cetvrtak, 28. maj 1998.

NASTAVNO-NAUCNO VECE U BEOGRADU BEZ STAVA O GENERALNOM STRAJKU

Rektor podnosi ostavku, odluka o strajku u petak

Rektor Kuburovic ce podneti ostavku ako Zakon o univerzitetu stupi na snagu. Dekani i direktori instituta sutra ce u rektoratu izglasati stav o obustavi rada

Bliski kontakt bez
pendreka: policija i
studenti u Vasinoj ulici

Beograd. - Clanovi Nastavno naucnog veca Univerziteta u Beogradu odbacili su na vanrednoj sednici ideju o generalnom strajku zbog usvajanja Zakona o univerzitetu dok se ne izjasne fakultetska veca. Za ove stavove ostavljen je rok od 48 sati, a u petak ce se dekani i rektorski kolegijum ponovo sastati u Kapetan Misinom zdanju i doneti konacnu odluku. Jucerasnja rasprava veca u prosirenom sastavu odrzana je iza “zatvorenih vrata", a osnovne zakljucke je kasnije preneo dr Dragan Kuburovic, koji je takodje najavio da ce podneti ostavku na rektorsku funkciju onog trenutka kad zakon, koji je prekjuce usvojen u Skupstini Srbije- stupi na snagu.

Od toga moze da odustane, rekao je, samo ako predsednik Republike povuce zakon. “Efekti ce se znati u petak-ili ce zakon biti nepotpisan ili ce neko drugi biti rektor", upozorio je dr Kuburovic. Vece je osudilo batinjanje studenata i profesora i istovremeno apelovalo na studente da sacekaju na stavove nastavno naucnih veca svojih fakulteta i BU, pa da tek onda donose odluke o akcijama i generalnom strajku.

“Vece je bilo jednoglasno u oceni da nije zadovoljno zakonom i to u tri segmenta. Nije bilo zadovoljno nacinom na koji je zakon donet, vremenom kada je donet, a najmanje je bilo zadovoljno odredjenim zakonskim resenjima, pogotovo u situaciji kad je univerzitet imao garanciju predsednika Republike Srbije da se taj dokument nece raditi bez saglasnosti univerziteta i da ce taj tekst potom uci u skupstinsku proceduru tek u septembru", kazao je dr Kuburovic na konferenciji za novinare.

Velika grupa novinara ispunila je hol RektorataUniverziteta u Beogradu i vise od 45 minuta strpljivo cekala da pocne konferencija za novinare (vece je pocelo u 12 sati i zavrsilo se skoro tri sata kasnije). Kad je sednica konacno zavrsena, retko ko je od dekana ili direktora instituta bio raspolozen za komentar. “Cucete sve od rektora" recenica je koja je najcesce izgovarana. U trenutku kad je dr Kuburovic usao (sam, bez prorektora) u salu prepunu novinara i tv kamera, kroz prozore su dopirali zvuci sa Platoa na kome su bili okupljeni studenti i profesori.

Ne damo univerzitet: dogovor
ispred Filozofskog fakulteta
FOTO: A. Letic

Dr Dragan Kuburovic, rektor Univerziteta u Beogradu je objasnio novinarima da je sednica Nastavno naucnog veca BU imala dva toka. U prvom delu je informisao vece o poseti univerzitetske delegacije premijeru Mirku Marjanovicu, a potom je razgovarano o tome kako vece treba da se opredeli prema novom Zakonu o univerzitetu. On je jos jednom ponovio da je univerzitet imao obecanja Milana Milutinovica, predsednika Republike Srbije, koji je cak trazio da profesori izrade teze za zakon koji tek treba da se priprema. Rektor je takodje sa zaljenjem konstatovao da su se potpredsednik vlade, dr Milovan Bojic i ministri za prosvetu i nauku oglusili o poziv Beogradskog univerziteta da dodju i razgovaraju o resenjima koja se na BU smatraju spornim. “To bila poslednja prilika za kontakt, ali je taj trenutak propusten", podvukao je dr Kuburovic. On je preneo stavove veca po kojima, sada vec usvojeni, zakon nije donet u pravo vreme, jer se univerzitet nalazi u ekonomskoj i drugim krizama. Pri tom nije ni malo uputno da se jedan ovako radikalan zakon usvaja u sred majsko-junskog ispitnog roka", kazao je dr Kuburovic, prenoseci zamerke na zakon koje se odnose na deo upravljanja fakultetima i univerzitetima.

“Predlagaci su rekli da menjaju zakon da bi se proteralo samoupravljanje i da se omoguci efikasnije studiranje. Skidanjem drugog segmenta, ocigledno je bio vazniji onaj prvi", saopstio je dr Kuburovic. On je upoznao novinare da je vece jednodusno osudilo akciju organa MUP, ali da clanovi ovog tela apeluju na studente da ne planiraju nikakve akcije pre nego sto se fakulteti i BU ne dogovore o stupanju u generalni strajk. “Ja kao rektor i profesor i prijatelj svojih studenata smatram da je manje vazan ovaj zakon od jedne slomljene ruke", upozorio je dr Kuburovic, uz napomenu da vece BU nije donelo odluku o strajku jer za tako nesto nema mandat. U razgovoru sa novinarima, koji je protekao bez postavljanja pitanja jer se dr Kuburovic izvinio zbog umora, nije zaobidjena ni rektorova ostavka. Naglasavajuci da je ostavku mogao da podnese i juce. ali da to nije uradio na insistiranje kolega, dr Kuburovic je kazao da je na ovu duznost stupio po starom zakonu i da ce sa nje otici onog trenutka kad na snagu stupi novi zakon. Kad se to dogodi “na celo ove kuce doci ce neko drugi".

O.N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /