SAVEZNI KONKURS ZA DODELU FREKVENCIJA OTVOREN JOS PETNAEST DANA

Selekcija pre konacnih rezultata?

Savezno ministarstvo za telekomunikacije jos nije zvanicno razjasnilo neprecizne uslove pre tri nedelje raspisanog konkursa za dodelu privremnih frekvencija, a zapocelo je sa novim akcijama gasenja neregistrovanih radio i TV stanica. Poslednja akcija saveznih inspektora kojom je zabranjen rad jagodinskoj TV Feman izazvala je protest Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, cije su clanice najavile ucesce na pomenutom konkursu.

Pravni zastupnik ANEM Branislav Zivkovic, objasnjava da je ne samo politicki nekorektno nego i posve nemoralno da inspektori Saveznog ministarstva za telekomunikacije zatvaraju pojedine stanice dok je u toku konkurs za frekvencije (rok za prijave do 15. marta) i dok u Srbiji pod istim uslovima, bez dozvola o koriscenju frekvencija radi oko 300 radio i tv stanica.

On podseca da je nasilno ukidanje neregistrovanih elektronskih medija prekinuto sredinom prosle godine neformalnim obecanjem Ministarstva da nece biti slicnih akcija dok se oblast radio-difuzije ne uredi zakonskim aktima. U najmanju ruku bilo je ocekivano, kaze Zivkovic, da ce do okoncanja ovog konkursa vaziti obecani moratorijum.

Ovako, medjutim, u iscekivanju da nadlezno ministarstvo protumaci nerazumljive stavke oglasa o dodeli frekvencija, neregistrovanim, mahom lokalnim radio i tv stanicama moze se dogoditi da ih posete savezni inspektori i izdaju im resenje o zabrani rada zbog neposedovanja dozvole, koju, usput budi receno, nisu ni mogle dobiti zbog kolizije saveznih i republickih propisa.

U pravnoj sluzbi ANEM objasnjavaju da je Savezno ministarstvo za telekomunikacije, umesto gasenja nekih, ne zna se po kojem kriterijumu odabranih medija, moralo da konacno objavi visinu taksi za koriscenje frekvencija koje ce raspodeliti. Mozda se mnoge stanice ne bi izlagale troskovima ucesca na konkursu (oko 5.000 maraka za pratecu dokumentaciju), tvrde u ANEM, ako ne bi mogle ekonomski podneti visinu takse za frekvencije, koju Ministarstvo ne objavljuje, iako je preostalo samo 15 dana do zavrsetka konkursa.

O. M.

“Na udaru samo stanice"

U Saveznom ministarstvu za telekomunikacije nezvanicno saznajemo da ce u akcijama saveznih inspektora “postradati samo novootvorene tv i radio stanice. Pod kljuc ce da odu one stanice koje su otvorene posle junskog obecanja da nece biti zatvaranja dok se konfuzija ne resi pravnim putem. Mogli ste da vidite da su i dosad na udaru bile samo nove stanice koje su pocele da emituju program preko noci. A sto se tice visine taksi, one ce biti sigurno objavljene do kraja ove nedelje".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /