cetvrtak, 28. maj 1998.

MIRNIJI DAN NA KOSOVU

Nastavak pregovora sredinom sledece nedelje?

Situacija na terenu, iako proteklih dana u potpunom nesaglasju sa izrazenom zeljom obe strane da se kriza resi, kao da je nesto povoljnija

Pristina. - Ove nedelje, to je vec sasvim izvesno, nece doci do susreta delegacije iz Beograda koju predvodi potpredsednik vlade Srbije Ratko Markovic i pregovarackog tima kosovskih Albanaca. To je juce za nas list potvrdio jedan od clanova grupe G-15 i istovremeno najavio da se ona zalaze (cim se Rugova, Agani, Bukosi i Suroi vrate iz SAD) da se “vec sredinom naredne nedelje" dve delegacije sastanu u Beogradu, a ne u Pristini, kako je najavljeno.

Situacija na terenu, iako proteklih dana u potpunom nesaglasju sa izrazenom zeljom obe strane da se kriza resi, kao da je nesto povoljnija. Ali i pored toga na Kosovu raste napetost i malo ko veruje u skoro osetnije smirivanje. Prema informacijama izvora bliskih Albancima “policija i vojska" vec nekoliko dana “gomilaju jake snage" u Glogovcu mestu tridesetak kilometara od Pristine na putu za Srbicu i Gornju Klinu. U Demokratskom savezu Kosova saopstavaju da se u Glogovcu od prekjuce nalazi “preko hiljadu vojnika i policajaca", sto vec poprilicno panicnu situaciju cini jos slozenijom. Stanovnistvo se plasi novih napada, a u sve tezoj situaciji su i kosovski Srbi nasavsi se u procepu ocuvanja kakvog-takvog odnosa s komsijama i “nejasne politike Beograda". Stoga bi oni da im se jasno kaze “sta se smera" i plase se, da po ko zna koji put ne budu obavesteni. Obe strane sve cesce slobode lisavaju ugledne ljude po pravilu nimalo krive i one koji se glasno nisu opredelili.

D. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /