REPORTER "NASE BORBE" O JUCERASNJEM DANU NA KOSOVU

Napetost na svakom koraku

Petoclana maskirana grupa terorista pretukla kod Peci Boska i Perka Boskovica. Nepoznati izvrsilac ispalio rafal na zgrdu Kazneno-popravnog doma kod Vucitrna. Jake policijske snage sprecavale Albance i novinare da odu u selo Kirez kod Srbice gde su sahranjeni ubijeni Albanci

Dragoljub Petrovic

Pristina. - Jucerasnji dan na Kosovu nije bio toliko dramatican kao prethodni, ali se napetost osecala na svakom koraku, posebno u drenickom kraju gde su, prema albanskim izvorima, nagomilane jake policijske snage. S druge strane, kako su za nas list rekli izvori iz pokrajinskog MUP, tokom veceri i noci zabelezena su dva incidenta. Prvi se dogodio preksinoc oko 18 casova u selu Krusevac kod Peci, kada je, prema ovom izvoru, petoclana "grupa maskiranih terorista, pretukla Boska i Perka Boskovica, mestane iz tog sela". Oni su, tvrdi se, posli u prodavnicu kada se pored njih zaustavio crni mercedes iz koga je izaslo petoro maskiranih ljudi koji su ih tukli pistoljima i kundacima, a potom su pobegli. Bosko je dobio teze, a Perko lakse povrede. Drugi incident dogodio se preksinoc oko 22 sata kada je, kako se tvrdi, nepoznati izvrsilac ispalio rafal na zgradu Kazneno-popravnog doma u Smrekovnici kod Vucitrna, od cega je pricinjena manja materijalna steta.

Isti izvor nam je saopstio da je juce u pristinskoj bolnici preminuo Slobodan Prascevic iz sela Donji Ratis kod Decana od posledica napada na njegovu kucu u nedelju.

Velika grupa domacih i stranih novinara je u dva konvoja juce krenula ka Srbici gde je u selu Kirez odrzana sahrana ubijenih Albanaca. Medjutim, jednu kolonu zaustavila je policija na cek-poentu kod Glogovca i nije im dozvolila da nastave put. Druga kolona, u kojoj je bio i vas reporter, isla je kolskim putem kako bi zaobisla policiju, ali je naisla na nabujalu reku pa se kolona prepolovila jer sva vozila nisu uspela da je predju.

NA PODRUCJU KLINE, DJAKOVICE I DECANA

Nocne straze u srpskim selima

Kosovska Mitrovica, Beta. - Srpsko stanovnistvo u nekoliko sela na podrucju Kline, Djakovice i Decana, u kojima je u noci izmedju nedelje i ponedeljka pucano na srpske kuce, ponovo je organizovalo nocne straze, rekli su agenciji Beta mestani tih sela.

Nocna dezurstva organizovana su i u izbeglickom naselju Babaloc, u kome je smesteno 120 srpskih i crnogorskih porodica izbeglih iz Albanije. Na to naselje je u proteklih pet dana pucano u nekoliko navrata.

Albanski izvori saopstavaju da je policija blokirala konvoj dug dva kilometra u kojem su bili Albanci koji su se uputili na sahranu. Konvoj je zaustavljen izmedju sela Lausa i Poljaka. Policija je, prema istom izvoru, zaustavila ljude koji su se vozili ili isli putem prema Glogovcu i Srbici, kao i albanske humanitarne organizacije. Pojacane policijske snage juce su, po istom izvoru, primecene i u okolini Podujeva i Kline. Prema ovom izvoru preksinoc oko 21 cas cula se pucnjava na policijskom punktu kod Podujeva. Za to vreme reporter "Nase Borbe" prolazio je pored pomenutog cek-poenta i primetio desetak policajaca s puskama na gotovs i jedno borno vozilo sa kojeg je mitraljezac "sarao" po autobusu, mada pucnjave nije bilo.

Objavljena imena ubijenih Albanaca

Kosovski informativni centar je juce saopstio imena 22 Albanaca ubijenih tokom pravog rata vodjenog tokom vikenda na podrucju Drenice. U saopstenju je istaknuto da je u selu Likosan kod Glogovca ubijena desetoclana porodica Ahmeti i dva njihova gosta iz sela Gradica.

Prema ovom izvoru ubijeni su: Ahmet Ahmeti (1948), Gani Ahmeti (1952), Elmi Ahmeti (1954), Hamiz Ahmeti (1954), Driton Ahmeti (1975), Naim Ahmeti (1976), Lumni Ahmeti (1978), Semsi Ahmeti (1979), Basri Ahmeti (1979), Elhami Ahmeti (1972), kao i Behram Fazliu (1948) i Saban Muja (1967). U selu Kirez ubijena su cetiri brata Sejdiju (Becir, Bekim, Bedri i Nazim), Dzemsir Nebiu i njegova zena Rukije. U selu Likosan ubijeni su Muhamed Isljam Djeli (70) i njegov sin Naser Djeli (37), kao i Redzep Ajet Redzepi, a 16-godisnji Bekim Becir Deliu ubijen je u Srbici.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /