subota, 30. maj 1998.

UVOZ DRUMOM, PRIHODI OD CARINA SUMOM

Neobjasnjivo neslaganje podataka

Najpre je bivsi potpredsednik Savezne vlade Vojin Djukanovic optuzio gerneralnog direktora Savezne uprave carina za preusmeravanje sredstava carine u korist srpskih preduzeca, a zatim je Mihalj Kertes izjavio da su tvrdnje da je ova savezna institucija nezakonito preismeravala novac od carina - “glupost".

A evo sta kazu podaci. U analizi iz MAP Instituta ekonomskih nauka, doduse pravljenoj u sasvim druge svrhe i pre nego sto je ovaj “spor" izbio u javnost, a sa ciljem da se pokaze da realna naplata prihoda za finansiranje javne potrosnje nije bas cvrsto povezana sa promenama u ekonomskoj aktivnosti, konstatuje se da su u oktobru prosle godine u odnosu na prethodni mesec, prihodi od carina imali “fantastican i neobjasnjiv rast od 135,8 odsto". Istovremeno prema zvanicnim statistickim podacima, oktobarski uvoz u vrednosti od 455,7 miliona dolara, bio je za svega 28 miliona dolara veci od septembarskog.

Poredjenje podataka iz ova dva izvora (pri cemu se prihodi od carina uvek mere prema predhodnom mesecu), daje sledecu interesantnu sliku. U novembru je naplata carinskih prihoda pala za 54,2 odsto, a u istom mesecu sa vrednoscu od 457 miliona dolara uvoz je bio cak nesto veci nego u oktobru. Zatim dolazi do “neobjasnjivog rasta" ovih prihoda od 69,9 odsto u decembru prosle godine, mada je u istom mesecu ostvaren vrednosno manji uvoz od novembarskog, konkretno iznosio je 443 miliona dolara. Januar ove godine donosi “fantastican rast" prihoda od carina od 206 procenata, pri istovremenoj vrednosti uvoza od 447 miliona dolara. U februaru 1998. ponovo dolazi do “ostrog pada prihoda od carina od 80 odsto", a u tom istom mesecu je uvoz tezak 466 miliona dolara, sto je nesto vise nego u prethodnom mesecu.

Vec na prvi pogled je jasno (bez obzira na to sto se vreme uvoza i vreme placanja carina direktno ne poklapaju) da se ove dve tabele podataka jednostavno ne slazu. Mesecne vrednosti uvoza u posmatranom periodu od nekoliko meseci bile su priblizno iste, i nicim ne objasnjavaju ovako veliko variranje prihoda od carina. Izgleda, ipak, da bi bilo prostora za jednu nezavisnu reviziju, sto, na primer, nije palo na pamet poslanicima saveznog parlamenta, koji su pre desetak dana glatko usvojili Zakon o zavrsnom racunu budzeta federacije za proslu godinu. On pokazije da je budzet izvrsen sa 80 odsto, a da su svi glavni prihodi savezne kase - izuzev onih od carina koji su prebacilii plan - ubrani u manjem iznosu nego sto se predvidjalo.

B. Jager

Kako radi Carina

Valjevo. - Na nedavnom sastanku privrednika Kolubarskog i Macvanskog okruga, posvecenom problemima u spoljnotrgovinskoj razmeni, izneta su dva ilustrativna primera o radu nasih carinskih organa. Miodrag Misic iz loznickog PIK “Gucevo" naveo je podatak da je jedan izvozni konvoj s hranom za Republiku Srpsku 15. maja vracen s granice zbog telegrama kojim su svi granicni punktovi obavesteni o tome da je “kontingent iskoriscen", a da pri tom niko ne zna ni kada je bio uveden ni na koliko robe je glasio.

Govoreci o razmeni s Makedonijom, Miodrag Ciric iz poslovnog sistema “Todorovic" ispricao je anegdotu, za koju tvrdi da je istinita. Spremajuci ispracaj u penziju sefu jedne od carinskih ispostava, njegove kolege su bile u teskoj nedoumici sta da mu poklone. Otpala su prva dva predloga - da to bude automobil, odnosno kuca - uz komentar “malo". Komentar na treci predlog, “da ga pustimo da radi jos mesec dana", glasio je “bice mu mnogo". Kako u takvoj situaciji povecati izvoz u Makedoniju, pitao je Ciric.

B. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /