subota, 30. maj 1998.

NASTAVLJAJU SE STUDENTSKI PROTESTI

Studenti uporniji od svojih profesora

Apelujuci na kolege da dodju u vecem broju, studenti sa platoa porucili da nije moguce voditi borbu sedeci “kraj tranzistora"

Beograd. - Neizvesnost se nastavlja: nekoliko stotina studenata Beogradskog univerziteta protestvovalo je i juce na platou ispred Filozofskog fakulteta cekajuci rezultate sednica Nastavno naucnih veca beogradskih fakulteta o eventualnom stupanju u strajk. Do kraja skupa stigle su “dobre vesti" sa pet fakulteta, mada samo sa jednog o poptunoj obustavi rada, dok su se cetiri odlucili na strajk dan ranije.

Cekanje su studenti ispunili govorima, novim ucrtavanjem granica po najblizim ulicama Slobodnog univerziteta(zapocetim u cetvrtak), da bi na kraju razdelili dvesta karata za sinocnu utakmicu Jugoslavija- Nigerija. Po obicaju, nedaleko od platoa cekao je spreman kordon policije, kao bi im onemogucio protesnu setnju.

Za danas u 18. casova najavljeno je novo okupljanje na platou, manja grupa studenata nastavice da dezura u zgradi Rektorata. Tokom protesta studenti su vise puta apelovali na kolege da im se pridruze jer se ne mogu boriti “sedeci kraj tranzistora".

Tokom mitinga na patou Ivan Juranic, dekan Hemijskog fakulteta, rekao je da je Zakon o univerzitetu vec objavljen u sluzbenom glasniku i da sadrzi nove, naknadno ubacene, odredbe po kojima prakticno profesor moze biti zaposlen i bez konkursa, pri cemu je kazna svega hiljadu dinara. Kako je jos napomuneo jedan drugi clan tog zakona predvidja da svi vec zaposleni profesori moraju potpisati nove ugovore o zaposlenju, a o njihovom prijemu odlucuje dekan kojeg potavlja vlast.

Komentarisuci brzi potpis predsednika Srbije ispod novog zakona, studentski lider Boris Karaicic je rekao da je covek koji je pre dvadeset godina isterivao profesore sa fakulteta sad dovrsio svoj posao. Govorili su i profesori Djordje Petrovica, akademik Nikola Tasic, ako i vise studenata.

D. P. - N. T.

JUCE KOD NARODNOG POZORISTA

Studenti prebijeni, taksista uhapsen

Grupa policajaca nasrnula je juce oko 13 casova kod Narodnog pozorista na kolonu u kojoj je bilo 150 studenata Pravnog fakulteta. U naletu policije prebijeno je nekoliko studenata, a jedan taksista “Bel taksija" je uhapsen. Kako smo saznali u pres sluzbi Studentskog protesta do incidenta je doslo kada je kolona studenata prolazila trotoarom na uglu Vasine i Trga republike, uzvukujuci parole i praveci buku pistaljkama. Iz obliznjeg policijskog kombija istrcalo je nekoliko policajaca (ocevici kazu, izmedju pet i deset) i krenulo ka studentima sa “isukanim" pendrecima. Studente je sve vreme pozdravljao taksista “Bel taksija" sa brojem 815 (bez “Lada" BG 714-190), pa su policajci krenuli ka njemu, i prvo ga batinali, a onda ga uhapsili sa lisicama na rukama.

Kada su se akademci negodovali zbog ovakvog postupka policije policija je ponovo posla ka njima, i u ovom batinanju povredjeni su jedna nepoznata devojka i student prava Nemanja Perisic, clan Demokratske stranke. Prema izjavama ocevidaca, akciju je predvodio policajac sa brojem znacke 107-369. U udruzenju “Taksi bel" juce su nam potvrdili da je njihov clan priveden, ali nisu imali nikakvu povratnu informaciju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /