cetvrtak, 28. maj 1998.

STA KONGRES LOKALNIH I REGIONALNIH VLASTI EVROPE PREDLAZE ZA RESENJE KOSOVSKE KRIZE

Povratak na ustavna resenja iz 1974.

Preporucuje se tzv. specijalan autonomni status Kosova kojim ne bi bila ugrozena ni prava manjina ni postojece granice, a medjunarodna zajednica je voljna da se pojavi kao garant obema stranama

Jovan Radovanovic
specijalni izvestac “Nase Borbe" iz Strazbura

Iako se jucerasnji rad Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope odvijao po utvrdjenom dnevnom redu, a to znaci da se 286 predstavnika iz 40 evropskih zemalja bavilo problemima razvoja lokalne regionalne demokratije (Vece lokalne uprave) i zaposljavanja i kvalitetnije socijalne kohezije u Evropi (Vece regionalnih uprava) - i dalje je na neformalan nacin u centru paznje danasnja rasprava o situaciji na Kosovu.

Kao sto smo vec javili u kuloarima cirkulise nacrt preporuke Kongresa obema stranama u konfliktu, u osnovi slican Rezoluciji koju je 23. aprila usvojila parlamentarna skupstina Saveta Evrope. Danasnje zasedanje ima dva izvestaca, gospodu Liberti Kvatrekazasa iz Spanije i Vasilija Lihaceva iz Rusije. U vrlo iscrpnom materijalu, koji je ponudjen delegatima Kongresa detaljno se objasnjava predistorija sadasnjih zbivanja ne samo na Kosovu vec i problemi sa demokratizacijom u SRJ, zato sto je vlada SRJ 19. marta podnela zvanicnu molbu za prijem u Savet Evrope. Moze se reci da je pristup objektivan i uravnotezen. Predstavnici Evrope pokazuju veliku zabrinutost najnovijim razvojem dogadjaja u juznoj srpskoj pokrajini i ne prestaju da nude svoje dobre usluge kako bi se ostvario neposredan kontakt obeju strana u sukobu i doslo do mirnog i zadovoljavajuceg resenja.

Evropa, preko svog Kongresa lokalnih i regionalnih uprava, nudi bogata iskustva u resavanju slicnih problema u Spaniji, Italiji, Finskoj i na kraju nova ustavna resenja u Ruskoj Federaciji. Osim toga Kongres ima dobro iskustvo s programom “lokalnih ambasada za razvoj demokratije" (LDE), jer je prvu takvu ambasadu 1993. godine otvorio u Subotici, s podrskom gradova Namir (Belgija), Elce (Spanija) i Tilburg (Holandija). Na prostoru bivse Jugoslavije ovakve ambasade postoje u Hrvatskoj (Osijek, Vukovar, Sisak i Brtonilja), u BiH (Tuzla, Sarajevo i Zavidovici) i u Makedoniji (Ohrid). LDE u Osijeku i Vukovaru je organiziovao niz susreta izmedju predstavnika Srba i Hrvata u teznji da se izgradi naruseno medjusobno poverenje a u Brtonilju u Istri se tezilo da se u slicnim susretima izmedju Italijana i Hrvata podrzi izgradnja dvojezicne, multikulturalne zajednice u pogranicnom podrucju. U Ohridu su povezivani Makedonci i Albanci s obe strane Ohridskog jezera.

Pozivajuci se na vrlo dobro iskustvo rada LDE u Subotici, Kongres lokalnih i regionalnih uprava Evrope poziva jugoslovenske vlasti da omoguce slicne “ambasade" u Srbiji i Crnoj Gori, a narocito na Kosovu. Stvaranje “lokalnih ambasada za razvoj demokratije" na Kosovu, smatraju u Strazburu, omogucio bi razvijanje kvalitetnijih odnosa razlicitih etnickih zajednica. Zanimljivo je da je taj zahtev jos pre dve godine uputila parlamentarna skupstina Saveta Evrope, preporucujuci upravo Kongres lokalnih i regionalnih uprava jugoslovenskim vlastima.

Gonzales, Vojvodina i Sandzak uslov za ulazak u Savet Evrope

U kontekstu traganja za optimalnim resenjem za status Kosova ovde se ponavljaju i dva zahteva: ako vlada Jugoslavije odista zeli da pristupi Savetu Evrope pored resenja kosovskog problema mora ozbiljno da se pozabavi i demokratizacijom i decentralizacijom drzave, odnosno da istovremeno pokrene i resavanje problema statusa Vojvodine i "specificnog slucaja Sandzaka". Kroz drugi zahtev koji se ovde neprestano ponavlja jeste prihvatanje mandata Felipea Gonsalesa kao posrednika u pregovorima sa kosovskim Albancima, jer se ovde ne krije da Evropa nije odusevljena sto tu ulogu sve snaznije preuzimaju SAD.

Sistemom eliminacije Kongres lokalnih i regionalnih uprava Evrope predlaze srpskoj i albanskoj strani da u pregovorima nadju resenje zadovoljavajuce za obe strane, ali i za medjunarodnu zajednicu. Doslovce se kaze da se obe strane na pocetku moraju odreci “svojih ekstremnih zahteva", a to znaci da kosovski Albanci moraju odustati od zahteva za nezavisnoscu, a srpska strana od odrzavanja statusa kvo. Naglasava se da su protiv nezavisnog Kosova ne samo sve medjunarodno relevante organizacije, vec i sve zemlje u okruzenju, ukljucujuci i Albaniju. Kosovskim Albancima se preporucuje da ne postoji raspolozenje ni za njihovim zahtevom da Kosovo bude stavljeno pod medjunarodni protektorat. Srpskoj strani se preporucuje da je ideja o podeli Kosova u dva regiona takodje bez podrske u Evropi, kao i ideja koja se ovde pripisuje bivsem predsedniku SRJ Dobrici Cosicu o deobi ove teritorije izmedju Albanije i Jugoslavije.

Preporucuje se tzv. specijalan autonomni status Kosova kojim ne bi bila ugrozena ni prava manjina ni postojece granice, a medjunarodna zajednica je voljna da se pojavi kao garant obema stranama. Podseca se da je takvo resenje sasvim dobro funkcionisalo u okviru SFRJ od 1974. do 1989. godine, uprkos “nedostacima u funkcionisanju demokratskog sistema u SFRJ". Porucuje se prenosenje izvesnih ovlascenja sa srpskih na pokrajinske vlasti i to u oblasti obrazovanja, zdravstva, pravosudja, privrede upotrebe jezika, koriscenja rudnih bogatstava, prostornog planiranja, kulturnih institucija do imenovanja sela i gradova. zakljucuje se da se problem Kosova ne moze svoditi na zastitu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina. Jednom recju preporucuje se sastus koji je Kosovo imalo prema Ustavu iz 1974. godine. Kao moguci model navode se resenja koja vec postoje u Evropi: status Juznog Tirola u Italiji i Olandskih ostrva u Finskoj, ali i najnovije iskustvo sa Severnom Irskom.

Ne znamo sta je to specijalni status

Autonomija Kosovu nije ukinuta, samo su ukinuti neki prerogativi drzavnosti. Problem je u tome sto Albanci predvodjeni separatistima ne zele da koriste prava koja imaju, izjavio je “Nasoj Borbi" gradonacelnik Pristine Dusan Simic. Nije nam sasvim jasno sta podrazumeva specijalni status koji se predlaze za Kosovo, rekao je on. Simic je takodje clanovima Biroa kongresa rekao da se otvaranje “lokalnih ambasada za razvoj demokratije" na Kosovu, koje trazi Savet Evrope, moze resiti tek kada Jugoslavija bude primljena u clanstvo Saveta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /