subota, 30. maj 1998.

SUTRA SE U CRNOJ GORI ODRZAVAJU PREVREMENI PARLAMENTARNI I LOKALNI IZBORI

Vise od cetrdeset hiljada biraca manje nego na predsednickim izborima

Za 423.837 glasaca bice otvoreno vise od hiljadu birackih mesta. Na izbore za crnogorski parlament prijavilo se petnaest stranaka i koalicija. Samo OEBS angazovao 150 posmatraca. Gradjanima koji u izvodu birackog spiska nemaju upisan maticni broj i broj licne karte uskraceno glasanje

Podgorica. - Prijevremeni izbori za crnogorski parlament i lokalne skupstine, koji po svom znacaju nadilaze Crnu Goru, bice odrzani sjutra. Vise od hiljadu birackih mjesta bice otvoreno u sedam casova ujutru, i na njima ce se moci glasati do 20 casova. U odnosu na predsjednicke izbore u Crnoj Gori oktobra prosle godine, broj birackih mjesta je znacajno povecan, tako ce biti izbjegnute ranije guzve i produzavanje glasanja nakon 20 casova. Prema zvanicnim podacima Republicke izborne komisije, najvise biraca upisano je na birackom mjestu u OS “Jugoslavija" u Baru (1.024) a najmanje na birackom mjestu u niksickom selu Podbozuru (21).

Na izbore za crnogorski parlament prijavilo se 17 politickih stranaka i koalicija, a na lokalne izbore nesto vise. Poslije roka predvidjenog za povlacenje izbornih listi, od ucesca na parlamentarnim izborima odustala je Jugoslovenska udruzena levica i “Lista udruzenih Bosnjaka - Muslimana". Za razliku od ove koalicije, JUL se povukao i sa lokalnih izbora.

Na zbirnoj listi (prema redosljedu koji je utvrdjen zrijebanjem) za parlamentarne izbore nalaze se: Liberani savez CG, SRS “Dr Vojislav Seselj", Lista “Za Srpstvo" (Otadzbinska stranka i Srpska demokratska stranka CG), Srpska narodna radikalna stranka CG, Demokratski savez u CG, Stranka prirodnog zakona CG, Socijalisticka narodna partija CG, Srpska narodna stranka, Stranka zastite stednih uloga i socijalne sigurnosti gradjana CG, SKJ - komunisti Crne Gore, Zajednicka izborna lista “Da zivimo bolje - Milo Djukanovic (DPS, Narodna stranka i SDP CG), Stranka deviznih stedisa CG, SDA CG, Demokratska unija Albanaca i Partija ljudskog puta. Posto su svoje izborne liste povukle poslije stampanja glasackih listica, na njima se nalaze jos JUL i “Lista udruzenih Bosnjaka - Muslimana".

Biraci sa nepotpunim podacima ne glasaju

Biraci u Crnoj Gori, koji u birackom spisku nemaju podatke o licnoj karti i maticnom broju nece moci u nedelju da glasaju na parlamentarnim i lokalnim izborima, rekao je juce sekretar Republicke izborne komisije (RIK) Branislav Radulovic. On je izjavio da je RIK juce usvojila dopunu Pravila o radu birackih odbora, kojom je predvidjeno da gradjani kojima u spisku nedostaju podaci o broju licne karte i maticnom broju ne mogu glasati. "To prakticno znaci da ce biracko telo u Crnoj Gori biti manje za 33.796 gradjana, koliko ih je u biracki spisak upisano bez tih podataka", rekao je Radulovic. U nedelju ce moci da glasaju biraci kojima je u biracki spisak upisan jedan ta dva podatka - broj licne karte ili maticni broj. U centralni biracki spisak upisano je ukupno 457.633 gradjana sa pravom glasa, ali posle odluke RIK taj broj je sveden na 423.837.

U opstinskim izbornim komisijama ukupno je potvrdjeno 149 lista kandidata za odbornike. Najvise izbornih lista (deset) potvrdjeno je u Herceg Novom, a najmanje (pet) u Kotoru, Danilovgradu, Andrijevici, Zabljaku i Budvi.

Samo su Socijalisticka narodna partija, SRJ “Dr Vojislav Seselj" i izborni savez “Da zivimo bolje - Milo Djukanovic" konkurisali za svih 78 poslanickih mandata u Skupstini Crne Gore, dok Liberalni savez CG na svojoj izbornoj listi ima 76 imena.

Prema crnogorskom Zakonu o izboru odbornika i poslanika, koji je pocetkom ove godine jednoglasno usvojen u crnogorskom parlamentu, Crna Gora je jedinstvena izborna jedinica (proporcionalni sistem), s tim sto je napravljen modalitet, po kome se gradjanima albanske nacionalnosti pruza mogucnost da njihove nacionalne partije osvoje pet mandata. Prema pomenutom Zakonu, u parlament ce uci stranke i koalicije koje osvoje tri i vise odsto glasova od ukupnog broja onih koji izadju na biralista. Na osnovu dogovora Saveznog ministarstva odbrane, Generalstaba VJ i Republicke izborne komisije, gradjani Crne Gore koji se nalaze na odsluzenju vojnog roka ili na drugim poslovima i zadacima u VJ, dobice slobodan vikend, kako bi mogli da glasaju u mjestima posljednjeg prebivalista. Prema pravilima koja je utvrdila RIK, bice otvorena tri posebna biracka mjesta za 560 gradjana koji su u pritvoru ili na izdrzavanju kazne zatvora u Crnoj Gori.

Tok izbora u Crnoj Gori pratice posmatraci OEBS-a, Medjunarodne fondacije za izborne sisteme iz Vasingtona, predstavnici stranih ambasada u SRJ i medjunarodnih nevladinih organizacija, kao i mnogi eksperti za izborna pitanja. Samo u okviru posmatracke misije OEBS-a bice angazovano 150 posmatraca. Za prijevremene parlamentarne izbore u Crnoj Gori vlada veliko interesovanje domacih i stranih medija. Do juce je u republickom Sekretarijatu za informacije bilo akreditovano vise od 500 izvjestaca, od kojih su oko 200 onih koji rade za inostrane informativne kuce.

Kako je najavljeno, prvi oficijelni rezultati izbora bice poznati u utorak, 2. juna u osam casova.

D. Vukovic
B. I. Milicic

Obimna predizborna kampanja

Podgoricki dnevnik “Pobjeda", kojoj su, kao i RTV Crne Gore, pravila nametala nacin i obim pracenja predizborne kampanje ucesnika na izborima, izracunala je da su njeni novinari izvjestavali sa 828 predizbornih skupova. Ovaj dnevnik je, osim toga, objavio 142 saopstenja, 97 izvjestaja sa konferencija za stampu i 185 fotografija a pet “Pobjedinih" vozaca, prevozeci ekipe izvjestaca, prevalili su vise od 40.000 kilometara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /