nedelja, 31. maj 1997.

Itinerer vladanja

Senka unitarne drzave

Od unisonog misljenja, koje treba da se obezbedi na univerzitetima, do unitarne drzave koja se iz senke vec gradi, ostala je sasvim mala ali brdovita i hirovita crnogorska razdaljina koju bi u blic krigu trebalo savladati.

Sve to, sasvim direktno, bez mimikrije, govori o prirodi rezima koji hrli u pravcu suprotnom od svetskih tokova. U svetu je, naime, moderna varijanta rasterecenje centralne vlasti, a kod nas se upravo radi na njenom ucvrscivanju

Pise: Gordana Susa

"Sto se univerziteta tice sadasnje stanje je potpuno zadovoljavajuce. Univerzitet je izgubio autonomiju koju je nekada imao i sada predstavlja neku vrstu servisa za obuku kadrova potrebnih drzavi. Rektore, kao i clanove nastavnickih veca, postavlja Vlada, oni od nje zavise i to je dovoljno. Jedino cu zahtevati da generacije rodjene pod mojom upravom budu odgajane u duhu postovanja mog sistema i ljubavi prema vladaocu. I zato ce istorija moje vladavine biti predavana u skolama jos za mog zivota", poverio se Slobodan Milosevic familiji a Ona predsednicima Skupstine i Vlade i oni usvojise Zakon o ukidanju autonomije univerziteta.

Iako je ovaj dodatak neistinit, sustina recenog nije. Cak je toliko verodostojna da se stice utisak da satira Morisa Zolija, u kojoj bespostedno secira apsolutisticku vlast Napoleona III kroz izmisljeni razgovor Makijavelija i Monteskijea, sluzi kao itinerer vladanja aktuelnoj srpskoj "carskoj" familiji. Spretno kreirajuci trenutak da paznja javnosti bude usmerena na Kosovo i Crnu Goru i vestim koriscenjem duha podanickog mentaliteta, crveno-crna koalicija uspela je cak da zavadi profesore i studente.

Usvajanjem nekih amandmana, posle batinanja studenata i gradjana u Ulici srpskih vladara, vlast se oglasila kao pobednik nad, iskreno receno, mlakim i rascepkanim "pokretom otpora". Simuliranje parlamentarne demokratije i debata povodom Zakona o univerzitetu razume se i nije mogla da ima za cilj da se dodje do istine vec da se dodje od odluke.

Ali poruka "neprijateljskim grupama i politikantima" na Pravnom fakultetu koji bi da otmu vlast i bave se politikom, na primer, ne otkriva samo autoritarnu bahatost prema profesorima i visokoskolcima vec nagovestava i njene naredne poteze - cistke nepodobnih!

Ocigledne lazi, kao na primer da se o Zakonu vodila siroka javna rasprava a rektor Beogradskog univerziteta o svemu tome saznao iz stampe, sluze za upraznjavanje vestine umeca zavodjenja masa.

Afokrizam nedelje

U Podgorici ce pobediti kandidat koji vidi dalje od Beograda!

Ilija Markovic

Do sada je Vladalac u tome bio nenadmasan a njegova saputnica povremeno se iskusava na tom planu. Vest da su studenti Univerziteta "Braca Karic", u znak zahvalnosti za lepa predavanja, objavili u posebnom sajtu na internet mrezi ove kompanije seriju njenih fotografija vise je nego indikativna. Dobrano se radi da njeni govori, knjige i dnevnici postanu ideoloski uzor velikom broju ljudi i nije iskljuceno da i njene fotografije postanu estetski uzor. Njeno ucestalo pojavljivanje u javnosti poslednjih nedelja navodi na zakljucak da ce se kandidovati za jos neku novu funkciju. Mozda je bas rec o mestu rektora Beogradskog univerziteta. Uostalom, kvalifikacija doktora nauka na Lomonosovu je i te kako konkurentna.

Sve to, sasvim direktno, bez mimikrije, bas na ovim detaljima govori o prirodi rezima koji olako menja zakone i propisuje pravila po svojoj volji, zelji i meri, hrleci u pravcu suprotnom od svetskih tokova. U svetu je, naime, sve modernija varijanta da se traze resenja za rasterecenje centralne vlasti, a kod nas se upravo radi na njenom ucvrscivanju. Ali, od unisonog misljenja, koje treba da se obezbedi na univerzitetima, do unitarne drzave koja se iz senke vec gradi, ostala je sasvim mala ali brdovita i hirovita crnogorska razdaljina koju bi u blic krigu trebalo savladati. Zato je i razumljivo slanje saveznog premijera na izvidjanje terena, kako bi se zamisljeni projekat sto efikasnije ostvario.

Uznemiravajuce glasine o blokadi granice prema Crnoj Gori, spekulacije o mogucnosti uvodjenja vanrednog stanja pa cak i produkovanje rata u clanici Federacije od koje Srbija hoce da bude saveznija po sistemu: "Jaka Srbija, jaka Jugoslavija", deo su tog prepoznatljivog projekta.

Vladalac je do sada uvek uspevao da pokori ili unisti konkurentnu "manju vlast"! Ako ovaj put ostane kratkih rukava, jos uvek ima mogucnost da tu malu a zapravo veliku nepokornu vlast iz druge clanice Federacije ignorise i otcepi se od nje. I to je vec vidjeno - nepriznavanje, na primer, promene poslanika u Saveznoj skupstini, donosenje zakona bez saglasnosti zvanicne Podgorice, izazivanje ustavne krize koja bi mogla cak da pokrene i vojsku... To je jasno demonstrirao i iskusavao u brzometnom izboru federalnog premijera. Ali kako je u talonu ove opasne politicke igre i Kosovo, po prvi put ce morati da racionalnije proceni sopstvene mogucnosti kako u ovom nadigravanju ne bi postao zrtva sopstvene politike. Neke stvari vladaocu, mora se priznati, sada idu u prilog - pre svega uspesno razbijanje srpskog opozicionog bloka ciji ostaci gledaju u Crnu Goru kao u jedini spas i nadaju se da posle parlamentarnih izbora u ovoj republici vise nista nece biti isto. Mozda su u pravu.

Ali ne treba gubiti iz vida jedno logicno upozorenje Jejtsa: Dok najboljima bude nedostajalo uverenje - najgori, puni strastvene zestine, lako ce vladati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /