petak, 29. maj 1998.

ODLUKA O SMANJENJU NAKNADE ZA FREKVENCIJE NIJE ZADOVOLJILA RADIO I TV STANICE

Ne odustaju od zahteva za ocenu ustavnosti

Suma je i dalje visoka, a sama odluka nije utemeljena u saveznim propisima, ocenjuju u ANEM-u i “Spektri"

Ni najnovija odluka Savezne vlade, da za tri cetvrtine smanji ranije propisane naknade za radio i TV frekvencije, nije u potpunosti zadovoljila brojne medije, koji su bili pogodjeni naredbom da za legalan rad treba da u savezni budzet “istresu" enormne sume novca. Naprotiv, predstavnici Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i “Spektre", dva najbrojnija udruzenja nezavisnih elektronskih medija, tvrde da su, i pored znacajnog smanjenja cene naknada, one i dalje vrlo skupe i ekonomski neisplative.

- ANEM i dalje ostaje pri svom ranijem zahtevu, podnetom Saveznom ustavnom sudu, kojim se trazi ocena ustavnosti ove odluke, zato sto ona nije utemeljena u saveznim propisima - rekao nam je juce Milos Zivkovic, jedan od pravnih zastupnika ove asocijacije, naglasavajuci da nova odluka savezne vlade moze da znaci i to da se ovakve odluke mogu voluntaristicki menjati, onda kada to neko pozeli.

Bez garancije

“Ko moze da nam garantuje da se za tri nedelje nece ponovo pojaviti neka pravno neosnovana odluka?", upitao se on, dodajuci da ANEM namerava da prosiri svoju raniju inicijativu, vezanu za ocenu ustavnosti odluke, i na najnoviju odluku Vlade SRJ. Zivkovic je juce ponovio da je i sadasnja suma koju treba uplatiti kao naknadu za frekvenciju vrlo skupa i da nas i dalje svrstava u red najskupljih zemalja po ovom pitanju.

Govoreci o clanicama ANEM-a koje jos uvek nisu dobile dozvolu, jer nisu imale potpunu dokumentaciju, Zivkovic je istakao da ce ova asocijacija zahtevati da se produzi ranije odredjen rok, da dokumentaciju treba upotpuniti do 15. juna. “Trebalo bi, u najmanju ruku, da svaka stanica dobije rok od 30 dana, ali od dana kada je saznala sta joj sve nedostaje od dokumentacije, sto bi znacilo da taj rok treba da bude razlicit za svaku stanicu posebno".

Predstavnici medija posvecenih uglavnom zabavnim sadrzajima, clanica udruzenja “Spektra", takodje dele stav ANEM-a da je prvobitna odluka Savezne vlade bila pogresna jer ona i nema prava da ove naknade ubira. On je ocenio da ce se smanjenje cene osetiti samo u urbanim sredinama, u kojima je radio i Tv stanicama bila odredjena vrlo visoka naknada. Slobodan Djoric, sekretar ovog udruzenja, skrece paznju na jos jedan momenat:

Popuna budzeta

- Mediji iz Srbije treba da popunjavaju savezni budzet, a mediji iz Crne Gore, u kojoj postoji drugacija odluka, popunjavace budzet te republike. Srpska vlada, koja ima po republickim propisima pravo da ubira naknade, sedi skrstenih ruku i nista ne preduzima.

Nazivajuci novi rok za dodelu frekvencija onim medijima koji nisu imali upotpunjenu dokumentaciju - “drugim krugom izbora" - Djoric je objasnio da ce i zahtevi za posedovanjem dve gradjevinske dozvole, koje se takodje traze, najverovatnije biti predmet nekih kasnijih sudskih predmeta.

S. Milicic

Razliciti arsini

- Najpre nam je receno da nam je potrebna jedna gradjevinska dozvola, a kasnije smo obavesteni da je potrebna i druga, i to dozvola za antenski stub. Svojim ocima sam video da su neke stanice dobile dozvolu za rad i bez te druge gradjevinske dozvole. Imam osecanje da se neko drugi mesa u ovu oblast, jer Ministarstvo za telekomunikacije mesecima cuti, a jedini koji se oglasava je Goran Matic, savezni sekretar za informisanje - rekao je Djoric.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /