ZIRO RACUN GSP "PROHODAN" NAKON JEDNOIPOGODISNJE BLOKADE

Javni gradski prevoz poskupljuje

Uspeli smo da danas , prvi put od septembra 96 godine , pozitivno poslujemo cime je prakticno stecajni postupak obustavljen. Sama ta cinjenica dovoljno govori o psihickom rasterecenju zaposlenih ali i obavezi GSP da sami unutar kuce uredimo, "zategnemo" odnose a sve u cilju poboljsanja rada i vece naplate prihoda. To je i zapoceto pre mesec dana mojim dolaskom, kaze v.d. generalnog direktora GSP, Milan Zivanovic.

Prvobitna blokada racuna zapoceta septembra 96 godine sa cetrdesetak miliona dinara kasnije je smanjena na 6,8 miliona dinara. Uzastopni pokusaji gradske vlade i bivseg rukovodstva da ziro racun proradi uvek bi "skliznuo" zbog aktiviranog akceptnog naloga nekog od dobavnjaca. Sa najvecim dobavljacem "Jugopetrolom" postignut je dogovor da se dugovi reprogramiraju na 30 do 40 dana. Dovoljan grejs period da vec zapoceta naplata prihoda, kad zatreba i u samim vozilima utera u ispraznjenu kasu preduzeca svez novac. Za prvih pet dana kontrolori su naplatili cak 250.ooo dinara. Enormna suma ali samo ako se ne posmatra kroz prizmu dnevnog kostanja gradskog prevoznika od tri miliona dinara.Ipak, dugorocna politika GSP oslanja se prvenstveno na predvidljiv priliv od mesecnih pretplatnih markica za zaposlene. Sa proslogodisnjih 30 miliona dinara spao je na samo dvadesetak.

Sama deblokada racuna nece nista resiti ali ce olaksati poslovanje, isplatu plata, kao i placanje sitnih intervencija od kojih cesto zavisi i veci broj vozila na ulici.Manje cemo zavisiti od gradskog budzeta ali samo ako deblokadu racuna shvatimo kao sansu da sami raspolazemo delom prihoda cemu treba da prethodi njegovo uvecanje.Prethodno stanje je vodilo u katastrofu , ka izvesnom stecaju jer su se bili stekli svi uslovi za njegovo uvodjenje. Ja sam apsolutno za saradnju sa svim sindikatima ali su i radnici shvatili da ne mogu ocekivati svakog meseca platu ako se pritom 50 odsto putnika vozi besplatno u vozilima Gradskog saobracajnog preduzeca.To stanje nije moglo vecno da traje, radnici su to uvideli kao i cinjenicu da pojedine sindikalne lidere rukovodi pre svega sujeta i borba za vlast, iznosi Zivanovic.

Iz priliva od ovogodisnje gradske takse od tri odsto GSP je odlukom gradske vlade namenjeno 200 miliona dinara. Samo mesecni troskovi preduzeca sa oko 9000 zaposlenih vuku oko 100 miliona dinara. Zato se istrajavanje na zapocetoj akciji zastite prihoda mora posmatrati i kao najsigurnija "trasa" za povecanje broja vozila u saobracaju.

Generalni direktor GSP naglasava i da je neophodno povecanje cene prevoza jer nije menjana od maja 96 godine iako su , samo u poslednja dva meseca proizvodjaci povecali cene za 20 odsto.U proteklom periodu nafta je poskupela dva i po puta a cena mesecne markice za zaposlene i dalje kosta 120 dinara. Republicko Ministarstvo trgovine nije dalo saglasnost na prethodnu odluku gradske vlade o poskupljenju prevoza za 40 odsto ali su se stvari u medjuvremenu promenile . Poskupljenje prevoza je neminovno, kaze Zivanovic.

Ceski tramvaji na Kelebiji

Govoreci o zavrsetku rekonstrukcije novobeogradske tramvajske pruge,najavljene za osmi mart, zastale zbog nedostatka para u gradskoj kasi Zivanovic naglasava da je tek gradska taksa "odledila" radove.

"Prvih deset ceskih tramvaja je vec utovareno i na putu je za Jugoslaviju. Radi se o vangabaritnom prevozu zbog cega je i zeleznicki transport usporen. Preostalih devet tramvaja iz Ceske krece vec ove nedelje. Zavrsetkom pruge znacajno se poboljsava prevoz ka novobeogradskim blokovima ali i oslobodjaju povuceni autobusi na ostalim pravcima, kaze direktor gradskog prevoznika.

Naplata prihoda podrazumeva i resavanje problema subvencionisanih kategorija putnika koji sa cenom od 27 dinara za neograniceni broj mesecnih voznji GSP donose mesecno gubitak od 13 miliona dinara. Mi nemamo nikakav sporazum sa resornim republickim ministartstvom za komunalne poslove za subvenciju ovih troskova ali se mora iznaci neki modus, bilo kroz dotacije ili oslobodjanja od placanja dela poreza i doprinosa koje nase preduzece redovno izmiruje. Kako poreze i doprinose na zarade, tako i na rezervne delove i repromaterijal. Studenti, izbeglice moraju biti briga republike a ne gradskog prevoznika , kaze Zivanovic.To je u interesu svih a pre svega putnika koji ce prilivom svakog dinara vise moci da racunaju na bolji prevoz, naglasava direktor GSP.

Da li je deblokade racuna moglo doci i ranije, pitali smo potpredsednika gradske vlade, Bojana Dimitrijevica.Proces deblokade je trajao od novembra meseca u granicama finansijskih mogucnosti gradskog budzeta. Ne radi se samo o deblokadi vise od 40 miliona dinara vec i o placanju redovnih dotacija. Uspeli smo da sukcesivno taj iznos svedemo na sest do sedam miliona dinara s tim da je sa najvecim dobavljacima. "Jugopetrolo" i "Minel-Elvo" postignut dogovor o reprogramu i povoljnom roku otplate cime je dug sveden na razumnu finansijsku cifru.Dimitrijevic kaze da je i bitna odluka suda da nema mesta otvaranju stecajnog postupka nakon cega je ubrzan postupak deblokade ziro racuna.I uredba guvernera Narodne banke ubrzala je deblokadu racuna dovodeci do konacnog resenja, optimalnog iz finansijskog ali i pravnog aspekta.

Z.M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /