sreda, 27. maj 1998.

MIHALJ KERTES ODBIJA DA PODROBNIJE ODGOVORI NA OPTUZBE VOJIINA DJUKANOVICA

“Tvrdnje o nezakonitom trosenju novca od carine - glupost"

Beograd, Beta. - Generalni direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes rekao je juce da su tvrde da je savezna institucija kojoj je na celu nezakonito preusmeravala novac od carina “glupost". Kertest je odbio da detaljnije odgovori na optuzbe bivseg potpredsednika Savezne vlade Vojina Djukanovica da je preusmeravanjem sredstava carine u korist srpskih preduzeac prosle i pretprosle godine ostetio saveznu kasu za 400 miliona maraka. “Pitajte one koji me napadaju", rekao je Kertes.

U novembru prosle godine, tadasnji potpredsednik Savezne vlade Vojin Djukanovic prvi put je optuzio Mihalja Kertesa da je, mimo odluka Savezne vlade, u nezakonite svrhe preusmerio oko milijardu dinara prihoda od carina. Krajem novembra, Djukanovic je rekao da je u Saveznoj vladi “postignut dogovor da Savezna uprava carina do kraja godine u savezni budzet vrati novac koji je, mimo odluka vlade, preusmerila u druge svrhe". Djukanovic je rekao da “o tome da su sredstva preusmeravana postoji dokumentacija".

Sredinom decembra tadasnji savezni ministar za finansije Bozidar Gazivoda potvrdio je na konferenciji za stampu da je bilo zloupotrebe novca od carine “u svrhe koje nemaju veze sa saveznim budzetom, recimo za penzije", ali “da od toga ne bi trebalo praviti dramu jer svuda je bilo nekog zakidanja". Gazivoda je jos dodao da je deo novca vracen budzetu, ali da se jednom preusmereni novac tesko vraca. On je istom prilikom rekao da je Zavodu za obracun i placanja dato uputstvo da prati prihode od carina, da on (Gazivoda) “mora da obezbedi uslove da se ti prihodi slivaju u saveznu kasu" i da ce licno “sve uciniti da tako i bude".

Na sednicama oba veca Savezne skupstine 18. maja 1998. bez diskusije je usvojen Zakon o zavrsnom racunu budzeta Federacije za 1997. godinu prema kome je budzet izvrsen sa oko 80 procenata. Ispod ocekivanja su ubrani svi glavni prihodi saveznog budzeta sem carine. Prihodi od carine prosle godine su bili za 1,4 odsto veci nego sto je Zakonom o budzetu Federacije projektovano.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /