petak, 29. maj 1998.

PREMA PISANJU BECKOG “STANDARDA"

Za Milosevica je srpstvo instrument ocuvanja vlasti

“Milosevica taktika je jasna. U senci prividnih pregovora on na Kosovu zeli da napravi 'tabula rasa'", pise dnevnik

Bec, Beta. - Srpstvo je za predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica samo sredstvo ocuvanja vlasti i on ce srpski nacionalni mit koristiti dok god bude mogao, a prazne pretnje ga nece naterati na pregovore o Kosovu, pise juce becki dnevnik “Standard".

Dnevnik navodi izjavu koju je svojevremeno dao bivsi jugoslovenski visoki komunisticki funkcioner, a potom disident Milovan Djilas, da je u posleratnoj Jugoslaviji centralno pitanje uvek bilo pitanje vlasti. Iako se ta ocena, kako pise “Standard", odnosi na predsednika bivse SFRJ Josipa Broza Tita, ona moze da bude primenjena i na predsednika SRJ Milosevica. List pise da je Tito “jugoslovensko samoupravljanje koristio kako bi drzao na okupu multinacionalnu drzavu", a zatim “Ustavom iz 1974. kao dodatno nacelo zajednistva pokusao da usadi i federativnu ideju". “To sto je Tito tada od Srbije odsekao autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodinu, kako bi ugusio srpske hegemonisticke teznje, mnogi Srbi mu ni do danas nisu zaboravili", pise dnevnik. To bi, navodi dnevnik, mogao da bude uzrok “rasplamsavanja srpskog nacionalizma", ali ne i opravdanje za ono sto je Slobodan Milosevic napravio prvo u Bosni, a potom na Kosovu. “Djilasove reci njega (Milosevica) pogadjaju u jednakoj meri. Ono sto je za Tita bilo jugoslovenstvo, to je za Milosevica srpstvo: sredstvo za ocuvanje vlasti. I dokle god mu srpski nacionalni mit za to bude sluzio, Milosevic ce ga koristiti ", pise becki list.

Zbog toga je, prema oceni beckog dnevnika, naivno verovati da je Milosevica moguce pretnjama naterati na pregovore. Prema pisanju “Standarda", cinjenica da su srpske snage bezbednosti uporedo sa pocetkom dijaloga sa kosovskim Albancima “pocele novu ofanzivu protiv terorista na Kosovu" pokazuje kako Milosevic shvata pregovore. “Milosevica taktika je jasna. U senci prividnih pregovora on na Kosovu zeli da napravi 'tabula rasa'", pise dnevnik.

Koliko se Milosevic u ovom trenutku oseca snaznim pokazuje i cinjenica da vodi rat na vise frontova, pise dnevnik i navodi da se u Srbiji visoke skole stavljaju pod “politicko starateljstvo", dok se istovremeno pokusava da se “pretnjama i politickim manipulacijama" utice na ishod izbora u Crnoj Gori. “Silnik Milosevic poznaje samo jezik moci. Kako vojna intervencija na Kosovu do daljnjeg nije realna, Evropska unija i SAD moraju barem da ostvare svoje pretnje sankcijama, a ne da ih ublazavaju. To, istina, ni izdaleka ne predstavlja nekakav novi sistem evropske bezbednosti, ali je bolje ni od cega", pise “Standard".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /