OPTUZNICE U NOVOM PAZARU PROTIV GRUPE LEKARA I NJIHOVIH POMAGACA

"Delili" penzije za marke

Novi Pazar. - Opstinsko javno tuzilastvo u Novom Pazaru podiglo je optuznice protiv sedmoro lica - petoro lekara, jednog penzionera i jednog sluzbenika Republickog fonda za penzijsko osiguranje radnika - zato sto su falsifikovanjem isprava i zloupotrebom sluzbenog polozaja omogucavali drugim licima da sticu invalidske penzije.

Optuznica tereti specijalistu interne medicine i vlasnika internisticke ordinacije "Dr Zogic", doktora Ismeta Zogica da je u svojoj ordinaciji sacinjavao osiguranicima predloge za vestacenje i izvestaje o zdravstvenom stanju na osnovu falsifikovane medicinske dokumentacije radi sticanja prava na invalidske penzije. Zogic je optuzen da je za te svoje usluge primao od 20 do 200 maraka.

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Mirjana Perisic optuzena je da je radeci honorarno u ordinaciji " Dr Zogic" njenom vlasniku pribavljala falsifikovane otpusne liste sa pecatom Klinickog centra u Beogradu i overene svojim faksimilom. Specijalista interne medicine u Novopazarskom zdaravstvenom centru dr Tatjana Eric i specijalista medicine rada i upravnik Novopazarskog doma zdravlja dr Taip Hasanovic optuzeni su da su u Zdravstvenog centra u Novom Pazaru uzimali i Zogicu prodavali blanko overene otpusne liste. Za ove usluge dr Eric je dobila 250 a dr Hasanovic 400 maraka.

Lekar opste prakse u Novopazarskom zdravstvenom centru dr Izet Crnisanin i penzioner Naser Bihorac (42) sesce na optuzenicku klupu zato stio su prvooptuzenom dr Ismetu Zogicu pomagali u izvrsenju krivicnog dela. Sluzbenik Republickog fonda za penziono i invalidsko osiguranje radnika u Novom Pazaru Rifat Erovic optuzen je zato sto je potencijalne penzionere upucivao Zogicu da bi falsifikovanim specijalistickim izvestajem kompletirali dokumentaciju.

Inace, pod sumnjom je 89 osiguranika od kojih su neki na osnovu dokumentacije dobijene u ordinaciji "Dr Zogic" stekli odredjena prava. Opstinsko javno tuzilastvo predlozilo je sudu da dr Ismetu Zogicu izrekne meru bezbednosti - zabranu vrsenja lekarskog poziva, odnosno samostalne lekarske prakse.

Z. P. Z.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /