subota, 30. maj 1998.

PODSETNIK: VUK DRASKOVIC, KRALJ ULICA I TRGOVA ILI PODANIK MILOSEVICEVOG BELOG DVORA

Politicar protiv knjizevnika

Iako je govorio da je “potka i osnova Milosevicevog poretka stalno lagati i odlagati svoj pad", Draskovic je godinu dana kasnije poverovao da ce predsednik SRJ obezbediti trazene predizborne uslove...

Ljiljana Gogic

Gradjani u anketama, aktuelnim u vreme predizbornih aktivnosti, Vuku Draskovicu najvise zameraju nedoslednost, a sam Bog zna sta se u njegovoj glavi dogodilo nakon sto je 24. jula prosle godine, u Belom dvoru, sat i po vremena razgovarao sa tek izabranim predsednikom SR Jugoslavije. Milosevic mu je obecao deblokadu medija, visestranacku izbornu kontrolu i medjunarodne posmatrace (dakle, predizborne uslove koje je SPO trazio), ali mu je na mitinzima sirom Srbije drzavna televizija “jela" ljude. Draskovic je, ipak, nastavio da brani misljenje o “nikad boljim izbornim uslovima" i da su mu glavni protivnici raniji koalicioni partneri i mediji ciju je naklonost ranije i te kako uzivao.

Samo godinu dana ranije u jednom autorskom tekstu (Nasa Borba, 29. jul 1996) zabelezio je, izmedju ostalog, i ovo: “Ponuditi narodu laz, pa tu laz, cim se pokazu njene noge, zatrpavati naivnim lagarijama i tako u nedogled. Najkrace, ovo je potka i osnova Milosevicevog poretka. Stalno lagati i stalno odlagati svoj pad" i (dva meseca kasnije), Milosevicu uputio otvoreno pismo: “Vasa propagandna imperija bedu i nesrecu miliona gradjana predstavlja kao srecu, rusevine kao gradjevine, mrtvacnice kao obdanista, a nacionalni i drzavni poraz kao pobedu".

Upitan, nakon pomenutog razgovora u Belom dvoru, da li se Milosevic promenio, odgovorio je da na razgovor nije isao kao psihijatar. Zasto se on sam menjao i za Felipea Gonsalesa najpre rekao da je dobrodosao, a ubrzo gradjane pozvao da na referendumu kazu “ne" za strane posrednike? Sta je Draskovic govorio, koga je napadao, kako se branio u poslednje vreme... Zasto zlonamerni (ili dobronamerni?) misle da bi bilo bolje da nastavi da samo pise knjige?

1. januara, sa suprugom je bio na jednom egzoticnom ostrvu, gde su docekali Novu godinu.

7. januara objavljen demanti SPO da je tokom novogodisnjih praznika bilo konsultacija o formiranju vlade Srbije.

17. januara demantovao izjavu bivseg clana SPO Mihajla Svilara o svom navodom bogatstvu koje “tezi" 40 miliona nemackih maraka i obelodanio tuzbe koje je podneo protiv Svilara i novina koje su tu izjavu prenele. “Zivim sasvim pristojno od prihoda od svojih knjiga koje se prodaju ovde i u ogromnim tirazima na mnogim jezicima sveta. Ne samo da nisam zaradio ni pare baveci se politikom, nego sam potrosio i trosim mnogo svog novca za finansiranje SPO, sto dobro znaju i Svilar i svi ostali koji danas pricaju svakojake lazi".

20. januara, izjavio da “SPO - Zajedno nije ni stranka ni koalicija. To je servis SDB za razbijanje SPO, pod formalnim nadzorom i okriljem Zorana Djindjica. Sve cega se SPO odrekao, sada se okuplja oko programa mrznje i moralne bede. Odricu ih se i clanovi njihovih porodica".

21. januara, visoki funkcioner SPO za nas list izrekao tvrdnju da Draskovic nece dozvoliti nikakve ucene novim parlamentarnim izborima ili gubitkom vlasti u Beogradu i da lider SPO na susret sa predsednikom Srbije Milanom Milutinovicem odlazi sa jedinim vaznim zahtevom - da se spasi Srbija.

6. februara, o sansama za izbor nove vlade, izjavio: sve ce biti gotovo do marta.

19. februara, Predsednistvo SPO je saopstilo da odluka predsednika Srbije Milana Milutinovica da za mandatara nove vlade odredi sadasnjeg premijera Mirka Marjanovica nije rezultat dogovora sa SPO. “Posto SPS vec drzi funkcije predsednika savezne drzave, predsednika Srbije i predsednika republickog parlamenta, normalno bi bilo da funkcija premijera pripadne SPO".

21. februara, u Starom dvoru priredjen je prijem povodom godinu dana od uspostavljanja vlasti koalicije “Zajedno". Najvise povika negodovanja oko stotinu demonstranata uputilo je bracnom paru Draskovic. Gradjani su vikali “Vuce, Judo" i “Dano, kraljice, Slobina perjanice".

22. februara, Izvrsni odbor Skupstine Beograda osudio je “nasrtaje" demonstranata na ucesnike prijema u Starom dvoru, a odgovornost za ponasanje “grupice takozvanih demonstranata, koji su se huliganski ponasali i fizicki nasrnuli na ucesnike prijema" pripisana je Demokratskoj stranci.

25. februara, SPO i lider stranke Vuk Draskovic tuzili su predsednika DS Zorana Djindjica zbog narusavanja ugleda i interesa SPO, kao i vredjanja casti i integriteta lidera te stranke. Tuzba je podneta i protiv urednika i novinara dnevnika “Blic". Na ime odstete zahtevaju da im tuzeni solidarno isplate sest miliona dinara.

28. februara, za jagodinsku TV “Palma Plus" je rekao: Ako socijalisti prihvate Deklaraciju o nacionalnom pomirenju, ulazimo u vladu.

3. marta, u intervjuu za Radio “B 92": Kao sto sam pre sedam godina govorio da se Knin brani u Beogradu, sada isticem da se i Kosovo brani, pre svega, u Beogradu (...) Akcije drzave protiv albanskog terorizma, na kojima nam niko u svetu ne moze zameriti, nisu pracene odlucnim demokratskim promenama i politickog i ekonomskog sistema, na cemu nam zameraju gotovo svi.

6. marta, u razgovoru sa sefom grcke diplomatije Teodorosom Pangalosom izjavio da je spreman da se sretne sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom i ostalim liderima kosovskih Albanaca gde god oni zele i da razgovor prate svi svetski mediji.

7. marta, saopstio da se samo pet clanova GO izjasnilo protiv ulaska SPO u vladu. Nije zeleo da ih imenuje, ali je naglasio da oni nisu imali argumente za takav stav.

10. marta, izjavio da “SPO prihvata dolazak Felipea Gonsalesa kao predstavnika OEBS i nema nista protiv da on posreduje u dijalogu srpske i albanske strane, ali je zalosno sto nam Kontakt grupa porucuje da vodimo dijalog u svojoj drzavi, umesto da je ovaj rezim to odavno uradio.

12. marta, SPO je ocenio kao “vrhunac licemerja" izjavu predsednika Skupstine Crne Gore Svetozara Marovica kojom je Vuka Draskovica optuzio da ucestvuje u vodjenju zemlje “u novi rat, u nove nesrece i pogibije".

17. marta, u intervjuu za Radio “B 92", upitan da li ce SPO uci u vladu: Da, ako se dogovorimo, ali se nismo dogovorili. Mi zelimo da ucinimo sve da pomognemo narodu, ali bojim se da na drugoj strani nema dovoljno razumevanja (...). Ja mislim da je ta stvar privedena kraju, dogovor nije postignut, a cujem da su zakazali sednicu Skupstine (...) Levica se odlucila na varijantu vlade sa Seseljem ili da SRS podrzi manjinsku vladu (...).

19. marta, pred sudskim vecem Prvog opstinskog suda u Beogradu, u procesu protiv direktora i glavnog i odgovornog urednika “Demokratije" izjavio da je list svojim tekstovima naneo “nenadoknadivu stetu" njemu i njegovoj partiji i da trazi nadoknadu zbog povrede ugleda i casti i pretrpljene stete. Draskovic i SPO podneli su tuzbu zbog naslova “SPO predao Beograd i Studio B socijalistima" i “Vuk poslao policiju na Beogradjane", objavljenih u vreme proslogodisnje predsednicke kampanje i zatrazili tri miliona dinara odstete.

24. marta, izjavio da ce se vrlo brzo pokazati da ce nova republicka vlada gurnuti Srbiju u jos dublju izolaciju. Rekao je i da je netacna tvrdnja premijera Marjanovica da socijalisti nisu mogli da se dogovore sa SPO jer je previse trazio, da spor izmedju SPS i SPO nije nastao oko ministarskih mesta, vec oko “pitanja svih pitanja - kojim putem ide Srbija".

16. aprila, na jagodinskoj TV “Palma Plus" pozvao je gradjane da izadju na referendum i glasaju protiv ucesca stranih predstavnika, porucujuci da Kosovo i Metohija nisu za trgovinu, nisu za prodaju.

18. aprila, “Palma Plus": “Milosevic nije kriv za Kosovo (...) Ibrahim Rugova u svojim rukama nosi zastavu Prizrenske lige iz proslog veka, kada je proklamovan ekstremni cilj Albanaca da se na najsvetijem mestu srpske drzave formira druga Albanija i da posle toga to postane prestono mesto zajednicke velike Albanije. Potpuno je apsurdno zbog toga okriviti Slobodana Milosevica".

4. maja, “Borba" prenosi sta je “u neformalnom srpsko-albanskom dijalogu" Glasa Amerike rekao predsedniku Parlamentarne partije Kosova Ademu Demaciju: Srbija ne trazi ni pedalj tudje teritorije, i ona je u etnickom smislu - balkanska Amerika i - kao multinacionalna i multiverska (...) Srbija ne dozvoljava da se na njenoj teritoriji formira ’druga Albanija na Balkanu’".

6. maja, optuzio “Nasu Borbu" da “trazi sankcije za Srbiju" i da pruza podrsku “onima koji traze razbijanje Srbije i etnicki cistu drzavu Albanaca, koji provociraju rat na Balkanu".

8. maja, u Prvom opstinskom sudu u Beogradu odrzan je glavni pretres po tuzbi SPO i Vuka Draskovica protiv urednika i novinara “Demokratije" i lidera SRS, jer je list objavio izjavu Vojislava Seselja da je Draskovic narkoman.

9. maja, na Ravnoj gori (na Dan pobede i dan Evrope) na tradicionalnoj manifestaciji SPO-a odrzao govor okupljenim postovaocima djenerala Dragoljuba Draze Mihajlovica.

19. maja, i njega je predsednik SRJ konsultovao o novom saveznom premijeru, pre imenovanja Momira Bulatovica, i tom prilikom izrazio je ocekivanje da ce novi mandatar biti iz Crne gore i da ce njegov program biti odlucna demokratizacija zemlje.

23. maja, na sednici Glavnog odbora porucio da “necemo, kao neke kombi stranke, da se uzdamo u Djukanovica i ocekujemo da nam on izdejstvuje nove izbore". Situacija u zemlji je slozena: Kosovo na kome hara siptarski terorizam i nacizam, dinar je izgubio pedeset odsto vrednosti, vecina zaposlenih u Srbiji je gladna, a preti i bratoubilacki rat izmedju dve federalne jedinice. U svem tom haosu Jugoslovenska levica na svojim proslavama utvrdjuje da li je srce na levoj ili desnoj strani, a koalicija JUL-SRS zeli da od univerziteta napravi javno preduzece ili zemljoradnicku zadrugu (...).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /