SINOC U BIOSKOPU “REX" PRIKAZAN DOKUMENTARAC “DRUGI DNEVNIK"

Crni biseri RTS

Beograd. - U bioskopu “Rex" sinoc je prikazan dokumentarni film “Drugi dnevnik RTS", cetvrto ostvarenje serijala “Slike reci i mrznje" u produkciji Radija B92 i Fondacije Pravo na sliku i rec. Autori “Drugog dnevnik RTS" Isidora Sekulic i Lazar Lalic, i sami do 1993. godine novinari drzavne televizije, i reditelj Goran Kovacic uradili su svojevrsnu crnu komediju, praveci kolaz od najapsurdnijih priloga centralne informativne emisije za vreme rata na prostoru ex Jugoslavije.

Tako je publika imala priliku da vidi probrane delove antologijskih ratnih reportaza tadasnjih perjanica drzavne televizije - Krste Bijelica, Milijane Baletic, Vesne Jugovic, Ratka Dmitrovica, Radovana Brankova, Miodraga Popova, Predraga Vitasa. Primera radi, gledaoci su se podsetili kako Bijelic izvestava iz Vukovara sve trceci pred unakrsnom paljbom hrvatskih snajperista, kako sagovornik Baleticke najavljuje da u pomoc srpskom narodu stizu Kozaci a ona ga vispreno propituje kada ce i koliko ce ih biti, sveprisutne Vesne Jugovic koja srpske ratnike pita da li im je lepo, jesu li gladni i duhovitog novinara nezapamcenog imena koji izbeglicku kolonu docekuje uzrecicom - kojim dobrom.

Autori filma osvezili su secanje na priloge udarnog dnevnika koji su proricali veliku srpsku pobedu, medju kojima i onaj o astroloskom prorocanstvu da ce se granice srpskih zemalja prosiriti te ce Srbi uskoro ziveti u velikoj konfederalnoj zajednici. Mesto u filmu su nasli i ondasnji politicki mocnici poput Radomana Bozovica koji je porucivao da nikad nece biti prodaje velikih privrednih sistema za kofere deviza, Dafina Milanovic je deklamovala: “Moj cilj je profit, zasto to ne bi bio i vas cilj koji cemo zajednicki ostvariti", a spot o Jezdimiru Vasiljevicu, coveku promena, vrteo se usred najgledanije informativne emisije svih vremena...

Inace, Radio-televizija Srbije najavila je, kako saznajemo od Lazara Lalic, tuzbu protiv autora filma. Lalicu je nedavno otkazano dogovoreno gostovanje u emisiji “Triling" TV “Pink" zbog nepodobnosti inserata iz filma koji je trebalo da budu emitovani u emisiji.

O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /