AFERA HAPSENJA EX DIREKTORA SMILJKA KOSTICA ISPROVOCIRALA NAGADJANJA O “SLEDECIM" UHAPSENICIMA

Neki dostupni, neki nedodirljivi

Na listi onih koji se u javnosti vide kao “sledeci za hapsenje" su Jovica Stefanovic, vlasnik PP “Nini" i Stanoje Stojcic, direktor niskog “Gradjevinara", koji se pominju i u opseznoj dokumentaciji sto je poseduju policija i istraga. Sve cesce se kao akter u poslu s cigaretama pominje i sin predsednika Jugoslavije

Nis. - “Neka se pripremi sledeci...", mogla bi da glasi definicija mentalnog stanja u kojem se nalazi niska javnost nakon “privodjenja pravdi" ex direktora DIN Smiljka Kostica i cetvorice njegovih prvih saradnika. Hapsenje i istrazni postupak protiv donedavno neprikosnovenog duvanskog bosa isprovocirala je gradska licitiranja o sledecim stanovnicima zatvora, ili onima koji to sigurno nece postati, mada su “ispunili uslove".

Politicke ili gradske informacije, ocene ili prognoze u dobroj meri je isprovociralo i prilicno dozirano informisanje o otkricima policije ili istraznih organa u slucaju Kostic.

Novi nacelnik niskog SUP Zdravko Skakavac, koji je stigao iz Beograda nakon smene ex prvog policajca Radisava Gvozdenovica, kojem su pored ostalog pripisivani i nedopustivo “dobri" odnosi sa Kosticem, zaveo je strozi rezim prema novinarima. I istrazni sudija niskog Okruznog suda Stanisa Krzalic saopstava prilicno sture informacije o toku istraznog postupka, tek toliko da se nasluti kako je istraga temeljna, a “Smiljkova stvar" ne stoji dobro.

Na listi onih koje javnost vidi kao sledece “vodi" Jovica Stefanovic, vlasnik PP “Nini" i lanca apoteka, drogerija i zlatara, koji je tesno poslovno saradjivao sa Kosticem. Sledi ga direktor niskog “Gradjevinara" Stanoje Stojcic, koji se takodje pominje u dokumentaciji koju poseduje policija i istraga. A medju onima koji promisljaju i licitiraju o imenima umesanim u duvanski biznis sumnjive legalnosti sve cesce se pominje ime sina predsednika Jugoslavije Marka Milosevica, kome se nezvanicno pripisuje navodna kontrola nad ilegalnim uvozom stranih cigareta.

“Za kriminal u DIN i u drugim preduzecima kriva je vladajuca partija jer on nije mogao da cveta bez dozvole i ucesca vlasti. Politicka odluka o hapsenju Kostica doneta je tek nedavno mada je niska policija imala njegov dosje jos od 1992. godine, kao sto ima i dosje Jovice Stefanovica-Ninija. Ranije je Kostic bio pod direktnom zastitom Mirjane Markovic, koja je dolazila na osnivacki skup JUL u Nisu, odrzan u DIN", kaze republicki poslanik (SRS) Branislav Vakic, koji je jos pre dve godine za skupstinskom govornicom (neuspesno) pokretao pitanje “malverzacija Smiljka Kostica".

Marko

Na pitanje novinara "Vecernjih novosti", koje su prekjuce objavile intervju sa Markom Milosevicem, o pricama da se on bavi svercom kafe, cigareta, automobila i da poseduje lanac fri sopova on je dogovorio: "To su tracevi, kao sto su oni o ranjavanju, zgazenim pesacima...Nemam fri sopove. Moj pokojni prijatelj Vlada Kovacevic, vlasnik firme "Tref" za koju sam ja poceo da vozim, drzao je fri sop na Kelebiji. Nas dvojica smo bili bliski prijatelji, pa je verovatno zvucalo logicno da krene prica kako i ja imam veze sa tim poslom."

On dodaje da je “Nis crven" ne zbog toga sto je SPS u njemu jaka, vec zbog kriminala koji je odobravala ova partija, i sa kojim je tek zapocela da se obracunava. Prema njegovim recima,policiji je uspesno umakao Kosticev bliski poslovni partner Jovica Stefanovic, koji je prema poslednjim informacijama u Makedoniji, mada je on “deset puta bogatiji" od ex direktora DIN.

“I 'Nini' (Stefanovic) je imao podrsku iz vrha vlasti i mnoge dozvole je dobijao i bavio se razlicitim poslovima po odobrenju saveznog premijera Radoja Kontica. Od privatnog preduzetnika koji je radio sa lekovima za samo nekoliko godina je postao najbogatiji covek Juga Srbije , cije se bogatstvo procenjuje na 500 miliona dolara. U dosijeu Kostica u SUP 'Ninijevo' ime je vrlo cesto. Izvesno je da je on imao ekskluzivno pravo na distribuciju cigareta DIN", kaze Vakic i tvrdi da su glavni poslovni saveznici Smiljka Kostica i u “naftnim poslovima" bili Stefanovic i direktor “Gradjevinara" Stojcic, koji su “delili znacajnu razliku" u nabavnoj i fakturisanoj ceni goriva nabavljenog u Makedoniji i Bugarskoj u vreme hiperinflacije.

Kod Nislija sklonih lokalpatriotizmu hapsenje Kostica, kome je jos prosle godine direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes pripisao kako preko “svoje" fabrike svercuje “svoje" cigarete, isprovociralo pitanje: “...A sta radi Marko (Milosevic)?" Novinarima su poceli da se javljaju (za sada anonimni i “poznati redakciji") sagovornici koji tvrde da su navodno u toku prosle i pretprosle godine na niski aerodrom sleteli avioni sa “Markovim" cigaretama. Prema ovim verzijama, radnici aerodroma su cak bili svedoci da su navodno istovar jednog aviona nadgledali licno Marko Milosevic i Zeljko Raznjatovic Arkan. S obzirom da su se ovakve nezvanicne tvrdnje i ranije pojavljivale u niskoj javnosti zvanicni predstavnici niskog aerodroma su vec bili u prilici da ih demantuju.

Nasi dobro informisani izvori tvrde da su u toku prosle godine u Nisu bili (stambeno) stacionirani i izvesni Bora Djordjevic koji je govorio da “radi cigarete za Marka", kao i crnogorski duvanski kralj koji je tvrdio da ono sto je on za Crnu Goru, “to je Marko za Srbiju". Prema ovim izvorima, obojica trenutno ne borave u Nisu.

E. R.

Nacelnik

Niski radikali su najavili da ce na danasnjoj pres konferenciji saopstiti nove detalje u aferi Kostic u kojima ce ukazati na navodnu vezu bivseg direktora DIN sa nacelnikom nisavskog okruga dr Jovanom Zlaticem. Posle objavljivanja stenograma sa sednice Vlade na kojoj je raspravljano o DIN u jednim dnevnim novinama, u kojem se pominje i smena “sefa okruga", bila je lansirana glasina da je Zlatic uhapsen. Medjutim,on je i na slobodi, i na funkciji, i u novom Upravnom odboru DIN koji je imenovala Vlada posle hapsenja Kostica i zavodjenja prinudne uprave u ovom preduzecu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /