petak, 29. maj 1998.

GODISNJA SKUPSTINA SRPSKE AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI

Zakasnela "zabrinutost"

Generalni sekretar SANU nije zeleo da o stavu ove institucije o novom Zakonu o univerzitetu obavesti medije, "jer to moze da dobije svakovrsne komentare", ali veruje da je Akademija "spasila svoju dusu"

Beograd. - Na jucerasnjoj, godisnjoj skupstini Srpske akademije nauka i umetnosti obelodanjeno je da je Predsednistvo SANU 21. maja pismeno zatrazilo "od vrha drzavne vlasti" da se Predlog zakona o univerzitetu povuce iz procedure, jer neka resenja "bitno menjaju tradicionalne odnose na univerzitetu, kao i odnose izmedju univerziteta i drustva", i istice da brzina kojom je donesen, bez konsultacija sa onima na koje se odnosi, zabrinjava.

Pisma su upucena celnicima Srbije, a obrazlozenje generalnog sekretara SANU Miroslava Pantica zbog cega o ovom stavu SANU nije obavestila javnost putem medija bilo je: "Nisam zeleo, mozda sam i pogresio, da ga stavljam u novine, jer je to moglo da izazove svakovrsne komentare. Na pismo, naravno, nije bilo odgovora, ali je Akademija u tom trenutku spasla svoju dusu. Vise nije mogla da ucini".

Upravo o novom Zakonu o univerzitetu juce je najvise diskutovano, jer, nakon sto je predsednik SANU Aleksandar Despic u svom uvodnom referatu, izmedju ostalog, rekao da su drzavnom vrhu upucena pomenuta pisma i zakljucio da je Zakon "donelo od naroda legalno izabrano telo koje je suvereni nosilac zakonodavne vlasti" i da nam "ostaje da se nadamo da ce njegova primena doneti dobro univerzitetu i narodu kome on sluzi", reagovao je akademik Nikola Milosevic.

- Po mom sudu, od ovog zakona ne mozemo ocekivati dobro, vec samo velike i nepopravljive stete. Jedan primer je dovoljan da to potkrepi. Odgovor ministra prosvete Jove Todorovica jednom novinaru da li ce supruga predsednika SRJ biti rektor bio je "ne mogu da diskutujem o tom pitanju". Ta recenica govori o pismenosti i opstoj kulturi coveka koji je u ovoj zemlji ministar prosvete - rekao je Milosevic, dodajuci da je rezim taj Zakon branio ne samo argumentima, nego i pendrecima, dok su u isto vreme stizale informacije da su "Decani opkoljeni od strane albanskih terorista".

Akademik Vasilije Krestic trazio je da se postuje stav da SANU ne ulazi u politicka pitanja i dnevnopoliticke dogadjaje, konstatujuci da ima mnogo dramaticnih dogadjaja na koje ova institucija nije reagovala. Krestica je vise zanimalo sta je sa "znacajnim projetkima koji propadaju i gase se, jer nemamo najnuznijih sredstava", kao sto su "Srpska enciklopedija" i "Azbucnik".

Da SANU mora da iskaze svoj stav o pitanjima univerziteta slozio se i Dragoljub Vitorovic, dok je Antonije Isakovic, stavljajuci u svojoj diskusiji teziste na "prvi srpsko-hrvatski rat iz kojeg smo mi izasli porazeni" i na problem Kosova i Metohije (koje je "pitanje nase egzistencije"), rekao da nece da o univerzitetu govori, jer nije "univerzitetski covek".

LJ. Gogic

UDRUZENJE KNJIZEVNIKA SRBIJE

Apel Milutinovicu da ne potpise Zakon

Beograd, Beta. - Udruzenje knjizevnika Srbije (UKS) apelovalo je juce na predsednika Srbije Milana Milutinovica da ne potpise novi Zakon o univerzitetu i da "u poslednjem trenutku spase ono sto se spasti moze". U saopstenju UKS ocenjuje se da je novi Zakon "osvetnicki" i da su poslanici vladajuce koalicije "sami priznali da je novi zakon osveta za studentski protest 1996/97. godine". "Samo nerazumna vlast u najtezim situacijama za narod destabilizuje drzavu i uznemirava gradjane izvodjenjem specijalaca na ulice glavnog grada i hapsi i batina studente, profesore i gradjane", istice UKS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /