cetvrtak, 28. maj 1998.

REZULTATI ISPITIVANJA JAVNOG MNJENJA CRNE GORE, KOJE JE SPROVEO CENTAR ZA POLITIKOLOSKA ISTRAZIVANJA I JAVNO MNJENJE IZ BEOGRADA

Vodi Djukanovicev blok

Istrazivaci prognoziraju pobedu Zajednicke izborne liste “Za bolji zivot - Milo Djukanovic" na predstojecim majskim izborima. Anketa medju ispitanicima pokazala je da je najpopularniji lider CG Milo Djukanovic

Za razliku od beogradske Informativne agencije IPRESS, koja Bulatovicevoj Socijalistickoj narodnoj partiji daje prednost na predstojecim majskim izborima u Crnoj Gori, Centar za politikoloska istrazivanja i javno mnjenje Instituta drustvenih nauka Univerziteta u Beogradu prognozira pobedu Zajednicke izborne liste “Za bolji zivot - Milo Djukanovic".

Na osnovu istrazivanja koje je ova ugledna ustanova sprovela od 19. do 28. aprila anketiranjem 1.840 punoletnih gradjana Crne Gore, procenjuje se da ce 75 odsto stanovnika izaci na majske izbore. Od toga ce 43 odsto glasati za Zajednicku izbornu listu DPS, NS i SDP “Da zivimo bolje - Milo Djukanovic", za Socijalisticku narodnu partiju - 35 odsto, za Liberalni savez - 10, za Bojovicevu Narodnu stranku - cetiri, za sve ostale stranke - ukupno sedam odsto, dok bi jedan procenat ostao za nevazece listice.

Prema istom istrazivanju najpopularnija politicka licnost Crne Gore je predsednik Republike Milo Djukanovic, s 58 odsto pozitivnih misljenja. Prate ga Svetozar Marovic i Filip Vujanovic sa po 52 odsto “glasova", prof. dr Milica Pejanovic-Djurisic - sa 47, Slavko Perovic - 46, Zarko Rakcevic - 42 i Momir Bulatovic s 40 odsto pozitivnih misljenja.

Kada, pak, gradjani biraju samo jednu osobu kao lidera od najveceg poverenja, Milo Djukanovic je i tada na prvom mestu - s 35 odsto, a Momir Bulatovic na drugom - s 27 odsto glasova. Autori istrazivanja kazu da taj podatak tacnije odrazava stranacka opredeljenja biraca nego podaci o popularnosti, kada se svaki lider ocenjuje ponaosob.

Istrazivanja pokazuju da je vecina biraca vec donela odgovarajuce odluke, sto se ispoljava u polarizaciji birackog tela na dva osnovna bloka - na pristalice Zajednicke izborne liste DPS, NS i SDP “Da zivimo bolje - Milo Djukanovic" i na pristalice Bulatoviceve SNP, ali i da se one jos mogu menjati pod uticajem dogadjaja do samih izbora.

Postoje indikacije da pristalice Zajednicke izborne liste izbornu odluku donose prvenstveno motivisane uverenjem da su ekonomske reforme, razvoj, modernizacija i povratak Crne Gore i Jugoslavije u medjunarodnu zajednicu prioritetni, a da medju pristalicama SNP preovladava uverenje da su prioriteti i ocuvanje jugoslavije i dobrih odnosa Crne Gore i Srbije.

Istrazivaci naglasavaju da su pristalice oba bloka vecinom svesne zivotne vaznosti obe grupe problema, i da biracku odluku zasnivaju na proceni koji od dva izborna rivala moze uspesnije da resi probleme iz obe grupe.

M. T.

Razlike u prognozama su normalne

Upitana da prokomentarise razlike izmedju prognoze Centra za politikoloska istrazivanja i javno mnjenje i nekih drugih ustanova, upravnica Centra dr Ljiljana Bacevic kaze da su “te razlike sasvim normalne". To objasnjava cinjenicom da su pojedinacna istrazivanja sprovedena u razlicito vreme, a dogadjanja uticu na stavove anketiranih. S priblizavanjem izbora opredeljenja biraca se kristalizuju, pa su prognoze sve bolje sto je istrazivanje blize izborima. Osim toga, navodi dr Bacevic, istrazivanja su sprovedena na razlicitim uzorcima (u pogledu velicine i tipa), razlicitom metodologijom, i slicno.

- Ni nacin na koji se podaci prezentiraju javnosti nisu isti. Neke ustanove navode procente glasova za pojedinacne stranke, racunajuci ih u odnosu na celo izborno telo, saopstavaju samo istrazivacke nalaze, sto sadrzi i neopredeljenje u trenutku sprovodjenja istrazivanja kojih, naravno, nece biti na izborima, jer ce se “preliti ili u izborne apstinente, ili u glasace odredjene stranke. Neke druge ustanove, pak, poput Centra, “rejting" stranaka racunaju u odnosu na broj izaslih na izbore, a prognozom su obuhvaceni i (jos) neopredeljeni biraci.

Naravno, razlike koje se odnose na redosled stranaka na izborima, to jest na prognoziranje pobednika na majskim izborima, a kao sto je javnosti poznato, neke institucije prognoziraju da ce to biti SNP, nisu objasnjive pomenutim razlozima - kaze dr Ljiljana Bacevic, smatrajuci da one mogu biti samo rezultat razlicite, vece ili manje kompetentnosti istrazivackih ustanova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /