cetvrtak, 28. maj 1998.

Poruke studentima i profesorima BU

SAVEZ STUDENATA CRNE GORE

Nasilje nad studentima je pocetak kraja srpskog rezima

Podgorica, Beta. - Savez studenata Crne Gore (SS CG) podrzao je svoje kolege i profesore iz Beograda, ocenjujuci da njihovi protesti vise nisu demokratska borba za slobodu univerziteta, vec “otpor za zastitu cele zemlje od diktatorskog rezima jednog coveka". “Sila upotrebljena prema studentima i profesorima ispred Skupstine Srbije sila je bede, nasilja i samovolje nenarodnog rezima, i uvereni smo pocetak njegovog kraja", kaze se u saopstenju studenata crnogorskog univerziteta.

“Poslednji evropski diktator silom je poceo da disciplinuje Beograd i Pristinu, a svi su izgledi da ce preko svojih marioneta u Crnoj Gori, izmenom saveznih zakona, pokusati da isto ucini i u toj republici", kaze se u reagovanju Saveza studenata CG. Izrazavajuci punu solidarnost sa svojim kolegama iz Srbije, crnogorski studenti najavljuju da ce se, ukoliko se ne prihvati “glas razuma", pridruziti studentima iz Srbije u “pruzanju otpora diktatorskom rezimu Slobodana Milosevica".

GLAVNI ODBOR DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE

Crveni teror najbrutalnijeg tipa

Beograd. - DSS najostrije osudjuje nasrtaje policije i civila na mirne demonstracije ispred Skupstine Srbije, povodom ukidanja autonomije univerziteta, rekao je na jucerasnjoj konferenciji za stampu GO DSS Vladeta Jankovic, potpredsednik DSS. Preduzete aktivnosti vladajuce koalicije lice na one iz Nemacke tridesetih, a moguce je da se nastavi putem Pola Pota.

Citava akcija oko novog zakona pokazuje da su se nosioci vlasti dobro pripremili. Drasticne mere preduzete prema studentima su dobro takticko resenje jer se misli da ustupcima studentima dodje do razdora izmedju njih i profesora.

U ovoj akciji nije se direktno eksponirao SPS, vec je svoju politiku vodio preko JUL i SRS. Tako su Mira Markovic i Vojislav Seselj dobili satisfakciju za osvetu studentima i profesorima povodom protesta 96/97. DSS ce bezrezervno podrzati sve zahteve i aktivnosti beogradskih profesora i akademaca. Kao najbolje resenje pomenut je generalni strajk kao i moguci bojkot predstojeceg upisa. Sto se tice Crne Gore Vladeta Jankovic je rekao da je evidentno da je Djukanovic u prednosti sto i dokazuje poslednji “manevar sa Bulatovicem". Izborni uslovi u Crnoj Gori su utvrdjeni zajednicki, daleko su od idealnih, ali su povoljniji nego u Srbiji. Po Jankovicu je osnovno da bez obzira ko bude pobednik da se izborni rezultati priznaju. Onaj ko to ne uradi je protivnik Jugoslavije i po tim elementima DSS ce zauzeti svoj stav. Na pitanje da li se moze ocekivati uvodjenje vanrednog stanja u Crnoj Gori, Vladeta Jankovic je na kraju konferencije za stampu odgovorio da se od Slobodana Milosevica moze ocekivati uvek najgore, i da ta opcija nije iskljucena, ipak uticaj medjunarodne zajednice bi trebao spreciti tu mogucnost.

S. Raseta

DRAGOLJUB MICUNOVIC, PREDSEDNIK DEMOKRATSKOG CENTRA

Vlast nije vlasnistvo

Beograd. - “Mene su oterali sa Univerziteta 1975. godine na osnovu Zakona o nepodobnosti. Isti oni koji su otpustali profesore, zbog toga sto nisu bili dovoljno samoupravni, sada se ovim zakonom bore protiv samoupravljanja, jer su navodno moderni, evropski svetski... Treba jako mnogo zaborava, da takav cinizam prodje", izjavio je juce prilikom redovnog susreta sa novinarima Dragoljub Micunovic, predsednik Demokratskog centra.

Za optuzbe rezima da je “kardeljizam" borba za autonomiju univerziteta, predsednik Demokratskog centra smatra da su smesne i cinicne. “Prvi put imamo posla sa vlascu koja ne razlikuje vlast i vlasnistvo", rekao je Micunovic i dodao da prethodna vlast nije bila glupa. “Ta vlast je pokusala da vrbuje kvalitet. Ovi hoce sve da oteraju i da oni budu sve. Njihova argumentacija je, posto imaju vlast, imaju i vlasnistvo. Nema vise na svetu takvog kapitalizma. Oni samo sanjaju da gazda moze da radi sta hoce. Ne moze, postoje pravila, sindikati, pravo konkursi...Taj njihov san da uz pomoc kapitalizma, ostvare ono sto su imali u socijalizmu je tragikomican", istakao je Micunovic.

M. Kalinic

SLOBODAN VUKSANOVIC, POTPREDSEDNIK DEMOKRATSKE STRANKE

Prebijanjem studenata prikriva se problem Kosova

Beograd, FoNet. - Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Slobodan Vuksanovic izjavio je na tribini u Sremskoj Mitrovici da “batine u Beogradu sakrivaju probleme Kosova i SR Jugoslavije".

“Napad na univerzitet i slobodne medije predstavlja novi trik rezima kojim treba da se skrene paznja javnosti sa gorucih problema na Kosovu i u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Po oprobanom metodu guse se slobodni mediji i autonomija univerziteta da ne bi bila primecena pogubna politika i nesposobnost koja dovodi do sve teze krize na Kosovu i krize zajednicke drzave Srbije i Crne Gore", naglasio je Vuksanovic.

KOALICIJA “VOJVODINA"

Vanredno stanje sve blize

Novi Sad. - Studenata ovoj drzavi treba sve manje, a vojnika sve vise, pa zato sada i hoce da salju devetnaestogodisnjake u vojsku, rekao je juce na konferenciji za stampu koalicije “Vojvodina" (LSV i RDSV) celnik vojvodjanskih reformista Ratko Filipovic. On je konstatovao kako su “Srbija i Jugoslavija ocigledno svakim danom sve blize vanrednom stanju", uz opasku da to nikako ne moze biti slucajno, vec je upravo “namerno". Primetio je kako sva aktuelna dogadjanja idu u prilog toj tezi, te da je i srpsko-albanski dijalog samo paravan, kao sto su “pregovori ovde bili uvek samo paravan, da bi se radio samo ono sto se naumilo". Prosto je samo rec o tome da se Zakonom o univerzitetu sada i univerzitet zeli da uzme pod kontrolu, elektronski mediji takodje, dok novinskog papira jednostavno nece biti. Slobodna rec ce dakle biti zagarantovana, ali nece imati gde da se cuje i stampa, a cuce se samo gde treba, na Radio-televiziji Jugoslavije, zakljucio je Filipovic.

Z. S.

DRAGAN VESELINOV, KOALICIJA “VOJVODINA"

Univerzitet doziveo sudbinu Vojvodine

Pancevo. - Energicno protestujemo zbog nasilja policije i prikrivenih policija u civilnim odelima protiv beogradskih studenata i gradjana, koji su na miran nacin samo koristili legitimno pravo da protestuju zbog donosenja zakona kojim je uskracena sloboda srpskim univerzitetima. Ovim zakonom je grubo ukinuta autonomija univerziteta, bas kao sto je svojevremeno to ucinjeno sa Vojvodinom i kao sto su u Srbiji i mnogim drugima uskracena autonomna prava.

Univerzitet je na zalost od sada postao instrument drzavne oligarhije i brutalno je potcinjen Vladi Srbije, rekao je juce u Pancevu dr Dragan Veselinov, predsednik politicke organizacije koalicija “Vojvodina".

Ukazujuci na pogubnost ovog zakonskog resenja, Veselinov je posebno istakao da ce ono dovesti do “nove negativne selekcije i osipanja naucnih kadrova" i na novoustanovljenu “moc dva coveka, rektora i dekana, dvojice vladinih cinovnika", kojima su data prava i ovlascenja da “po svojoj volji ili volji vlade cak i ponistavanju doktorske diplome i druga naucna zvanja".

Ne sporeci da na univerzitetima i fakultetima ima slabosti i javasluka, Veselinov je za “nesporan primer" naveo slucaj profesorke Mire Markovic, ciji je naucno-profesorski doprinos poslednjih nekoliko godina na maticnom fakultetu jedino bio “pisanje i objavljivanje clanaka u jednom casopisu".

M. Mihajlov

NEBOJSA COVIC, PREDSEDNIK DEMOKRATSKE ALTERNATIVE

Ne mogu vam zabraniti da mislite

Beograd. - “Sve je na vasoj strani - znanje i istina, pravda i pravo na slobodu i slobodnu misao, buducnost i casne pobede. Ne dajte da vas zbune smutljivci i pokolebaju kukavice. Niste dozvolili da vam poniste glas, ne dopustite da vam zakonom zabrane pravo da mislite slobodno", kaze u svom obracanju Koordinacionom telu Univerzitetskog protesta, Nebojsa Covic i dodaje: “Imate svu nasu podrsku da istrajete i ovu bitku dobijete, kao jednu u nizu, na pobednickom putu ka drustvu kakvo zasluzujete i koje niko bez vas ne moze da izgradi."

SAOPSTENJE SOCIJALDEMOKRATIJE

Parlament bez dostojanstva

Beograd, Beta. - Dok je policija, ispred Skupstine “brutalno intervenisala" i “hapsila" studente i profesore, parlament je “u ime odbrane sopstvenog dostojanstva trebalo da zastane, odlozi raspravu i stvori uslove za neposredan kontakt poslanika i predstavnika univerziteta u cije ime bi poslanici takodje trebalo da nastupaju", kaze se u saopstenju Socijaldemokratije. “Ignorisanjem volje gradjana i primenom sile, nijedan problem ne moze biti resen. Takvo ponasanje nuzno vodi u nove konfrontacije i dodatno nas udaljava od istinski demokratskih politickih i drustvenih reformi", navodi SD. Ta stranka je istakla da ce “kontinuirano biti na strani studenata, profesora i odbrane univerzitetske autonomije."

ASOCIJACIJA SLOBODNIH I NEZAVISNIH SINDIKATA

Koga predstavljaju poslanici - bahatu vlast ili narod?

Begrad. - “Vlast koja koristi pendreke i batine protiv svojih gradjana, koji su protestovali zbog jednog nedemokratskog zakona, pokazuje da je spremna da ugusi svaki glas razuma, ne birajuci sredstva", kaze se u saopstenju ASNS uz poziv.

A svim poslanicima Skupstine Srbije “koji su u vreme batinanja studenata i drugih gradjana mirno sedeli u svojim poslanickim klupama, da se bar oglase i javno saopste ciji su oni predstavnici - bahate vlasti ili naroda". Pendrecenje studenata ocigledno predstavlja uvod u obracun sa svima onima koji drugacije misle, batine uskoro mogu da ocekuju i gladni radnici, penzioneri i gradjani koji se usude da dignu svoj glas, zakljucuje ASNS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /