petak, 29. maj 1998.

PREKSINOC U PODGORICI ODRZANA “POBJEDNICKA KONVENCIJA" ZAJEDNICKE IZBORNE LISTE “DA ZIVIMO BOLJE - MILO DJUKANOVIC"

Slobodna umesto Slobodanove Crne Gore

Crna Gora ce do kraja odbiti da bude prosirena Srbija, produzetak Uzickog okruga, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Djukanovic

Podgorica. - Dvadeset cetiri casa nakon sto je Momir Bulatovic pristalicama obecao izbornu pobjedu svoje Socijalisticke narodne partije, na glavnom podgorickom trgu Zajednicka izborna lista “Da zivimo bolje - Milo Djukanovic" odrzala je konvenciju, nazivajuci je “pobjednickom". Uporedjujuci prethodni s ovim skupom, predsjednik SDPCG i kandidat za poslanika na Zajednickoj listi Zarko Rakcevic je kazao: “Sinoc je na ovom trgu bila Slobodanova Crna Gora, a nocas je “pobjednicka konvencija" slobodne Crne Gore". Razlika je bila uocljiva i u brojnosti dva skupa, a i u starosnoj strukturi. Ovom prilikom je u centru Podgorice bilo vise od dvadeset hiljada ljudi, pretezno mladjih.

Obracajuci se na kraju skupa pristalicama reformske koalicije, cesto prekidan uzvicima “Milo, Milo", predsjednik Crne Gore Milo Djukanovic je upozorio da se treba zamisliti nad dvije “istorijske prevare" Crne Gore u ovom vijeku, i surovo kaznjavanje zbog njenog “cistog vjerovanja".

- Jednom, godine 1918. kaznjena je od brace Srba i jugoslovena, kad se crnogorska pobjeda zavrsila drzavnim nestankom Crne Gore. Drugi put godine 1948. kaznjena je od svojih drugova komunista, kad se crnogorska pobjeda zavrsila preseljenjem Crne Gore na Goli otok, a izmjestanjem Golog otoka u Crnu Goru. Konacno, i danas, godine 1998. Crnoj Gori se udvojeno prijeti s oba zla istovremeno - i drzavnim nestankom Crne Gore i novim golootockim kopnom u Crnoj Gori. I ne samo da se prijeti, nego se i pateticno zahtijeva da na takvu sramnu smrt Crna Gora ponizno pristane, upozorio je Djukanovic “od slova u imenu, i od prsta obraza, koji na to moze i smije da pristane". Djukanovic je uvjeren “da nema".

Predjsednik Djukanovic je kazao da Crna Gora odbija i da ce “do kraja odbiti da bude prosirena Srbija, produzetak Uzickog okruga". “Nema, niti moze biti Jugoslavije bez ravnopravnosti naroda i gradjana, nema niti moze biti Jugoslavije bez ravnopravnosti njenih federalnih drzava clanica", kazao je Djukanovic, naglasavajuci da Crna Gora, u drzavno-pravnom smislu, predstavlja “tacno polovinu zajednicke drzave".

- Problem nije nastao u odnosima srpskog i crnogorskog naroda, nego je problem iskljucivo u licnoj vlasti Slobodana Milosevica, kazao je Djukanovic o Milosevicu, koji zeli da zajednickom drzavom vlada kao “neustavni monarh". Problem je i u tome, podvukao je on, sto u Beogradu “ne mogu da podnesu to sto je Crna Gora odlucno stala na put demokratije, otvorenih granica, prava covjeka i gradjanina, odgovorne vlasti, sto Crna Gora trazi i nalazi svoje staro mjesto u slobodnom i bogatom svijetu". “Niko u istoriji nije tako nasrnuo na Crnu Goru kao sto je to uradio Momir Bulatovic", rekla je dr Milica Pejanovic-Djurisic, predsjednica Demokratske partije socijalista, ubijedjena da se 31. maja donosi “presudna odluka o Crnoj Gori i o narodu u Crnoj Gori". Postavlja se pitanje, naglasila je gospodja Djurisic, “da li ce Crna Gora biti slobodna ili ce biti pod prismotrom despota s Dedinja?" “Mi na ovim izborima ne odlucujemo o politickim licnostima i njihovim ambicijama. Mi odlucujemo o Crnoj Gori: da li ce je biti ili ne? Ili ce ostati drzava ili ce dekretom biti ukinuta", naglasila je predsjednica DPS.

Provokacija

Oko devet sati, dok je govorio dr Novak Kilibarda, na sredini Trga, dvadesetak metara od mjesta gdje je sjedio Milo Djukanovic, doslo je do provokacije. Prema nezvanicnom izvoru u masi su se pojavila trojica momaka koji su imali na rukama maske Slobodana Milosevica, Mire Markovic i Momira Bulatovica. Doslo je do prepirke s pristalicama koalicije "Da zivimo bolje", pa i do fizickog kontakta. Tada je narod krenuo u bjezanje na sve strane. Pred stampedom nasla se i basta kafica "Studio" u Ulici slobode: isprevrtani su stolovi, polomljene case...

Ipak, za nekoliko minuta ljudi su se smirili i vatili na Trg. Milo Djukanovic je sve vrijeme ostao da sjedi. U par navrata okrenuo se i pitao sta se to desava.

Predsjednik Skupstine Crne Gore Svetozar Marovic je rekao da je “dosao posljednji trenutak da spasimo nasu buducnost i da kazemo da vise necemo da zivimo u kavezu", a lider Narodne stranke dr Novak Kilibarda da Milosevicevom rezimu “treba izbaciti iz glave pomisao o uvodjenju vanrednog stanja u Crnoj Gori". “Nece srpski narod krenuti na Crnu Goru. To bi bilo nesto najneprirodnije", kazao je Kilibarda i naglasio da se ni u kom slucaju “rezim Slobodana Milosevica ne smije identifikovati s narodom".

Crnogorski premijer Filip Vujanovic ocijenio je da “Momir Bulatovic i njegova druzina hoce da oduzmu slobodu Crnoj Gori, da je ucine neslobodnom i zavisnom". “Crna Gora je dobila sve istorijske bitke, pa ce dobiti i ovu. Niko nas ne moze potcjenjivati. Vazno je da mi postujemo sebe, a to je uslov sveukupnog postovanja", rekao je Vujanovic.

D. Vukovic
B. I. Milicic

SAVICEVIC I MIJATOVIC PODRZALI KOALICIJU “DA ZIVIMO BOLJE"

Sportisti uvijek na strani progresa

Jugoslovenski fudbalski reprezentativci Dejan Savicevic i Predrag Mijatovic uputili su telegram podrske Koaliciji “Da zivimo bolje - Milo Djukanovic".

“U presudnom trenutku za Crnu Goru i Jugoslaviju mi smo s vama na pobjednickom putu, uvjerni da ce lista “Da zivimo bolje - Milo Djukanovic" obezbijediti mir i prosperitet nasoj voljenoj Crnoj Gori i zajednickoj drzavi Jugoslaviji cije cemo boje braniti na Svjetskom sampionatu u Parizu. Sportisti su uvijek na strani progresa", stoji u telegramu.

Dvbojica vrhunskih fudbalera nalozi se na Palicu na pripremama jugoslovenske reprezentacije za Svjetski sampionat i stoga nijesu mogli da licno prisustvuju zavrsnoj promociji liste “Da zivimo bolje - Milo Djukanovic". Oni vjeruju da ce pobjeda ove koalicije biti uvod i podstrek za veliku pobjedu Jugoslavije na Svjetskom sampionatu u Parizu.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /