subota, 30. maj 1998.

NASTAVLJENI SUKOBI NA KOSOVU

Napadnuto obezbedjenje konvoja za snabdevanje

Naoruzani Albanci napali su policajce u stanici u Celopeku

Dragan Banjac

Pristina. - U cetvrtak kasno posle podne, prema albanskim izvorima srpske snage pucale su iz svih orudja po Decanima. U isto vreme iz vojne baze Kuljaji granatirano je selo Beleg. Veliki je broj stanovnika koji su napustili kuce i nastanili se kod rodjaka i prijatelja u za sada nesto mirnijim podrucjima. Tako selo Riznic udaljeno oko sedam kilometara od Decana koje je nekada brojalo 5.000 stanovnika sada ima oko 13.000 zitelja.

Predsednistvo Demokratskog saveza Kosova izdalo je juce saopstenje u kome, zbog sve vece eskalacije sukoba na Kosovu poziva NATO snage na intervenciju kako bi se sprecili veci sukobi i krvoprolice na Kosovu.

Sukobi su nastavljeni i juce. Oko 5.30 sati “kombinovane vojno-policijske i paravojne snage" otpocele su napad na Lapusnik, mesto tridesetak kilometara zapadno od Pristine. Prema saopstenju DSK i Odbora za ljudska prava i slobode u Pristini “srpske snage stacionirane u objektima glogovackog “Feronikla" granatirale su Bukovo, Poklek, Lapusnik, Orlate, Nekovce i Belanicu". Isti izvor je saopstio da policija na ova dva sela ispaljuje granate sa punkta u Komoranima, odnosno uzvisenja Cuka. Borbe su vodjene i u drenickim selima Bogaj i Karacica.

Srpski izvori saopstili su juce da je prekjuce ujutro na putu izmedju sela Ljubenica i Streoca napadnuta policija koja je obezbedjivala konvoj za snabdevanja Decana i izbeglickog naselja u tom kraju. Policija je, prema informacijama pristinskog Medija centra uzvratila na napad, a konvoj je nastavio put prema Decanima. Takodje juce naoruzani Albanci napali su policajce u stanici u Celopeku.

Inace, od pocetka godine pa do 27. maja, prema informacijama pristinskog Medija centra “na podrucju Kosova i Metohije izvrseno je, prema nezvanicnim podacima, 356 teroristickih akcija koje se uglavnom bile usmerene prema gradjanima, a potom na pripadnike i objekte policije. U tom periodu poginulo je 14 policajaca MUP Srbije, a 51 je lakse ili teze povredjen. Kidnapovana su cetiri policajca i njihova sudbina je jos uvek neizvesna. U akcijama naoruzanih Albanaca poginulo je 25 civila od kojih su cetvorica srpske, a svi ostali albanske nacionalnosti.

U isto vreme lakse ili teze povredjeno je 39 gradjana, a medju njima su 15 albanske, 24 srpske nacionalnosti. Kidnapovano je 14 gradjana i svi su srpske nacionalnosti. Trojica su oslobodjena, a sudbina ostalih za sada je neizvesna. Ovi podaci odnose se samo na poznate zrtve u napadima grupa Albanaca, odnosno pripadnika OVK", stoji u saopstenju.

Poginuo policajac

Pristina, Beta. - Jedan policajac je poginuo, a jedan je tesko ranjen juce ujutro u napadu na policijsku stanicu u selu Celopek, na putu Pec-Decani, saopstio je pristinski Media centar Udruzenja novinara Srbije. Poginuo je policajac Dragan Bjelanovic (1974), a tesko je ranjen Radojica Jankovic, ciji zivot nije u opasnosti, navodi Centar, pozivajuci se na bolnicke izvore u Peci.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /