cetvrtak, 28. maj 1998.

NA ZRENJANINSKOM PUTU JUCE POPODNE EKSPLODIRALA CISTERNA SA TECNIM AMONIJAKOM

Jedan mrtav i vise od 63 povredjenih

Prema prvim saznanjima na mestu nesrece, ciji se uzrok ne zna, pronadjeno telo muskarca, dok je vise desetina gradjana zadobilo teske opekotine i trovanje. Policija blokirala saobracaj na putu i evakuisala zaposelene u okolnim firmama. Vozac “Frigomonta" pritvoren

Na licu mesta: Posle nesrece,
bez vidljivih tragova
FOTO: A. Letic

Beograd. - Na Zrenjaninskom putu juce je u 14.25 sati ispred stovarista “Lika prometa", doslo je do eksplozije tecnog amonijaka koji je prevozen cisternom “Frigomonta". Brzom intervencijom vatrogasnih, policijskih i ekipa Hitne pomoci, kao i Gradskog zavoda za zastitu zdravlja i Sluzbe obavestavanja mesto udesa je posle trocasovnog “tretmana" sanirano vodom. Posle eksplozije na mestu nesrece podigao se gust oblak gasa, duzine 50 metara, koji se neprestano sirio.

Na oko dvesta metara od nesrece pronadjeno je bezivotno telo muskarca, ali se uzrok smrti jos ne zna, dok je vise desetina gradjana moralo da zatrazi lekarsku pomoc. Jos se ne zna sta je prouzrokovalo ovu opasno eksploziju. Prema nezvanicnim podacima vozac cisterne, cije ime nije saopsteno i koji je odmah bio pritvoren, zaustavio vozilo kod benzinske pumpe kako bi napumpao gumu, nakon cega je doslo do nesrece.

Vise od deset ekipa Hitne pomoci stiglo je neposredno posle nesrece i prevozilo povredjene na odeljenje toksikologije Vojno-medicinske akademije. Vecina ih je zadobila trovanja amonijakom i opekotine drugog stepena.

Prema recima Ljubinke Soskic-Savovic nacelnika Hitne pomoci do 19 casovi, ekipe Hitne pomoci su na odelenja VMA prebacile 63 osobe cija imena takodje nisu saopstena. Na VMA su kako saznajemo u toj ustanovi posle nesrece neprestano stizali oni kojima je bila neophodna pomoc. Mnogi povredjeni prebacivani su na kliniku i privatnim kolima. Posle saniranja mesta nesreca dve ekipe Hitne pomoci nastavile su da dezuraju na Zrenjaninskom putu.

Zbog juceranjeg udesa doslo je do potpune obustave saobracaja u ovom delu grada tako da su se vozila GSP sa linija 95, 96, 104, 105 i 106 okretala u Kotezu. Sreca u nesreci je da se u blizini havarije nije zadesilo nijedno vozilo GSP. Radi preventive radnici preduzeca u blizini “Lika prometa" su evakuisani dok su pripadnici SUP svima onima koji su pokusavali da pridju mestu udesa sugerisali da se udalje a gradjanima koji stanuju u blizini udesa da zatvore prozore .

N. Rakic
M. Z. Milosevic
T. Pekic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /