subota, 30. maj 1998.

DEVET BEOGRADSKIH FAKULTETA U STRAJKU

Predsednik Srbije potpisao Zakon o univerzitetu

Odlozena sednica Nastavno-naucnog veca

Beograd. - Predsednik Srbije Milan Milutinovic potpisao je Zakon o univerzitetu, potvrdio je juce agenciji Beta generalni sekretar predsednika Srbije Borislav Mitrovic. Zakon je objavljen u "Sluzbenom glasniku Republike Srbije" koji je juce izasao iz stampe, a njegova primena pocinje osmog dana od dana objavljivanja. Zakon o univerzitetu usvojen je u Skupstini Srbije 26. maja uprkos zahtevima univerziteta i sire javnosti da ga vlada povuce i da se u saradnji sa univezitetom pripremi novi. Neke politicke partije i organizacije apelovale su na predsednika Srbije da zakon ne potpise. Rektor Beogradskog univerziteta Dragan Kuburovic potvrdio je da ce ako Zakon stupi na snagu podneti ostavku na svoj polozaj.

Nastavno-naucno vece Univerziteta u Beogradu juce nije odrzano kako je to pre dva dana najavio rektor dr Dragan Kuburovic, jer polovina veca fakulteta i instituta nisu poslala stavove svojih ustanova o tome da li su se zaposleni izjasnili za ili protiv generalnog strajka. U rektoratu nisu mogli da preciziraju da li ce se i kada odrzati sednica veca.

Devet fakulteta objavilo je generalni ili delimicni strajk, prema rezultatima koji su saopsteni tokom tokom jucerasnjeg protesta studenata na platou kod Filozofskog fakulteta.

Rad su juce obustavili - Fakultet politickih nauka, odlukom Nastavno-naucnog veca i to potpuno, dok ucesnici skupa nisu znali da preciziraju za koji oblik obustave su se odlucila Nastavno-naucna veca Defektoloskog, Gradjevinskog i Arhitektonskog fakulteta, dok se Rudarsko-geoloski odlucio za jednosatne obustave rada u narednim danima. Dan ranije generalni strajk objavili su Filozofski, Filoloski i Hemijski fakultet, kao i Institut za filozofiju i drustvenu teoriju, dok je za jednosatne prekide optirao Elektrotehnicki fakultet najavljujuci mogucnost generalnog strajka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /