cetvrtak, 28. maj 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Ljudski faktor

Pise: Stojan Cerovic

I Majkl Korleone smatrao je da je najbolje sve velike poslove obaviti odjednom i sve dugove svoje Familije vratiti u istom danu. Ali, ovde se nesto komplikuje i zaglavljuje. Ili ova Familija nije onako jaka, ili su dugovi preveliki ili je u pitanju razlika izmedju filma i zivota, tek cini se da ce biti promasaja i poraza. Niko Milosevicu ne donosi bas sasvim dobre vesti. U svim akcijama ima neplaniranih gubitaka, a zacudo, jedino mu se odnosi sa svetom ne pogorsavaju.

Na Kosovu se normalno puca i gine, ali albanska strana nametnula je spor tempo i selektivno nasilje sto nikako ne odgovara srpskoj strani. Nema mogucnosti da se iskoristi prednost oruzja, a do izrazaja dolazi “ljudski faktor". S tim faktorom Milosevic kuburi od pocetka i vec se vidi da ni ovog puta nece naci resenje. U tom smislu rukovanje s Rugovom za njega je porazno. Rat se ne zaustavlja, Rugova moze da kaze da ga albanski gerilci ne slusaju, a srpske akcije uvek ce izgledati kao prekomerna sila i uvek ce biti civilnih zrtava. Zaludu nada da bi se u Crnoj Gori nesto moglo nadoknaditi. Ni tamo Milosevic nema srece s ljudskim faktorom, mada drugacije nego na Kosovu. Problem je vise kakvoca nego brojnost. Brkati faktor tamo nepovratno izlazi iz mode, a za Milosevica se odnekud lepe bas ti kojima rok istice. Niko da ga se seti malo ranije, pre nego sto ga snadju nevolje. Zar ovo nije opet jedna tema iz “Kuma"?

Ni na univerzitetu odnos ljudskih faktora nije povoljan za “nasu stvar". U Skupstini gde su u vecini ne umeju da ostave bolji utisak i da ne lice na razbojnicku druzinu. Takvi kakvi su, mogu na univerzitetu dobiti za sebe jedino isprepadane i potkupljene, a svi ostali su ljuti, uvredjeni i spremni na otpor. Opet bas niko valjan, cestit i pametan ne prilazi Familiji i opet se na takve moraju potezati pendreci.

Eto, najzad, i ono malo lokalnih radio stanica hoce da se koprca, dize galamu do neba, stvara nervozu i dekoncentrise majstore koji im kolju zice. Uostalom, ako to i bude nekako proslo, koja vajda? Na sta bi to licilo da ode Kosovo, odmetne se Crna Gora, blokira se univerzitet, a jedini razultat bude cepanje mreze koju je ispleo Veran Matic? Pa i to samo delimicno i privremeno. Jer Familija nema majstore koji bi umeli da se jure s mangupima po satelitima i internetima, i da im sece virtuelne zice.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /