STRANI PARTNERI UPLATILI PRVU TRANSU NOVCA ZA KREDITIRANJE DOMACIH SECERANA

Avans za deonicki ulog

Od nacina na koji secerane iskoriste novac, zavisice i da li ce holandski “Kosun" biti spreman za dalja ulaganja i da li ce ulog pretvoriti u akcije

Secerane u Vrbasu, Zablju, Kovacici, Pecincima i Kovinu dobile su u petak po milion maraka kredita od holandske firme “Kosun" koja se bavi proizvodnjom secerne repe i britanske trgovacke kuce “Man". Ovo je prva transa od ukupno 25 miliona maraka kredita koji ce, dobiti secerane, prema ugovoru potpisanom 11.februara izmedju “Kosuna", “Mana" i “Jukomana", firme koju cine ovih pet fabrika za proizvodnju secera.

Petrasin Otasevic, direktor “Jukomana", kaze da je kredit, u sustini avans za robu, odnosno repine rezance koje ce secerane isporuciti ino-partnerima. “Secerane ce dobiti jos po cetiri miliona maraka sukcesivno. Pretpostavljam da ce deo novca stici u maju. Prvi milion maraka ce biti ulozen u unapredjenje proizvodnje - za remont fabrika, kupovinu repromaterijala i zastinih sredstava kao i za ostale sirovine. “Kosun" je ulozio novac u proizvodnju, racunajuci da ce porasti potrosnja secera po glavi stanovnika koja je u Jugoslaviji pala za vreme sankcija. Ovaj kredit bi se, u slucaju da se ne isporuci roba, morao vratiti sa kamatom od 7,5 odsto na godisnjem nivou. On bi medjutim, mogao prerasti u deonicki ulog ako se privatizacija bude odvijala kako je zakonom predvidjeno", kaze Otasevic.

Marija Benka, komercijalni direktor secerane u Kovacici kaze da je “kredit dobar podsticaj za secerane i znacajan za drzavu". Pristigli novac na racun ove secerane, iskoristice se, prema recima Marije Benke za zasnivanje nove proizvodnje, kupovinu djubriva, zastitnih sredstava, kombajna i ostalih neophodnih masina. “Ostatak novca bi trebalo da stigne u leto. Nasi partneri su prepustili da sami odlucimo kako cemo ga iskoristiti. Mi cemo, maksimalno racionalno iskoristiti pare jer ce biti ulozene u proizvodnju, a ne za pokrivanje dubioza. Od nacina kako se one potrose, zavisice i da li ce “Kosun" biti spreman za dalja ulaganja i da li ce ulog pretvoriti u akcije. Prema sadasnjem ugovoru, secerana u Kovacici je na ime kredita duzna da isporuci 6.700 tona repnih rezanaca jer tona kosta 150 maraka. Ukoliko ne budemo mogli da isporucimo robu, kredit moramo vratiti od naredne kampanje. “Kosun" je pristao da na ime kredita uzme repine rezance jer njih moze izvoziti, posto smo ih i mi za vreme sankcija plasirali na italijansko trziste dok je secer na rezimu ogranicenog izvoza", kaze Marija Benka.

Secerana u Kovacici je, prema zavrsnom racunu zavrsila poslovnu godinu s gubitkom jer bi cena secera u odnosu na zastitnu cenu repe od 27 para po kilogramu morala biti 4,86 dinara, kaze Marija Benka, ali drzava priznaje cenu secera od 3,95 dinara. “ Ima nagovestaja da bi drzava mogla pomoci seceranama da se izvuku iz problema i gubitaka tako sto bi robne rezerve otkupile po dve hiljade tona secera od svake secerane. To bi nam pomoglo da platimo dug. Seljacima smo do sada platili oko 40 miliona dinara za kupljenu repu, a ostatak od sest - sedam miliona dinara, isplaticemo do sredine marta iz sopstvenih sredstava, a ne od kredita", kaze Marija Benka.

S. Jovicic

U dugovima

“Ovaj kredit koji smo dobili od “Kosuna" je prva mala finansijska inekcija koja ne resava probleme u seceranama. Secerani u Kovacici minimalno sada treba sest miliona maraka.“Kosun" je spreman da ucestvuje u resavanju problema i kreditira proizvodnju ako se regulise i zakonom uredi proizvodnja secera na drzavnom nivou", kaze Vladimir Milojevic, direktor secerane u Kovinu.

To znaci, kaze Milojevic da treba utvrditi paritet secera i secerne repe s tim da secer ne moze biti jeftiniji od 1,2 marke koliko kosta i u evropskim zemljama. Tona secerne repe trebalo bi da kosta 85 maraka sto znaci da bi i cena secerne repe morala biti dosta visa od sadasnje. Interes “Kosuna" je i da se u Jugoslaviji proizvodi secer od secerne repe jer su ocenili da je Vojvodina najbolje podrucje za proizvodnju repe u Evropi i da drzava ne dozvoli uvoz sirovog ili secera od trske. Oni, dakle hoce da se zastite od nelojalne konkurencije, kaze Milojevic.

“Predstavnici “Kosuna" ce ove zahteve i pismeno poslati ministarstvu poljoprivrede, iako su to pre dve nedelje usmeno saopstili, kaze Milojevic, napominjuci da su secerane u velikim dugovima i da nisu u stanju da same organizuju proizvodnju.

- “Kosunovi" finansijski revizori su bili u nasoj secerani i znaju u kakvim dugovima grcamo, ali su, ako im se ispune uslovi spremni do kraja godine da uloze i po 20 miliona maraka u svaku seceranu. naravno nece dati novac odjednom nego postepeno", kaze Milojevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /