sreda, 27. maj 1998.

PROTEST I SETNJA VISE OD 2.000 STUDENATA UNIVERZITETA U NOVOM SADU

Seseljizacija univerziteta

- Predlog zakona o univerzitetu je drskost, bezobrazluk i samar koji je udarila Vlada najvaznijoj ustanovi u nasoj zemlji - reci su studenta elektrotehnike na Univerzitetu u Novom Sadu, Strahinje Dosena, kojima je juce na studentskom trgu poceo protest vise od dve hiljade visokoskolaca glavnog grada Vojvodine.

Studenti, okupljeni na Trgu ispred Filozofskog fakulteta, bili su “naoruzani" pistaljkama, drzali su parole s natpisima: “Vlado, Sadame", “Vratite nam Radoja"... i aplaudiranjem pozdravljali svakog od profesora koji im se pridruzio. Profesor Pravnog fakulteta dr Momcilo Grubac, docekan ovacijama, obratio se okupljenim studentima:

- Crveni vojvoda nam je porucio da cemo biti otpusteni, ukoliko vas podrzimo. Nasa je duznost da budemo sa vama. Seseljizacija Univerziteta ce imati za posledicu poslusnost i poltronstvo, a na Univerzitetu ce se okupljati mediokriteti. Namera ovog zakona je da imenovanjem od strane Vlade, na Univerzitet ne dodje niko ko nije podoban da popije kafu sa drugaricom predsednicom JUL-a! Univerzitet nikad nije bio u ovakvoj opasnosti - ono sto nam sada cini vlast nisu cinili ni fasisticki okupatori! Zahtevajte promene i ustanite protiv onih koji vracaju Univerzitet u srednji vek - porucio je profesor Grubac.

Studenti su nakon toga krenuli u setnju novosadskim ulicama, pozdravljani s prozora i balkona kuca pored kojih su prosli. Sa Studentskog trga krenuli su Strazilovskom ulicom prema Otvorenom univerzitetu, sedistu novosadskog Radija 021, ispod cijih prozora su se pistaljkama i aplauzima zahvalili ovom mediju za podrsku protestu.

Novo okupljanje je danas u pet do dvanaest.

B. Opranovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /