petak, 29. maj 1998.

IVICA DACIC, PORTPAROL SPS

NATO ne moze na Kosovo bez saglasnosti SRJ

Beograd. - Portparol Socijalisticke partije Srbije (SPS) Ivica Dacic izjavio je juce na konferenciji za stampu da snage NATO ne mogu da budu raspodjrene na Kosovu i Metohiji bez saglasnosti SR Jugoslavije. "SR ima dovoljno snage da sama obezbedi mir na Kosovu i Metohiji i tako ce i da bude", rekao je Dacic. Prema njegovim recima, dijalog o resavanju problema na Kosmetu je poceo i njegov nastavak je najvazniji.

Ocenjujuci zakljucke NATO o rasporedjivanju vojnih snaga u Albaniji i Makedoniji, Dacic je rekao da SPS "ne ulazi u to gde ko putuje i kakve zakljucke donosi, ali da NATO ne moze na Ksovo bez saglasnosti SRJ". On je zatrazio od medjunarodne zajednice da uvazi napore SRJ na resavanju problema na Kosmetu i osudi terorizam "protiv kojeg ce biti preduzete jos energicne mere". Povlacenje izbornih lista JUL-a u Crnoj Gori, Dacic je nazvao "logicnim odgovorom na ono sto su aktivisti JUL-a doziveli u predizbornoj kampanji.

Socijalisticka partija Srbije smatra da je usvojeni Zakon o Univerzitetu u skladu sa svim medjunarodnim standardima i ono sto je najvaznije njime se afirmise besplatno skolstvo. Bilo je krajnje vreme da odlucujuci uticaj na Univerzitet ima onaj ko je vlasnik, tj. finansijer, ocenio je portparol SPS.

Napadi na Ivana Markovica i nestanak Ratka Krsmanovica, funkcionera JUL jasano govore kakva se politika sprovodi u Crnoj Gori, a logican odgovor JUL bio je povlacenje izbornih lista te stranke, kazao je Dacic.

N. P.

SPS ne odustaje od neposrednih izbora za predsednika SRJ

Komentarisuci mogucnost menjanja Ustava Jugoslavije, Dacic je rekao da SPS "nikada nije odustala od inicijative da narod bira predsednika savezne drzave2. "SPS i njen predsednik (Slobodan Milosevic) nemaju razloga da se plase neposrednih izbora", possecajuci da ta inicijativa SPS-a, potekla pre izbora Milosevica za predsednika SR Jugoslavije u Saveznoj skupstini, "u tom trenutku nije imala podrsku Demokratske partije socijalista Crne Gore".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /