petak, 29. maj 1998.

OD JUCE NA BEOGRADSKOM UNIVERZITETU

Pet fakulteta i jedan institut u strajku

Naucno-nastavno vece Elektrotehnickog fakulteta donelo je odluku o svakodvenom jednocasovnom strajku upozorenja. Studenti su inace i juce protestovali na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde su izveli akciju "crtanja granica slobodnog univerziteta"

Odoleti podelama: Studenti
podrzani gradjanima na Platou
FOTO: N. Stojanovic

Beograd, Beta. - Pet fakulteta Beogradskog univerziteta proglasila su juce strajk, a na vise fakulteta danas ce biti odrzane sednice naucno-nastavnih veca (NNV) na kojima ce se raspravljati o obustavi rada. Strajk su proglasili Filozofski, Filoloski, Hemijski i Masinski fakultet. Zaposleni na Elektrotehnickom fakultetu od ponedeljka stupaju u jednocasovni strajk-upozorenja. Sednice NNV sutra ce biti odrzane na Arhitektonskom, Ekonomskom, Gradjevinskom, Matematickom i Pravnom fakultetu, saopstio je Univerzitetski protest Srbije. Na jucerasnjoj sednici NNV Fizickog fakulteta nije bilo kvoruma, navodi se u saopstenju i dodaje da je i na Saobracajnom fakultetu odrzana sednica Veca, ali da su na tom fakultetu odbili da saopste informacije sa sednice. U saopstenju se navodi da dekan Bioloskog fakulteta odbija da sazove sednicu NNV, zbog cega je za danas zakazan sastanak sefova katedri.

Profesor Zarko Trebjesanin procitao je na platou odluku o obustavi aktivnosti koju je potpisalo 22 od 65 nastavnika Defektoloskog fakulteta. Njih 20-tak nikada ne dolazi na sednice Naucno-nastavnog veca, rekao je Trebjesanin.

"Izvesno" je da ce Pravni fakultet dana doneti odluku o stupanju u strajk, rekao je agenciji Beta student Slobodan Homen. "Na Pravnom fakultetu postoji bojazan da ce za predsednika Upravnog odbora biti postavljen Vojislav Seselj, a da ce dekan, u stvari direktor, biti profesor Oliver Antic. Posebno veliko nezadovoljstvo medju profesorima izazivaju glasine da ce za rektora BU biti postavljena Mira Markovic", kazao je Homen.

Medju studentima i profesorima na protestu vlada misljenje da fakulteti koji nisu sazvali naucno-nastavna veca nece moci glasati na danasnjoj sednici Naucno-nastavnog veca BU, koju je za 12 sazvao rektor Dragan Kuburovic. Studentski protest se nastavlja danas u 12 casova, u vreme odrzavanja sednice Naucno- nastavnog veca BU, na kojoj se ocekuje definitvna odluka o generalnom strajku.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /