IVAN KOVACEVIC ZA “NASU BORBU" OBRAZLAZE PREDLOG SPO ZA KOSOVO

Dvodomna pokrajinska skupstina

Skupstina autonomne pokrajine Stara Srbija bila bi sastavljena od Veca gradjana i Veca nacija, a odluke bi se donosile konsenzusom. Rezim u Beogradu nije ucinio nijedan korak u otvaranju dijaloga sa Albancima i time otvorio prostor za medjunarodno posredovanje

“Svako odustajanje od trazenja resenja za probleme Kosova je dolivanje ulja na vatru koja vec bukti na toj teritoriji. Zbog toga je potrebno odmah otpoceti dijalog i konstruktivan rad na predlogu kojim bi do kraja bio razresen problem na Kosovu, ali je potrebno da se u rad na tom pitanju ukljuci i albanska strana", kaze u izjavi za nas list portparol i clan Predsednistva Srpskog pokreta obnove Ivan Kovacevic, koji smatra da “nema razloga za popustanje niti zatezanje situacije na Kosovu od strane srpskog rezima, jer to nisu metode kojima se resavaju ozbiljni politicki problemi".

Kovacevic vec nekoliko meseci u javnosti zastupa stav svoje stranke o neophodnosti zapocinjanja dijaloga srpske i albanske strane, ali ujedno i obrazlaze predlog SPO po kome bi jedino usvajanje zajednicke platforme omogucilo potpunu ravnopravnost svih naroda koji zive na Kosovu. Sve se zasniva na ideji da predstavnici nacionalnih manjina imaju svoje zastupnike koji se biraju na drugi nacin, nego sto se biraju poslanici gradjana, sto po recima Kovacevica predstavlja sistem koji je odavno uspesno funkcionise u svim zemaljama koje imaju nacionalne manjine.

- Srpski pokret obnove predlaze da se formira Skupstina pokrajine Stara Srbija koja bi se sastojala iz dva doma. Jedno bi bilo Vece gradjana poput ovog veca u federalnom parlamentu u kome bi se poslanici birali srazmerno broju stanovnika i biraca na teritoriji pokrajine. U drugom Vecu naroda ili nacija, radili bi poslanici koji bi bili birani kao predstavnici odredjenih naroda, nacija i etnickih grupa koje zive na Kosovu, sto znaci da bi svoje predstavnike u tom telu imali i Albanci i Srbi, ali i Muslimani, Turci, Romi, Goranci i ostale etnicke grupe srazmerno broju svojih stanovnika na Kosovu i Metohiji - obrazlaze Kovacevic predlog SPO za “Nasu Borbu".

Po njegovim recima nijedna odluka u pokrajinskoj skupstini ne bi se mogla doneti bez konsenzusa, koji bi bio postignut izmedju ta dva veca. “Ni jedan jedini propis ne bi mogao da bude na stetu bilo koje nacije, s obzirom da bi predstavnici nacija mogli preko veca da stite svoje interese", kaze portparol SPO i decidirano tvrdi da bi se na taj nacin omogucilo da pokrajinska odnosno teritorijalno-politicka autonomija Stare Srbije bude autonomija svih gradjana koji u njoj zive.

- Slican princip bio bi primenjen i za skupstine opstina, u kojima bi takodje postojao dvodomni sistem, odnosno dva veca koja bi sacinjavala ono sto su sada skupstine opstina, istice Kovacevic, ali i naglasava da je to jedini nacin da bude zagarantovana ravnopravnost i da se smanje politicke tenzije na Kosovu. Srpski pokret obnove smatra da bi predlog o dvodomnoj skupstini mogao biti donet kao ustavni zakon. “U Ustavu Srbije trenutno postoje pokrajine, i pokrajina Kosova i Metohija. Znaci ustavnim zakonom bi trebalo precizirati kako bi se birale te skupstine, kakve bi bile njihove ingerencije, koje su to vrste propisa i akata koje te skupstine mogu donositi i tek kada bi bio usvojen taj ustavni zakon od strane Skupstine republike Srbije moguce je govoriti o raspisivanju izbora", istice Kovacevic.

U izradu tog zakona treba da budu ukljuceni predstavnici Albanaca ukoliko to budu zeleli, smatra Kovacevic. Po njegovim recima u slucaju “pune demokratizacije u Srbiji" nije potrebno posredovanje medjunarodnih faktora.

- Rezim u Beogradu nije ucinio ni jedan jedini korak ka otvaranju dijaloga i time ostavlja prostor za zahteve za medjunarodnim posredovanjem, ali ako bi se uspostavio demokratski rezim i ponudilo ovo resenje koje mi predlazemo, lopta bi se prebacila na polovinu albanskih politicara koji bi u tom slucaju morali da se razjasnjavaju u odnosu na taj predlog, a naravno da bi se izjasnjavali pred ocima medjunarodne zajednice - istice portparol SPO.

Albanci u corsokaku

"Albanska politicka scena je u velikoj meri u corsokaku, usled desetogodisnjeg zalaganja za otcepljenjem. Zbog toga i dolazi do ove eskalacije sukoba na Kosovu. Jasno je medjutim da albanski politicari moraju da budu svesni da bi odbijanjem dijaloga i ovakvih predloga, u tom slucaju, iskljucivu krivicu za dalje dogadjaje na Kosovu i pred ocima javnosti zemlje i medjunarodne zajednoce oni snosili", tvrdi Kovacevic.

Srpski pokret obnove takodje smatra da albanski pregovaraci mogu biti samo oni ljudi koji budu spremni da priznaju drzavu Srbiju kao svoju otadzbinu i koji zele da se bore za jedan normalan polozaj albanske manjine u toj drzavi, kaze Kovacevic.

Portparol SPO je izrazio i uverenje da ce nova vlada Srbije inicirati usvajanje platforme o teritorijalno- politickoj autonomiji Kosova. “U razgovorima koje je je nas predsednik Vuk Draskovic imao sa predsednikom Srbije Milanom Milutinovicem razmatran je nas predlog resavanja pitanja Kosova, a predsednik Milutinovic je kasnije javnosti prezentovao program koji obuhvata brzo i energicno resavanje problema na Kosovu", kaze na kraju Kovacevic.

J. Kosanic

Kosovo kao Evropa

Regionalizacija Kosova na dve istorijske regije, Kosovo i Metohiju, nije suprotna sa predlogom SPO o dvodomnoj skupstini Stare Srbije, tvrdi Kovacevic.

- Moguce je da osim pokrajinske skupstine i skupstina opstina, postoje i regije unutar Stare Srbije, sto jeste buducnost, jer ce se i evropske drzave sigurno u velikom broju deliti na regije koje ce potom stupati u nove madjusobne odnose. Zbog toga se i govori o buducoj Evropi, kao Evropi regija i to se svakako moze primeniti i na nas slucaj, istice portparol SPO.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /