subota, 30. maj 1998.

IVAN MARKOVIC, PORTPAROL JULA ODLUCIO DA PREKRSI IZBORNU CUTNJU

Tuzba protiv ministra policije Vukasina Maresa

“Tokom predizborne kampanje bili su ugrozeni zivoti clanova JUL-a", rekao je Markovic

Beograd. - Jugoslovenska levica podnela je tuzbu protiv Vukasina Maresa, ministra policije Crne Gore, jer su zivoti clanova JUL tokom predizborne kampanje bili ugrozeni. Stoga je ta stranka povukla svoje izborne liste na svim nivoima u Republici Crnoj Gori, rekao je juce na konferenciji za novinare Ivan Markovic, zamenik predsednika Direkcije JUL- a. On je dodao da ga ne obavezuje predizborna cutnja, koja je pocela u manjoj federalnoj jedinici, jer je “JUL povukao izborne liste, a i zbog toga jer govori u Srbiji".

Markovic je rekao da rezim Djukanovica napada na slobodu, postenje i dostojanstvo svih gradjana Crne Gore, a narocito na Jugoslovensku levicu, jer je levica i jer je jugoslovenska. On je izrazio nadu da ce 31. maja u Crnoj Gori pobediti partija Momira Bulatovica i na taj nacin biti prekinuta tiranija nelegalnog rezima Mila Djukanovica, koja je, kako je istakao uspostavljena izbornom kradjom, a cuvana nasiljem i terorom.

Politika nije drzavni medij

Odgovarajuci na pitanje zasto na izbornu konvenciju Gradskog odbora JUL - a, nije bio pozvan ni jedan novinar nedrzavnih medija, Markovic je rekao: "Pozvali smo 'Politiku', ona je akcionarsko drustvo."

Govoreci o eventualnom dolasku snaga NATO pakta na Kosovo, Markovic je kazao da o unutrasnjim stvarima SRJ, ne moze odlucivati inostranstvo, a takav stav zastupa i aktuelna politika predsednika SRJ. Portparol JUL- a nije zeleo da komentarise mogucnost da ta stranka za rektora Beogradskog univerziteta predlozi profesorku Miru Markovic.

Na konferenciji je govorio i Ratko Krsmanovic, koordinator JUL -a za Crnu Goru, za koga se tvrdilo da je “nestao u Crnoj Gori". On je istakao da to nije sasvim tacno, ali da mu je mogucnost kretanja i nastupa bila izuzetno otezana. Uloga medija i policije, koja je pod kontrolom Vlade delovala je kao “gnezdo strsljenova", rekao je Krsmanovic .

Inace Glavni odbor JUL je stavove te stranke povodom ugrozavanja gradjanskih i politickih prava u predizbornim aktivnostima u Crnoj Gori dostavio svim medjunarodnim institucijama, kao sto su Fond za humanitarno pravo i Helsniskom komitetu za zastitu ljudskih prava.

N. P.

Cerovic ostaje na celu beogradskog JUL- a ?

Komentarisuci skori izbor prvog coveka beogradskog JUL - a, Markovic je za “ Nasu Borbu" rekao: “Ne vidim razlog da menjamo dosadasnjeg koji je odlicno radio. Nece vam uspeti da posvadjate Slobodana Cerovica i Ivana Markovica".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /