petak, 29. maj 1998.

BEOGRADSKI STUDENTI JUCE NA PLATOU CEKALI ODLUKE NNV FAKULTETA

Iscrtane granice "slobodnog univerziteta"

Novo okupljanje studenti zakazali za danas u podne na platou ispred Filozofskog fakulteta, kada se ocekuje i odluka NNV Univerziteta

Beograd. - Cekajuci odluke Nastavno-naucnih veca fakulteta o obustavi rada, nekoliko stotina studenata juce je na platou ispred Filozofskog fakulteta fudbalski freneticno docekivalo svaki "gol" u svoju korist. Po zavrsetku protesta, oko 15 sati, studenti su "vodili" sa 4:2, jer su NNV Filozofskog Filoloskog i Hemijskog fakulteta, te Institut za filozofiju i drustvenu teoriju, odlucili da na sedam dana obustave sve aktivnsoti, nasuprot fakultetima fizike i biologije (prvi zbog nedostatka kvoruma, drugi, jer dekan nije ni sazvao vece).

Protest se nastavlja danas u podne, kada ponovo zaseda NNV Univerziteta, a grupa od dvadesetak studenata dezurace do tada u Rektoratu. Repertoar akcija upotpunjen je juce i jednom simbolicnom: u obliznjoj Vasinoj ulici "izvukli" su sprejom "granicu" i upisali - Slobodan univerzitet.

Kako su rekli, sad je ta teritorija mala, ali ce se svakodnevno siriti dok ne stigne do granica otadzbine. Oznake su ucrtane ispred kordona policije koji se tu postavio kako bi sprecio studente ukoliko krenu u protestnu setnju. Policija nije imala primedbi na ovo studentsko "oslobadjanje" i svaka strana se drzala svoje "teritorije" ne prelazeci crtu.

Tokom mitinga na platou prvo je govorila Marija Bogdanovic, objasnivsi da ce se Filozofski fakultet, ciji je dekan, ponovo oglasiti nakon sedam dana koliko ima vremena predsednik Milan Milutinovic da (ne) potpise sporni Zakon o univerzitetu kako se ne bi objavio u Sluzbenom glasniku. Studentkinja Nena Dakovic je porucila profesorima da kazu - ne lazima i ucenama koje donosi novi Zakon o univerzitetu.

Profesor Zarko Trebjesanin sa Defektoloskog fakulteta doneo je potpise vise od dvadeset profesora kojima se podrzavaju studenti. Studentima je saopsteno i da im je telegram podrske poslala Asocijacija evropskih Univerziteta, procitana je podrska Udruzenja knjizevnika Srbije.

Na platou su govorili i predstavnici crnogorskog Univerziteta, a kako je predsednik tamosnjih studenata Vladan Milatovic porucio kolegama iz Beograda - u ime Ustava i zakona, molimo vas da istrajete u svojoj svetoj misiji i dajemo vam bezrezervnu podrsku zarad onog sto je vecno: zarad Crne Gore i zarad Srbije. Podrsku je kolegama preneo i student prorektor Milivoj Cerovic.

D. P. - N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /