VASINGTON INICIRAO MINISTARSKI SASTANAK KONTAKT GRUPE O KOSOVU

Potvrdjeno upozorenje o mogucnosti vracanja sankcija Jugoslaviji

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Premda predstavnik za stampu americke administracije Dzejms Rubin juce nije ni potvrdio ni demantovao informaciju da su SAD inicirale vanredni ministarski sastanak posrednicke Kontakt grupe posvecen krizi na Kosovu, nezvanicni vasingtonski izvori najavljuju da bi do tog susreta moglo da dodje u sledecih nedelju dana, tokom evropske turneje drzavnog sekretara Medlin Olbrajt.

Olbrajtova polazi sutra u posetu Ukrajini, Italiji, Nemackoj, Francuskoj, i Britaniji, s tim sto se Rim i London pominju kao moguca mesta susreta ministara inostranih poslova SAD, Rusije, Britanije, Francuske, Nemacke i Italije posto ce to biti gradovi u kojima ce sef americke diplomatije prenociti tokom ove evropske turneje. U svakom slucaju, medju saradnicima koji ce pratiti Medliun Olbrajt na ovom putu nalazice se i ambasador Robert Gelbard, specijalni americki izaslanik za bivsu Jugoslaviju.

“Vlada SAD veoma je angazovana oko problema Kosova" - saopstio je Rubin na jucerasnjoj redovnoj konferenciji za stampu Stejt Departmentu, potvrdjujuci nasu informaciju da se Vasington priprema za vracanje nekih kaznenih mera prema SR Jugoslaviji za slucaj produzavanja sadasnje situacije na Kosovu. “U svetlu srpskih akcija na Kosovu u poslednja tri dana, aktivno se razmatra pitanje da li ce, mozda, biti potrebno da se obnove neki ili svi ti koraci, uz razmatranje ostalih akcija koje bi mogle da pojacaju izolaciju Beograda".

Prema Rubinovim recima, Olbrajtova je juce imala telefonske kontakte oko Kosova sa ministrima inostranih poslova Britanije i Rusije Tomasom Kukom i Jevgenijem Primakovim. [kraj]

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /