subota, 30. maj 1998.

KOSOVSKI ALBANCI KOD AMERICKOG PREDSEDNIKA

Vasington ne podrzava nezavisnost Kosova

Klinton obecao da nece dozvoliti da se na Kosovu ponovi “bosanski" ratni sukob

Vasington, FoNet. - Americki predsednik Bil Klinton pozvao je lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugovu da odrzi dijalog sa Beogradom i time spreci izbijanje ratnog sukoba kakav je vidjen u Bosni, javlja AFP. “Kosovo je... tacka krize na Balkanu osetljivo mozda vise od Bosne", rekao je predstavnik Bele kuce Majkl Mekari povodom susreta Klintona i Rugove.

On je ocenio da je americki izaslanik Ricard Holbruk postigao “zapanjujuci uspeh" omogucavajuci susret izmedju jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica i Rugove. Mekari je napomenuo da SAD ne podrzavaju nezavisnost Kosova, ali i da je receno da za pokrajinu “mora biti pronadjeno resenje u okviru Savezne Republike Jugoslavije".

Veton Suroi, jedan od clanova delegacije kosovskih Albanaca koja boravi u SAD, izjavio je da je predsednik Bil Klinton tokom susreta sa Ibrahimom Rugovom obecao da nece dozvoliti da se u pokrajini ponovi krvavi sukob poput bosanskog, javlja Rojters. Suroi je odbio da navede bilo kakve detalje o vezi izmedju Rugove i Oslobodilacke vojske Kosova. Suroi je takodje napomenuo da Albanci teze napretku u pogledu stepena bezbednosti u provinciji pre nastavka pregovora sa Beogradom, dodajuci: “Ovo su prve faze rata". Obracajuci se novinarima, Ibrahim Rugova je, u kratkoj izjavi novinarima posle susreta sa Klintonom, rekao da je zatrazio od americkog predsednika “hitnu akciju" kako bi se smanjile napetosti na Kosovu i zahtevao vece americko prisustvo u regionu, kao i pomoc za svoj narod. “Takodje smo ponovili da je najbolje resenje za Kosovo da bude nezavisna i neutralna zemlja", rekao je Rugova. Vasington, podseca agencija, ne podrzava ovaj stav.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /