nedelja, 31. maj 1997.

ZA

Mihailo Radojicic

Kada su pocetkom ovoga vijeka Crnogorci iz Amerike dolazili kao dobrovoljci da brane Crnu Goru a i da napadaju okolinu (Skadar) ti podvizi su izjednacavani s legendom. Ratno i dobrovoljno manitanje ne dolazi nama samo preko Srbije nego ga imamo dosta i urodjenog. Mitomansko slavljenje dobrovoljstva je vec zajednicka osobina koja prerasta u maniti lik. Niko se ne divi odbrani sopstvene domovine kao mi... I u nas se misli da to niko u svijet ne radi do mi... Pa se od toga pomamimo, opet misleci da drugima neko tudji brani domovinu. Stoga nam poslije svih tih kojeviteza i cukovi postaju generali kao patriotski zasluznici. Posljednji nacionalni heroji iz posljednjega rata su bili posljednji probisvijeti i nistavila koji se ni u cemu nijesu mogli dokazati osim preko musice. Nijesu ih proslavile nikakve univerzitetske diplome doktora, profesora, neuropsihijatara... Nikakve profesije im nijesu dale za pravo da budu javno poznati. Rat ih je proslovio i ucinio ih javnim... vladarima, nacionalnim herojima.

Jedan od najvecih americkih nacionalnih heroja II svjetskog rata Edi Marfi, cija je sudbina prikazana u filmu "Do pakla i natrag", nakon rata je bio (nedje sam procitao) suster, krpio je obucu. Poslije je postao poznati glumac a ne general. Zbog uvijek mladolikog izgleda i osmijeha nikad nije ni ostario, a zavrsio je tako sto je vlastitim avionom zazdio nedje u Stjenovite planine. Kod nas bi zavrsio najmanje u parlamentu, vladi ili tu nedje oko vrha drzave. Bio bi pravi (javni) a ne filmski junak. Ne bi ga Bog zadrzao. Jos bi bolje napredovao kad bi u sopstvenu drzavu udario i do temelja je razvalio. Tek bi tad bio nas profil nacionalnog heroja.

Crnogorci su tu nesto popustili. Vise nece da jurisaju kao nekad ni u dobrovoljce ni na svoju drzavu. Kad bi se dobro izracunalo, mala bi bila razlika u zbiru izmedju junaka koji su je branili i onih koji su je napadali. Cesto su slavniji junose bili napadaci crnogorskog "porekla"... iz BGD. Ko sad! Sad se desilo cudo. U Crnu Goru ovih dana stizu dobrovoljci iz Srbije da je brane glasovima. Nikada nam s te strane nijesu dolazili glasaci ZA, samo PROTIV! Ovoga puta se to izvrnulo u korist CG. Nemojte pomisliti da ih i sada tamo nemamo (za) "protiv", ali ne smiju doci. Nije sporno da ce neki biti ubaceni i da ce ilegalno boraviti kod kuce da bi glasali protiv nje. Kad bi se ne daj boze zapuskaralo, s puskama bi doisli. Ali to nam je vec poznato i priznato. Sa zadovoljstvom bi "pali" da zivimo u zajednickoj Srbiji, ali da zivimo u zajednickoj (saveznoj) drzavi... E zato bi odma ustali Slobovi.

Ako mu svijet ne zaprijeti, svijest ga zaustaviti nece. Dok vam ovo pisem, u mom Niksicu se dijele vojni pozivi. Nose ih kao snoplje. No odje ni pozivi vise ne znace odzive... Odzivaju se samo na izbore za Crnu Goru.

P. S. Mozda ce Crnogorci prvi put u zivotu uraditi ono sto misle - a ne ono sto su im smislili.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /