cetvrtak, 28. maj 1998.

HOLBRUK I DALJE STRAHUJE OD KOSOVSKE ERPUCIJE I NOVOG RATA

SAD nece ponoviti gresku iz 1991.

Njujork, FoNet. - Autor Dejtonskog mirovnog sporazuma Ricard Holbruk i dalje smatra opasnom situaciju na prostoru bivse Jugoslavije, ali istice da su SAD “tamo poranile" da bi predupredile da najnoviji sukobi na Kosovu eskaliraju u rat koji bi se mogao prosiriti na ceo region. “Iako je na Kosovu nizi stepen nasilja nego sto je to bilo u Bosni, situacija ne bi bila nista manje opasna, ako ne bi bila resena", upozorio je on, u intervjuu Rojtersu. Ukazujuci da su etnicki rat u Bosni proizveli demagozi i kriminalci, u ime ultranacionalizma, Holbruk je rekao da je Kosovo, s druge strane, sestovekovni problem, kojem su podjednako posveceni i Srbi i Albanci, zbog cega je rec o svojevrsnoj “jerusalemskoj" situaciji. “Ako bi Kosovo dobilo nezavisnost, Albanija bi rekla: 'Pa, to (Kosovo) je deo velike Albanije'.

Onda bi Albanci u Makedoniji rekli: 'Hej, mi zelimo da se pridruzimo velikoj Albaniji, mi ne zelimo da budemo pod ovim Makedoncima'", objasnio je Holbruk. Ocenjujuci da bi time sve drzavne granice bile dovedene u pitanje, on je dodao: “Grci bi onda rekli: 'Zasto bi mi postovali granice'", i podsetio da u severnoj Albaniji zivi oko 300.000 Grka. Prema Holbrukovom misljenju, scenario daljih mogucih sukoba odvijao bi se tako sto bi i “Bugarska mogla da odluci da uzme deo (Makedonije), posto se tvrdi da se Bugari i Makedonci ne mogu razlikovati na istoku". Isticuci da su SAD veoma angazovane u naporima da sprece odvijanje takve katastrofalne situacije, on je rekao da ce medjunarodno prisustvu u nekom vidu biti dragoceno na Kosovu.

Holbruk je upozorio da Vasington nece ponoviti gresku suvise kasnog ukljucivanja u dogadjaje u bivsoj Jugoslaviji, gde je, kako je rekao, 300.000 ljudi umrlo pre nego sto su americke mirovne snage preduzele operaciju u Bosni, vrednu devet milijardi dolara. “Kosovo i njegovo albansko okruzenje ima potencijal koji bi mogao metastazirati u veliki medjunarodni konflikt ukoliko se sa tim ne izborimo", izjavio je Holbruk Rojtersu u untervjuu, povodom njegove knjige “Okoncati rat".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /