sreda, 27. maj 1998.

DEMONSTRACIJE OKO HILJADU STUDENATA I GRADJANA ISPRED SKUPSTINE SRBIJE ZBOG PREDLOGA ZAKONA O UNIVERZITETU

Policija brutalno rasturila protest

U napadu policije ucestvovali i “operativci" u civilu. Najavljen generalni strajk Univerziteta. Danas nastavak okupljanja

Policija je juce divljacki prebijala studente i gradjane koji su se okupili ispred republicke Skupstine, protestvujuci protiv najvaljenog usvajanja predloga zakona o Univerzitetu. Studenti su zakazali novi miting za danas u podne i najavili stupanje u generalni strajk, napominjuci da vise nije rec o spornom zakonskom predlogu vec o borbi za slobodu u Srbiji.

Brutalni nalet policije krenuo je oko 10,30 casova malo nakon sto je pocelo skupstinsko zasedanje. U trenutku kad je oko hiljadu okupljenih krenulo da blokira saobracaj u ulici Srpskih vladara, kod skupstinske zgrade, policija je pokusala da ih spreci u tome i guranjem vrati na trotoar.Inace, studentima i gradjanima policija je uveliko pred zasedanje Skupstini branila da se zaustavljaju pred njenom zgradom.

TELEGRAM PREDSEDNIKA CRNE GORE

Podrska Djukanovica

Studentima je poslao telegram crnogorski predsednik Milo Djukanovic izrazavajuci "punu solidarnost sa njihovom pravednom i demokratskom borbom". Ne smemo biti rastavljeni u ovim sudbonosnim vremenima, rekao je navodeci da je Jugsolavija danas u najtezim iskusenjima i da se ne sme dozvoliti oniuma koji su ponizili ovu zemlju da sacuvaju svoju neogranicenu vlast, gusenjem autonomije Univerziteta, demokratskih medija, disciplinovanjem Crne Gore.

Danas se u Beogradu brani Podgorica jednako kao sto se Crnom Gorom stiti Srbija. Nemoguce je zaustaviti istoriju kao sto sam siguran da cemo odbraniti Jugoslaviju demokratijom i sabiranjem svih naprednih potencijala ove zemlje koje je nemoguce omedjiti i cija je snaga neukrotiva, napisao je izmedju ostalog Djukanovic u telegramu cije su citanje studenti pozdravili snaznim i drugim skandiranjem: "Milo, Milo".

Na guranje studenti su odgovorili - sedajuci na ulicu. Culo se i skandiranje “idite na Kosovo". Pedesetak policajaca stajalo je desetak metara od njih u kordonu. Odjednom je policija pocela da se obracunava zgrabivsi prvo, koliko se moglo u metezu zapaziti, Borisa Karajcica, jednog od lidera protesta, koji je ipak uspeo da im se otrgne. Istovremeno je krenuo opsti napad na okupljene upotrebom pendreka, sutiranjem ...

Tukli su sve pred sobom - starije ljude, devojke, a nasilje nije prestajalo ni kad bi zrtva pala na zemlju. Pri ovom obracunu koristili su nesto promenjenu “tehnologiju" u odnosu na ranije demonstracije. Naime, iza kordona od pedesetak policajaca u uniformi stajalo je velika grupa mladica uglavnom osisanih skoro do glave koji su potom prednjacili u prebijanju. Oni su najvise uletali u masu i cupali odatle studente kako bi ih tukli i odvodili...Policije u civilu je juce bilo kao nikad ranije.

Bezeci pred napadima policije studenti su uzvratili sa nekoliko kamenica. Koliko su novinari “Nase Borbe" mogli da zapaze “osisani" pomogacki policije, koja ovog puta nije imala slemove i pancire, kao da su povremeno uzivali u intervenciji. Jedan od policajaca nam je pre tuce rekao da su to njihovi “operativci" mada je okupljenima izgledalo da je vlast dovela kriminalce za ovu priliku.

Nakon sto su se prikupili na platou ispred Filozofskog fakulteta, Koordinacioni odbor studenata za odbranu Univerziteta najavio je ponovni odlazak pred Skupstinu ali su ih prisutni profesori bukvalno molili da to ne rade jer ce ih “zveri ubiti". Atmosfera je bila usijana i kako je rekao Karajcic - “hteli su rat - imaju rat".

DRAGAN KUBUROVIC, REKTOR BEOGRADSKOG UNIVERZITETA

"Ne mogu da stanem iza ovakvog postupka policije"

- Ako zelite da me poslusate, sacekajte sutrasnje Nastavno-naucno vece na kome ce se dekani izjasniti sta nam je dalje ciniti, i mi cemo sigurno biti na istim talasnim duzinama sa vama. Ne mogu da stanem iza ovakvog postupka policije - rekao je Dragan Kuburovic, rektor Beogradskog univerziteta, obracajuci se usijanoj atmosferi studentima na platou.

Proglasavam generalni strajk na svim fakultetima, rekao je Karajicic, dok su okupljeni cesto skandirali “bando crvena", “ustase". Promovisana je i nova pesma o lideru radikala: “Vojo ustaso pa ti si smrad". Govornici sutudenti su pozivali gradjane da sa njima krenu pred Skupstinu, a jedan je rekao dizuci jos vise tenziju: “Kad mogu indonezanski, koreanski studenti da se bore mogu i - srpski".

Dekan Filozofskog fakulteta Marija Bogdanovic govorila je vise puta, pozivajuci studente da ostanu na platou. Ne dam da neko od vas strada, oni nece imati milosti, rekla je Bogdanovic. Profesor Sreten Vujovic im je rekao da ne idu ponovo u policijske ralje pozivajuci “Beograd da se probudi i bude uz svoju mladost".

Govorili su, pozivajuci studente da ostanu na platou, i profesor Svetozar Stojanovic(potreban je siroki demokratski pokret u Srbiji), Gavrilo Mihaljevic, Srbijanka Turajlic (oni nista ne znaju sem da biju) Milan St. Protic(ovo je borba za slobodu svih nas), Slavenko Grgurevic, Milan Kurepa...

Nakon duzeg vecanja predstavnika studentskog Odbora za odbranu slobode Univerziteta i prisutnih profesora, studenti su, kako su sami rekli, napustili sastanak i poveli kolege u protesnu prosetnju do Skupstine tokom koje im se prikljucio narodni poslanik Nenad Canak.

Opet se isprecio kordon zaustavio ih na izlazu iz ulice Knez Mihailove, a komandir policije nije hteo da odgovori Canku na pitanje. Canak je savetovao studente das se vrate na plato i obecao da ce pozvati poslanike da im se tamo pridruze. Studenti su se oko 14,30vratili na plato.

U medjuvremenu obavestili su kolege da je za 19 casova zakazan sastanak na Elektrotehnickm fakultetu, na kome ce, kako je receno “koordinacioni odbor studenata i profesora jedinstveno predloziti obustavu na nastave - strajk".

N. Todorovic
J. Mandic

Prebijeni i uhapseni

Okupljenim studentima na Trgu Republike, saopsteno je da je MUP dao imena trojice uhapsenih, mada po informacijama kojima studenti raspolazu uhapseno je ukupno cetvoro demonstranata. Medju uhapsenima su studenti Jovan Manic (1977) iz Krusevca, student ETF u Beogradu, Predrag Simic (1977) iz Zeleznika, sugradjanin Dusan Aleksic (1954) i profesor Medicinskog fakulteta Srdjan Mitic. Ocevici tvrde da je “profesor Mitic, izvucen iz mase, pretucen, a potom sa jos dva studenta ’odvucen’ do marice". Uhapseni su pritvoreni u stanici policije Stari grad.

Na Platou ispred Filozofskog fakulteta saopsteno je da je fotoreporter “Duge" Zoran Tatar pretucen, ali je izbegao hapsenje jer je uspeo da pobegne, dok je fotoreporteru dnevne novine “Danas" Aleksandru Stankovicu policija skinula sa ramena torbu sa foto opremom a potom razbila celokupnu opremu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /