petak, 29. maj 1998.

Krila za radikale

Pise: Stojan Cerovic

Predprosle zime podrska Univerziteta strankama pokradenim na lokalnim izborima bila je dragocena. Te stranke sad ocigledno nisu u stanju da uslugu vrate. Pokretu za odbranu Univerziteta jako nedostaje neko vodjstvo, ali za onim istim stranackim liderima malo ko hoce ponovo da ide. Djindjicevo sazivanje naroda na istom mestu bilo je logicno i umesno, odprilike kao kad bi gospodja Dafina opet otvorila stedionicu. A i Draskovic neumesno seiri, kao da bi on prosao bolje od Djindjica i kao da je Beograd isto sto i Ravna Gora.

Dakle, Univerzitet ce morati da se brani manje-vise sam, mada bi se mogla ocekivati znacajna podrska gradjana. Ulog u ovoj borbi je, naime, znatno veci od autonomije Univerziteta. O cemu je rec najbolje se vidi po tonu kojim se Univerzitetu obraca Seseljev zamenik Nikolic, koji preti otpustanjem profesora i isterivanjem studenata sa fakulteta. Ako ovo prodje na Univerzitetu, koji bi morao biti, recimo, bastion slobodoumlja, radikali ce dobiti krila i moci ce da prste koga god hoce po Srbiji.

Dosadasnja lukava i pokvarena vlast, postace sirova i preka, a ne manje pokvarena. Zato bi bilo vazno ne izgubiti ovu bitku, ali izgleda da se Univerzitet lomi i koleba. Mnogi profesori valjda misle da je zbilja bilo dosta politike i da je vreme da se svi bave svojim profesijama. Strah uvek daje naizgled dobre savete i razumne argumente. Ali, nema sumnje da je rec upravo o nameri da se Univerzitet politizuje jos vise i, naravno, drugacije.

Umesto onog sto se nekad zvalo "truli liberalizam", visokim skolstvom treba da dominira julsko-radikalski duh. A neka se niko ne zavarava da, u drugom koraku, skolarine ipak nece biti jako povecane. Naime, u celoj ovoj aferi mozda ima vise poslovnih nego politickih motiva i verujem da postoji ideja da iz Univerziteta drzava, odnosno nekoliko rezimskih ljudi, pocnu da izvlace profit. Zato, naravno, otud valja ukloniti tudje i dovesti svoje ljude. Profesori koji sad oklevaju da pruze otpor, treba da znaju da ce, upravo zbog toga, mnogi njihovi kolege uskoro ostati bez posla. Rezim ce izabrati neke od onih koji su se najvise istakli pistaljkama i setnjama, a od ostalih se ocekuje samo da daju jasan znak da su se pokajali. Ova operacija je krajnje jednostavna ako je Univerzitet podeljen a otpor slab, ali uz malo hrabrosti i odlucnosti rezim bi bio primoran da ustukne i odustane. Dakle, kao i obicno, o pobedi i porazu odlucice kvalitet ljudi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /