cetvrtak, 28. maj 1998.

USTAVNI SUD CRNE GORE O ODUZIMANJU MANDATA POSLANICIMA SNP U VECU REPUBLIKA

I Zakon i Rezolucija - ustavni

Ovaj sud je, takodje, odbio i ustavnu zalbu sestorice clanova SNPCG, kojima je crnogorski parlament oduzeo mandate u Vijecu republika

Podgorica. - Ustavni sud Crne Gore odbio je predloge Socijalisticke narodne partije CG za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o dopuni Zakona o izboru saveznih poslanika u Vijece republika i Rezolucije o zastiti interesa Republike Crne Gore u Vijecu republika Savezne skupstine povodom predloga za glasanje o nepovjerenju Saveznoj vladi. Ovaj sud je, takodje, odbio i ustavnu zalbu sestorice clanova SNPCG, kojima je crnogorski parlament oduzeo mandate u Vijecu republika.

Ustavni sud Crne Gore nije nasao ni u jednom od pomenutih slucajeva elemente neustavnosti. Kada je rijec o dopunama Zakona o izboru saveznih poslanika u Vijece republika, Ustavni sud Crne Gore smatra da se njima “ne povredjuje nijedan ustavni princip, pa ni principi utvrdjeni odredbama cl. 34. st. 1 i 2, cl. 77. st. 3 i cl. 79. st. 2. Ustava RCG", na koje se predlogom SNPCG posebno ukazalo.

“Za razliku od saveznih poslanika u Vijecu gradjana koji se opredjeljuju i glasaju po sopstvenom uvjerenju mandat saveznih poslanika u Vijecu republika je vezan interesima republike clanice koju predstavljaju a koji, po prirodi stvari, utvrdjuje skupstina republike koja i bira ove poslanike. Ukoliko oni ne stite ravnopravan polozaj republike, odnosno njene interese vec postupaju na njihovu stetu, rukovodjeni sopstvenim interesima ili interesima politickih stranaka kojima pripadaju, a koji se ne poklapaju sa interesima republike, utvrdjenim od strane skupstine republike onda je oni ne mogu ni predstavljati", navodi se u obrazlozenju odluke Ustavnog suda Crne Gore, kojom se odbija predlog SNPCG za ocjenjivanje ustavnosti dopunskih odredbi Zakona o izboru saveznih poslanika u Vijecu republika.

Sto se tice Rezolucije, ciju ustavnost osporava SNPCG, Ustavni sud Crne Gore je ocijenio da se ne radi o “opstem pravnom aktu", vec o “aktu politicke prirode", ciju ustavnost i zakonitost Ustavni sud nije nadlezan da ocjenjuje.

D. V.

Na izborima 120 posmatraca

Podgorica, FoNet. - Biro OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, koji se nalazi u Crnoj Gori od prvih dana aprila i trenutno ga sacinjava vise od 20 clanova iz deset zemalja, saopstava da ce na dan izbora, 31. maja, proces glasanja i prebrojavanja glasova posmatrati 120 medjunarodnih posmatraca, ukljucujuci vise od 20 clanova parlamentarne skupstine OEBS-a. Misija saopstava da visoko ceni cinjenicu da su zakoni, koji vaze za izborni proces, doneti konsenzusom svih parlamentarnih stranaka, koje su aktivni ucesnici u tom procesu, te da ti zakoni mogu obezbediti sigurnu osnovu za regularne izbore. Misija, takodje, apeluje na sve politicke stranke da se pridrzavaju pravila i propisa i da daju svoj konstruktivan doprinos na dan izbora.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /