cetvrtak, 28. maj 1998.

STUDENTI “ZBOG IZDAJE" OSTAJU U REKTORATU NAREDNIH 48 SATI

“Necemo biti podanici"

Beograd.- “Izdaja, izdaja", zaorilo se juce nesto pre 15 casova na platou kod Filozofskog fakulteta kada je student Boris Karaicic saopstio okupljenim akademcima da Nastavno naucno vece nije usvojilo predlog da se obustavi rad na Beogradskom univerzitetu. “Sa suzama u ocima moram vam reci da nasi dekani i profesori nisu smogli snage ni hrabrosti da se stave u odbranu svog univerziteta, ali im mi porucujemo da necemo biti podanici i nastavicemo borbu"- rekao je Karaicic, najavivsi novo okupljanje za danas u podne.

Studenti su potom uz gromoglasnu viku zahtevali da im se obrati rektor Dragan Kuburovic, ali se on ni pored “datog" mu roka od pola sata nije pojavio na bini, pa je masa od nekoliko stotina ljudi usla u zgradu Rektorata gde su i dalje skandirali “izdaja", ali nisu naisli ni na jednog clana NNV. Pred zakljucenje ovog izdanja manje grupe studenata i dalje su stajale u i ispred Rektorata ocekujuci obrazlozenje odluke. Njih dvadesetak ostace 48 sati u zgradi.

Po vesti da generalnog strajka nece biti, demonstrantima se obratio akademik Milan Kurepa istakavsi da je “Univerzitet upokojen u utorak, a NNV juce". “Na vecu je bilo reci o studentima koji ce stradati zbog propustenih ispita, o profesorima koji mesecima nece primati plate, ali niko nije pomenuo zemlju Srbiju i koliko vas ce zbog svega ovoga otici u beli svet"- rekao je akademik Kurepa. Prethodno je burno pozdravljena Marija Bogdanovic, dekan Filozofskog fakulteta, koja se pojavila na jednom prozoru, a konferansje je dodao da je uz nju samo prvi covek Hemijskog fakulteta Ivan Juranic, i direktor Instituta za drustvenu teoriju Svetozar Stojanovic, podrzali studente “a samim tim i generalni strajk".

Pre nego sto je saopstena odluka, studenti su uporedo dok je trajala sednica NNU, na platou ispred Filozofskog fakuteta sto znaci i kraj zgrade rektorata, organizovali protesni skup, cesto se oglasavajuci skandiranjem “strajk, strajk" i brojnim pistaljkama. Nakon mitinga oko hiljadu studenata krenulo je u setnju ali ih zaustavio korodon policajaca nedaleko od platoa, u Vasinoj ulici. Sukoba nije bilo.

Studenti, njih oko hiljadu, selo je na ulicu, povremeno se uzvikivalo “idite na Kosovo", “ajmo, ajde svi u napad" i “av, av".Komadir policije pokusao je da ubedi Karaicica da se studenti vrate na plato, “jer skup nije najavljen" sto se pretvorilo u dijalog ali bez visokih tonova. Studenti i kordon, su se toliko priblizili da je pocelo “caskanje" sa nekim od policajaca od kojih se moglo cuti i da im je dnevnica 60 dinara, da su bili na Kosovu i da je tamo zaista gadno. Ubrzo su se studenti vratili na plato da cekaju odluku dekana.

Tokom mitinga koji je odrzan pre “susreta" sa kordonom studentkinja Zorica Dragovic, kojoj su policajci prekjuce slomili ruku, rekla kako se nada da profesori nece cekati da studenti budu ubijani pa da donesu odluku o stupanju u strajk. Profesor Goran Milicevic, iz Koordinacionog odbora za odbranu Univerziteta je rekao da je vreme za odlucan otpor i da Univerzitet prekine rad. Profesor Slobodan Marinkovic, sa Medicinskog fakultea, objavio je da u znak protesta prekida sa svim aktivnostima na Univezitetu.

Student Dusan Kosanovic rekao je da su prosle godine studenti branili mandate neke gospode koja su se posle pobila. Profesor Zarko Korac( predsednik SDU), rekao je studentima da su ih jednom napustili oni koji su vodili otpor savetujuci im da ga sada vode sami i ne prekidaju ga. Procitan je telegram Novka Kilibarde(predsednik NS) koji je studentima porucio da borbom za autonomiju Univerziteta brane cast Srbije.Govorio je i akademik Ljuba Tadic, profesor Mijat Damjanovic. Za mikrofonom se pojavio, kako je predstavljen, profesor Hugo Estralja sa Univerziteta u Kordobi iz Argentine.

E. N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /