sreda, 27. maj 1998.

NA KOSOVU I DALJE NEMIRI

Masakr u Ljubenicu kod Peci

Ove nedelje najverovatnije nece doci do najavljenog susreta dva pregovaracka tima. To tvrdi nas izvor blizak DSK, ali se ne navode razlozi. Jedan je svakako “situacija na terenu", ali i odlazak albanske delegacije u SAD.

Dragan Banjac

Pristina. - Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova juce je na poziv Stejt departmenta otputovao u SAD gde ce, kako saopstava nas izvor u DSK biti primljen “na najvisem nivou". Sa Rugovom na put su krenuli Fehmi Agani, koordinator pregovarackog tima, Veton Suroi, takodje jedan od pregovaraca i Bujor Bukosi, predsednik vlade u egzilu koji je naknadno uvrsten u delegaciju.

Nakon sto je juce ujutro ova vest stigla medju novinare, pocela je spekulacija oko datuma i mesta nove runde razgovora. Ove nedelje najverovatnije nece doci do najavljenog susreta dva pregovaracka tima. To tvrdi nas izvor blizak DSK, ali se ne navode razlozi. Jedan je svakako “situacija na terenu", ali i odlazak albanske delegacije u SAD, pa ce sledeci razgovor biti naredne nedelje.

Na terenu i dalje nemiri. Osim u sredisnjem delu Kosova, bilo ih je u peckom kraju, a naroclito u regionu opstina Djakovica i Decani. Albanski izvori potvrdili su juce vest da je prethodnog dana srpska policija organizovala masakr u selu Ljubenic u Peckoj opstini. Tom prilikom stradali su Zeg Hamza (68), Brahim Hamza (64), Derivs Hamza (51), Imer Hamza (53), Gani Hamza (25), Rifat Hamza (24), Baskim Hamza (23), Hisen Hamza (40) i Hadzi Mehmet Goga (22). Navodi se potresna izjava oca kome je ispred ociju ubijen sin, dok su druga dva sina i sinovac ostali zivi i pored toga sto je na njih pucano.

Mehmed Goga se zatekao u Ljubenicu u vreme napada na selo. Pripadnici policije izvukli su iz kuce njegova tri sina, Hadrija, Adresija i Mujena, te sinovca Gzima sa namerom da ih streljaju. Goga je izjavio da su na licu mesta ubili njegovog sina Hadrija dok su ostali uspeli da prezive.

TOMISLAV NIKOLIC, POTPREDSEDNIK VLADE SRBIJE

Terorizam osudjen u uvijenoj formi

Beograd, Beta. - Potpredsednik Vlade Srbije Tomislav Nikolic izjavio je juce da su predstavnici kosovskih Albanaca na razgovorima sa srpskom delegacijom “osudili terorizam na Kosovu u uvijenoj formi". “Najindikativnija je osuda terorizma, koju je albanska delegacija izvrsila u prilicno uvijenoj formi, ali jasno su nam rekli da dalje od toga ne smeju, jer bi bili smenjeni kao clanovi delegacije", kazao je Nikolic novinarima u pauzi sednice Skupstine Srbije.

Goga kaze da se masakr u Ljubenicu ne moze opisati. Paljene su kuce, mnogi stanovnici su ranjeni. Tako su prosli svi koji su preko jedne kosine pokusali da beze iz sela.

U centru Decana u dvoristu svoje kuce iz snajperskog hica stradao je 27. godisnji Nedzad Sadri Iberhisaj. Istog dana u selu Rastovica ubijena je Zoi Selmanai (Kuci) 70-godisnja starica, a u Gornjem Strelcu Ismet Ukai (22), dok je Bedri Hasanmetaj ranjen. U selu Voks teze rane zadobili su Agim Hasan Haderdzonaj (26), Muhamet Maksun Haderdzonaj (28) i Baskim Dem Mazrekaj (30). Tokom cele pretprosle noci pucalo se na selo Babaloc kod Decana, a juce ujutro napad je prosiren i na sela Prilep i Drenac.

Napad na karaulu VJ

U ponedeljak kasno posle podne (17.30) kod karaule Morina zapadno od Djakovice izvrsen je napad na pripadnike Vojske Jugoslavije koji se nalaze na obezbedjenju drzavne granice sa Albanijom, saopstio je juce Pristinski medija centar. Na karaulu je pucano iz automatskog oruzja i lakih minobacaca, a pripadnici VJ uzvratili su na napad i, kako stoji u saopstenju razbili "te naoruzane grupe". Medju pripadnicima VJ nije bilo povredjenih ni zrtava, a pretpostavlja se da su napad izvrsile grupe naoruzanih Albanaca koje se, prema ovom izvoru, nalaze u zaseocima u granicnom pojasu na jugoslovenskoj strani.

Tesko stanje je i u Peci. Policija kontrolise sve koji ulaze u grad, ili ga napustaju, a kosovski izvori kazu da su zlostavljani mnogi gradjani albanske nacionalnosti. Jedan Srbin je u znak osvete za ubijenog brata policajca sam zlostavljao veliki broj Albanaca, kaze isti izvor. Dva clana DSK u Djakovici, Besa Arlati i dr Fehmi Vulja uhapseni su od njih je trazeno da odu i kontaktiraju OVK kako bi pustili obojicu policajaca otetih pre dva dana u ovom kraju. U protivnom “selo Smolica bice sravnjeno".

Sta je zapravo “Veltu" rekao Bakali

Beograd, Beta. - Novinar nemackog lista “Velt" Boris Kalnoki, autor clanka u tom listu u kojem se citira izjava Mahmuta Bakalija o mogucem statusu Kosova u SRJ, izjavio je juce da njegov sagovornik nije rekao da Kosovo treba da bude treca republika u jugoslovenskoj federaciji. U pisanoj izjavi dostavljenoj Beti, Kalnoki je upozorio da je Bakali o statusu Kosova izjavio samo da “autonomija iz 1974. nije dovoljna" i da misli da je izvesno da ce Albanci “dobiti nezavisnost od Srbije".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /