FORUM ZA ETNICKE ODNOSE O AKTUELNIM ZBIVANJIMA NA KOSOVU

Srbija je usla u prvu fazu gradjanskog rata

Dusan Janjic: Ako se ne saopsti istina o broju zrtava i kako su poginule, to je siguran znak da Srbija srlja u rat

Mihajlo Mihajlov: Nije tacno da je Kosovo unutrasnja stvar Srbije

Beograd. - Sa sigurnoscu mozemo reci da je Srbija usla u fazu gradjanskog rata, a da li ce uspeti da je kontrolise i hoce li biti pritiska da se rat lokalizuje, videcemo najvise za dve nedelje - rekao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare koordinator Foruma za etnicke odnose dr Dusan Janjic.

- U nasim kontaktima sa Albancima, clanovima Foruma, saznajemo da je, kako kazu, stanje mirno - skupljaju se caure. To znaci da se broje mrtvi. S druge strane, niko nije spreman da ne prihvati direktan razgovor sa predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Milosevicem, vec da medjunarodna zajednica donese stav, pa da se onda taj stav saopsti. Ali, to znaci da se ide pet koraka unazad u odnosu na 22. april 1996. godine, od kada prakticno postoji terorizam na Kosovu, odnosno kada je pala prva zrtva - kaze Janjic, podsecajuci da je Forum poslednjih meseci insistirao na tome da se radi o internacionalnom terorizmu, sudeci po medjunarodnoj povezanosti “Oslobodilacke vojske Kosova" (OVK).

- I u vrhu vodjstva Evropske unije ima dileme da li se radi o borcima za prava naroda ili su u pitanju teroristi - ukazuje Janjic. Opominjuca vest je, kako je rekao, da su dvanaestoricu Albanaca, prema nekim interperatacijama, ubili pripadnici parapolicijskih snaga, dodajuci da saradnja sa Arkanom i kapetanom Draganom, ako je to tacno, mora da se prekine, jer i oni spadaju u teroriste.

Protest zbog prebijanja Suroja

Koordinator Foruma za etnicke odnose dr Dusan Janjic, izrazio je poseban protest zbog prebijanja clana Foruma Vetona Suroia:

- Suroi je poceo akciju mirnog protesta, ucesnik je svih srpsko-albanskih dijaloga, u Forumu, i izvan njega, intelektualac za koga niko ne moze da kaze da nije pobornik dijaloga, koji je postao simbol drugacijeg gledanja na ukupne dogadjaje. Njegovo prebijanje pokazuje da su izgleda dobri samo oni sa kapuljacama koji sluze kao izgovor za sve sto se desava.

Ono sto Forum u ovom trenutku predlaze, jeste da se zamoli Kontakt grupa da proveri da li se radi o internacionalnom terorizmu, jer je njegovo suzbijanje zadatak medjunarodne zajednice, kao i “omeksavanje politicke atmosfere" i povecanje saradnje sa lokalnim stanovnistvom. Dusan Janjic upozorava da, ako se nastavi sa masovnom represijom i ne izvrsi ni jedno obecanje, te saradnje nema.

Forum ce nastaviti da se zalaze za nastavak medjunarodnog pristiska, ali na Slobodana Milosevica i SPS, “koji su po svim nalazima glavni krivci sto nema politickog resenja", zatim za nastavak pragmaticne akcije u suzbijanju terorizma i davati podrsku misiji Maks van den Stula iz OEBS i Felipeu Gonsalesu, s ciljem smirivanja stanja na Kosovu i otpocinjanja dijaloga.

Janjic je izrazio svoje cudjenje i jos vise razocarenje sto je “zaslepljenost ljudi u drzavi i onih koji vode albansku populaciju nisu u stanju da aktiviraju mehanizme koji bi doveli do smirivanja napetosti. Ako se istina ne saopsti, ako se ne kaze koliki je broj poginulih, kako su poginuli i kakav je sukob u pitanju, to je siguran znak da Srbija srlja u rat".

LJ. Gogic

Mihajlov: Kosovo opasnije nego Bosna

Kao gost Foruma za etnicke odnose govorio je i Mihajlo Mihajlov, visi naucni saradnik Instituta za medjunarodnu politiku Dzordz Vasington (SAD), koji je ovih dana boravio u Pristini i Sarajevu.

- Kad dodjem u Jugoslaviju, rado slusam “Radio Bastilju, Prvi program", gledam drzavnu televiziju i citam “Politiku", jer sve druge informacije mogu da cujem u svetu. Ali, ono sto me, u vezi s Kosovom, ipak iznenadilo, to je ostar ton i zamena teza. Nije tacno da je Kosovo unutrasnja stvar Srbije, sto se stalno stavlja u prvi plan, uz “nikome necemo dozvoliti da se mesa". Svetska zajednica je odavno prihvatila da ljudska prava i sva moguca njihova narusavanja nisu unutrasnje pitanje pojedine drzave. Toga vise nema - izricit je Mihajlov.

Sadasnje stanje na Kosovu on vidi kao mnogo opasnije nego sto je bilo pre rata u Bosni, prvenstveno zbog susednih zemalja, ali u isto vreme misli da je to mozda i dobro, tj. da medjunarodna zajednica nece cekati godinama, vec za nekoliko nedelja intervenistati.

U Pristini je Mihajlova iznenadilo sto ima mnogo plakata “Uspeli smo, nastavljamo", sa likom Radovana Karadzica. - To su novi plakati, skoro su zalepljeni, preko Milutinovica i “jedino Vuka" - zapazio je Mihajlov.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /