nedelja, 31. maj 1997.

Da li se priprema konkurs za novog Perisica

Izmedju demosa i etnosa

Dakle, price o otvorenom konkursu za novog Perisica nisu lisene osnove. U celoj toj igri, medjutim, nije lako razabrati tacan raspored igraca i njihove prave namere, pri cemu Perisic nije nimalo naivan i trapav kako se nekima cini

Pise: Stipe Sikavica

Nedavno je “Nasa Borba" objavila nekoliko recenica sto ih je gotovo rezignirano novinaru u pero, i to vise kao nekakav savet a mozda i prekor, izdiktirao nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije Momcilo Perisic. “Vojska Jugoslavije je jedina institucija koja je sprecila da se u ovoj zemlji ponovi Albanija i zbog toga ne dozvoljavam da se njena uloga na bilo koji nacin devalvira", rekao je izmedju ostalog general, istakavsi kako “u ovoj zemlji nema ni jedan odsto ljudi koji su na celu institucija" a koji rade za dobro tih institucija, vec da iskljucivo “gledaju" licni interes. Nacelnik Generalstaba je “odgovorno ustvrdio" kako “to nije slucaj sa Vojskom Jugoslavije i da je duznost novinara da prepoznaju sta je ko ucinio u sprecavanju golgote ovog naroda".

Ne zna se kako je dosao do tih zakljucaka, ali time je, inace uvek oprezni general, rekao verovatno vise nego sto je i hteo, cime je, po svemu sudeci, izazvao gnev ovdasnjeg politickog establismenta. Generalu je u jos nekoliko navrata iskakao “osigurac", narocito od casa kad je shvatio da je Vojska gurnuta na marginu drustva, te je vise puta ponavljao frazu, koja je, istina, ponesto vonjala i na demagogiju - kako Vojska deli sudbinu svog naroda, pri cemu narod nije figurirao kao “demos", nego kao “etnos" kojem i general pripada.

Momcilo Perisic ima 54 godine. Niko se valjda kao on u Vojsci Jugoslavije nije tako meteorski uspinjao lestvicom vojne hijerarhije, cemu je nesumnjivo doprineo i rat na prostorima bivse Jugoslavije iz kojeg je Perisic izasao sa oreolom nacionalnog junaka. Bice da je u svemu bio po meri i ukusu aktuelne vlasti u Beogradu, narocito po meri i ukusu njenog Glavnog kormilara sa kojim je, inace, general povezan interesima, ideoloskim sponama i zajednickim ratnim prtljagom. Da tako nije bilo, general se ne bi ni zgrejao na mestu celnog generala, a on se, evo, odrzava u tom sedlu punih pet godina.

Zato, skloni smo verovanju da bi neprikosnoveni Gospodar sa Dedinja bio spreman da oprosti generalu i vece grehe, ali mu Mila, tvrde i izvori bliski crnogorskoj vlasti, nije mogao da oprosti. Hoce se reci: nije mogao da mu oprosti cestitku koju je Momcilo Perisic uputio Milu Djukanovicu nakon sto je ovaj pobedio na predsednickim izborima u Crnoj Gori. K tome jos, Gospodara su, kazu iritirali nagovestaji nacelnika Generalstaba da se Vojska Jugoslavije nece uplitati u politicke igre u Crnoj Gori i oko nje, kao sto su ga iritirali i Djukanovicevi komplimenti upuceni na adresu Vojske i njenih generala zbog njihovog “mudrog drzanja u crnogorskoj krizi", kako se isticalo u oficijelnoj Podgorici.

Tu negde su i razlozi tome da se vec petnaestak dana, narocito na zamajcu prestonicke politicke spekulacije, vrti prica, dakako oslonjena na tzv. poverljive izvore, prema kojoj Slobodan Milosevic priprema smenu generala Perisica sa mesta nacelnika Generalstaba, ili, po drugoj varijanti, taj cin je vec obavljen, a ceka se samo povoljan vetar pa da se vest pusti u javnost.

U ovom provizoriju od drzave nista nije nemoguce, o cemu svedoci i blic-udar na Radoja Kontica. Pa ipak, da je Glavnokomandujuci Vojske Jugoslavije mogao da do sada bez problema pusti niz vodu generala, verujemo da bi on to i uradio. Medjutim, njemu se najpre isprecava ustavna odrednica po kojoj predsednik Republike u ratu i miru komanduje Vojskom Jugoslavije, ali - u skladu s odlukama Vrhovnog saveta odbrane. A on sednicu Vrhovne komande, kao sto se zna, ne zakazuje punih pet meseci. A drugo, pored brojnih otvorenih frontova, na kojima Slobodan Milosevic ne stoji sjajno, po njega ne bi bilo mudro da otvara novi, i to front u Vojsci Jugoslavije.

Dakle, price o otvorenom konkursu za novog Perisica nisu lisene osnove. U celoj toj igri, medjutim, nije lako razabrati tacan raspored igraca i njihove prave namere, pri cemu Perisic nije nimalo naivan i trapav kako se nekima cini.

U svakom slucaju stvari ce se razbistriti nakon predstojecih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. A pojedinosti, pak, citacemo u nekim boljim vremenima u umivenim generalovim memoarima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /