na zahtev Jugoslavije za prijem u clanstvo Saveta Evrope naglasava se da ce on biti razmatran u skladu sa progresom koji ce vlast SRJ napraviti u resavanju kosovske krize. Snazno se osudjuje upotreba sile sa obe strane, izrazava zabrinutost zbog incidenata poslednjih nedelja, ali se pozdravlja pocetak pregovora izmedju srpskih vlasti i predstavnika kosovskih Albanaca koji su usledili posle sastanka izmedju Milosevica i Rugove 15. maja. U preporuci koja je pripremljena za Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Evrope poziva se da medjunarodna zajednica pojaca pritisak na jugoslovenske vlasti kako bi prihvatile posrednistvo medjunarodne zajednice. Zatim se nude dobre usluge Saveta Evrope u buducim pregovorima izmedju albanske i srpske strane. Pritom se pre svega misli na strucnu pomoc u oblasti obrazovanja, zdravstva, pravosudja, kulturnih institucija i privrednog sistema.

Sta je Kongres?

Savet Evrope u svojoj 40-godisnjoj istoriji oduvek je bio svestan znacaja lokalnih i regionalnih vlasti i imao je u svom sastavu tzv. Stalnu konferenciju lokalnih i regionalnih uprava. Od 1994. godine to telo je pretvoreno u Kongres koji se obicno sastaje jedanput godisnje i ima dva doma - za lokalnu i za regionalnu upravu. Skupstina se sastoji od 286 izabranih clanova i isto toliko njihovih zamenika koji predstavljaju oko 200.000 lokalnih i regionalnih uprava drzava clanica Saveta Evrope. Kongres pokusava da lokalnim i regionalnim upravama pruzi prakticnu pomoc kroz nekoliko programa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /