cetvrtak, 28. maj 1998.

Pisma

PISMO ZORANU DJINDJICU

Hiljadarka za ponos

Rekao si na Trgu: “Doslo vreme da pocnemo da pobedjujemo", citam u novinama, Zoki, cak ti je soma ljudi doslo... Auuu bre, pa to je za cestitanje. A gde su oni sto su u medjuvremenu “udvostrucili clanstvo". Ne bi ti nikad znao sta znaci pricati pred sto hiljada ljudi, da nije bilo Vuka. Ovako sad se vidi, sad se zna...

Branko Jekic

Beograd

SRPSKA OPOZICIJA I REFORMSKA SNAGA CRNE GORE

Mlitava podrska Milu Djukanovicu

Vec duze vreme smo svedoci besomucne kampanje rezimskih sredstava informisanja protiv demokratskih i reformskih snaga u Crnoj Gori, olicenih u DPS-u Mila Djukanovica i Narodnoj stranci Novaka Kilibarde. Osnovna nit i moto rezimske propagande je da se reformisticke snage prikazu kao razbijaci Jugoslavije, kao separatisticke snage koje hrle u zagrljaj stranim mocnicima, istovremeno ruseci sve sto cini vekovno srpsko-crnogorsko bratstvo! Tako, zalazuci se lazno za srpstvo i patriotizam, isto tako lazno izmisljajuci separatizam, vlast Slobodana Milosevica i njegova sredstva informisanja uspeli su da pokolebaju i slude, pa cak i da preobrate pleme Vasojevica, kolevku cetnistva, u Miloseviceve i Bulatoviceve crvene sledbenike, sto je slucaj i sa severnom Crnom Gorom, posebno sa Niksicem, ne prepoznavsi u njima prevaru i izdaju svega sto je srpsko, crnogorsko, demokratsko-gradjansko i evropsko! Kao poslednji cin razbijanja Jugoslavije i vekovnog srpsko-crnogorskog bratstva, sada su smislili ujdurmu oko smene premijera Kontica, uz sramnu aktivnu podrsku Seseljevih radikala i nista manje sramnu “uzdrzanost" Vukovih poslanika!?

I tako, dok je demokratsko-reformska opcija Crne Gore u smrtnoj opasnosti, na vetrometini i u agoniji, neposredno pred sudbonosne izbore, opozicija u Beogradu, bolje reci njeni lideri, cute, gluvi i nemi za sve ono sto se tamo i ovde desava, ne nalazeci ni volje ni nacina da pomognu bratskoj Crnoj Gori!? To sto se pojedini lideri opozicije povremeno pojavljuju na konferencijama za stampu, sto daju poneki intervju, vise lici na cinizam i nekrolog demokratskoj Crnoj Gori, a od svega najvise lici na licnu i slavodobitnu promociju!

Neshvatljivo je da predstavnici demokratskih snaga u Srbiji, poput gospodje Vesne Pesic, te gospode Djindjica, Micunovica, Obradovica, Covica, Alijanse M. Panica... nisu nasli za shodno da na odlucan nacin pruze podrsku reformskoj struji Djukanovica i da progovore jezikom demokratske Srbije, licnim ucescem na promotivnim skupovima sirom Crne Gore, te da tako “prosvete i otvore oci" buducim biracima, sludjenim propagandom Milosevicevog rezima! Narocito da biracima odagnaju sumnju i da im vrate veru u propagandom natrunjeno srpsko-crnogorsko bratstvo i ocuvanje Jugoslavije, za sta se zdusno zalazu reformske snage Crne Gore, ne gubeci, ni za trenutak, iz vida demokratsko-gradjansku i evropsku opciju! S druge strane, lideri srpske opozicije bi morali da slede volju i zelje ovdasnje demokratske javnosti, bolje reci svojih glasaca, i da ih odmah, neposredno pred izbore u Crnoj Gori, pozovu na javne skupove sirom Srbije, pre svega u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nisu, Uzicu, Cacku... sve u cilju izrazavanja javne podrske reformskim snagama, odnosno gradjanima Crne Gore, demokratskog opredeljenja. Sve drugo, ako, ne daj Boze, budu porazene demokratske snage, bice cisti cinizam i balkanski fatalizam, jos jedan poraz vise, sto bi nas beznadezno uverilo da su lideri srpske opozicije najveca opasnost za konacnu pobedu demokratije nad silama mraka crveno-crne koalicije, potpomognute batrganjem i podanickom politikom Vuka Draskovica.

Nebojsa Buha

Beograd

OTVORENO PISMO VUKU DRASKOVICU

Sudbinska bitka dobra sa zlom

Sve ono sto se dogadja danas izmedju Bulatovica i Djukanovica nije nikakav “sukob brata sa bratom", kako je Vuk Draskovic izjavio na Glavnom odboru SPO.

Ono sto se danas desava na prostoru danasnje Jugoslavije (Kosmet, Crna Gora, Vojvodina, Srbija...) je teska, mucna, gorka, borba rekao bih - sudbinsko rvanje dobra sa zlom, pravde s nepravdom, pravoslavlja s komunizmom, ljubavi s mrznjom, demokratske Srbije s jahacima apokalipse. Borba na zivot i smrt, gospodine Draskovicu. Zabrinjavajuce je da Vi ne prepoznajete dresove koje na sebi nose danas patrijarh Pavle i Slobodan Milosevic, Milo Djukanovic i Momir Bulatovic, Srbija i Crna Gora...

Da pojasnim: Njegova svetost srpski patrijarh gospodin Pavle nosi Hristov dres, Vuce Draskovicu. Ignorisuci tako drsko i tako nadmeno sramno patrijarhov poziv, Slobodan Milosevic je jasno stavio do znanja svima da je obukao djavolov dres. To on da vise nije sukob brata s bratom, na zalost, vec sudbinska bitka dobra sa zlom. Ako je Djukanovic otpostovao poziv srpskog Patrijarha, on se (makar samo tim cinom) priklonio Hristu, Bogu zivom. Milosevic i Bulatovic su konacno i neopozivo “priklonjeni" mrtvom bogu u Kuci cveca na Dedinju. Kamo srece da je rec o sukobu brata sa bratom. To je sukob neba i zemlje. Podrzali ste, gospodine Draskovicu, Bulatovica, kazete da je “podrska njegovom programu podrska reci datoj pred poslanicima da ce ova zemlja zaista da se zaputi brzim reformama ekonomskog i politickog sistema povezivanja. “Truc, brac, truc...

Bolno je smesna Vasa politicka naivnost. Znate, gospodine Draskovicu, ogroman plac se nakupio u grudima Srbije upravo zbog njihovih reci i njihovih obecanja. Tako sto podrzavate Bulatovica Vi taj plac uvecavate, gospodine Draskovicu. Ali, kada Gospod nas Isus Hristos ponovo dodje, tesko onima koji su s Milosevicem i uz Milosevica. Pa makar bili i rodjena braca.

To sto ni jedan Vuk Draskovic nije mogao da razazna bracu i “bracu", posledica je, izmedju ostalog, i sto Vuk Draskovic nije pohadjao veronauku. Srbiju moze da spase samo crkva pravoslavna i kruna.

U najkracem, predlazem da se zahteva odrzavanje svenarodnog referenduma svih referenduma u Srbiji, na kome ce se narod slobodno izjasniti svako prema svojoj veri i svom ucenju, da li je za to da se u sve skole kao predmet uvede i veronauka. Ako su se komunisti uoci referenduma kleli u srpske svetinje na Kosovu, onda je prvi zadatak ove vlasti da srpskim svetinjama bude vraceno ono sto im je na krajnje kriminalan nacin oteto. Zar nije tako gospodine Draskovicu?

Dusan Ibarski

Sremski Karlovci

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /