cetvrtak, 28. maj 1998.

U FOKUSU: POCELA RESTRIKCIJA UVOZNOG PRIRODNOG GASA

Rusi prete totalnim zavrtanjem slavina

Naftna industrija Srbije duguje Progres gas trejdingu 177 miliona dolara, a ovaj uvoznik prirodnog gasa "Gazpromu" 272 miliona dolara

Zbog toga sto je dug za prirodni gas sve veci, ruski "Gazprom" je od 20. maja prepolovio isporuku ovog energenta Naftnoj industriji Srbije, a do kraja meseca je dat rok da se dug izmiri, inace ce isporuke u potpinosti prestati. Kako "Nasa Borba" nezvanicno saznaje krajem nedelje u Moskvu, da pokusa da prolongira placanje, treba da putuje Toplica Nedeljkovic, direktor Progres gas trejdinga, mesovite rusko- srpske firme koja je uvoznik ruskog gasa u Srbiju.

"Gazprom" je odluku da prepolovi isporuku prirodnog gasa doneo kada je dug narastao na 272 miliona dolara, sto je za cetiri miliona dolara vise od vrednosti godisnjeg uvoza gasa iz Rusije. Treba, medjutim, reci da je 272 miliona dolara dug Progres gas trejdinga "Gazpromu", dok Naftna industrija Srbije PGT duguje 177 miliona dolara.

U celoj ovoj prici oko placanja prirodnog gasa NIS ne pomaze ni odluka Upravnog odbora ovog javnog preduzeca da se potrosacima gasa koji ne placaju potrazivanja isporuke obustave. U NIS, naime, objasnjavaju da im potrosaci duguju 1,5 milijardu dinara sto, i kada bi u potpunosti bilo naplaceno, ne pokriva dug NIS Progres gas trejdingu.

Pre restrikcije isporuke prirodnog gasa NIS je za placanje uvoza mesecno morao da obezbedi 20,5 miliona dolara, dok je vrednost mesecne fakture PGT "Gazpromu" 35 miliona dolara.

Zanimljivo je da je ultimatum i restrikcija isporuke gasa usledio ove godine, odmah po isteku grejne sezone. Prosle godine je, takodje, zbog duga, zavrtanje slavina zapocelo tek u avgustu. Pretnje totalnom obustavom i pregovaranje je potrajalo do pred zimu i tada je, da podsetimo, deo duga reprogramiran (za kraj ove godine), a dogovoreno je da se mesecna placanja obavljaju delom u kesu - delom u robama i radovima jugoslovenskih, uglavnom gradjevinskih preduzeca.

Kako sada stvari stoje, Rusi nisu spremni da unedogled tolerisu dugovanja, tako da je za ocekivati da se, kao sto je iz NIS vec najavljivano, pregovara o konverziji duga za akcije gasne linije NIS. Sve ovo, medjutim, najverovatnije je moguce izvesti tek posle procene vrednosti kapitala NIS. Ovaj posao je zapoceo "Dilojt i Tus", a rezultati treba da budu gotovi krajem avgusta.

Kako ce isporuka prirodnog gasa teci do neke ovakve transakcije zavisi od rezultata pregovora Toplice Nedeljkovica u Moskvi. Prema izvorima "Nase Borbe" on bi, kao prelazno resenje, "Gazpromu mogao da ponudi nesto kesa (oko sedam miliona dolara) i ugovore o isporukama robe i gradjevinskim uslugama, sto je, svakako, nedovoljno za pokrivanje celog duga.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /