SAVEZNA SKUPSTINA: VECE REPUBLIKA

Crveni pasosi - do kraja veka

Potpisivanje sporazuma sa Hrvatskom za radikale nemoralno, dok socijalisti misle da se time stite Srbi u Hrvatskoj. Usvojeni paket sporazuma i sa Makedonijom, Predlog zakona o drzavljanstvu izmedju SRJ i BiH, kao i paket medjudrzavnih sporazuma

Beograd. - Poslanici Veca republika Savezne skupstine vecinom glasova usvojili su Zakon o potvrdjivanju konzularne konvencije sa Hrvatskom, Sporazum sa Makedonijom o ukidanju viza, Predlog zakona o drzavljanstvu izmedju SRJ i BiH, nekoliko zakona o potvrdjivanju sporazuma s Ruskom Federacijom, kao i Zakon o produzenju vazenja jugoslovenskih crvenih pasosa.

Najburnija, visecasovna rasprava vodjena je povodom sporazuma s Hrvatskom koje su jos prosle godine potpisali tadasnji savezni ministri inostranih poslova dve drzave Milan Milutinovic i Mate Granic.

Poslanici Srpske radikalne stranke smatrali su da je nemoralno potpisivanje bilo kakvih sporazuma sa Hrvatskom koju su nazvali naslednicom ustaske drzave. Tomislav Nikolic (SRS) je rekao: "Ova drzava nema pravo da potpisuje sporazume s Hrvatskom. Zaboravili ste Republiku Srpsku Krajinu, spaljene kuce i decu. U vama, ministri, ni s od srpstva nije ostalo. Vi ste samo za povecavanje poreza i vama se ne moze poveriti vodjenje drzave. Mozda cete nam uvesti uskoro pasose izmedju Srbije i Crne Gore dok sklapate sporazume s Hrvatskom. Sta ce nam ti sporazumi. Ili oni vise nisu Hrvati ili vi vise niste Srbi".

Potpredsednik Veca republika Gorica Gajevic (SPS) rekla je da se patriotizam ne meri punim ili praznim stomacima, kako navode radikali, ali se ne meri ni uvredljivom retorikom. "Ovim sporazumima nije predvidjeno ni prastanje zlocine, ni zaboravljanje onoga sto je bilo, a pitanje konzulata i saobracaja izmedju dve drzave mora se resiti i to je najbolja zastita Srba koji zive u Hrvatskoj", rekla je Gajevic. Poslanik Demokratske partije socijalista Milan Gajovic istakao je da je potrebno normalizovati odnose sa Hrvatskom. "Neka se putem medjunarodne arbitraze resi pitanje Prevlake, a granice izmedju Crne Gore i Hrvatske treba otvoriti", istakao je Gajovic, dodajuci da je to interes Crne Gore.

Istog misljenja bili su i poslanici Narodne stranke Crne Gore (Novaka Kilibarde). Savo Djurdjevac je rekao da je Crna Gora odlukama Slobodana Milosevica potpuno zatvorena i zahtevao da se otvori granicni prelaz Debeli brijeg.

Poslanici Veca republika usvojili su i Zakon o potvrdjivanju sporazuma izmedju SRJ i vlade Ruske Federacije o odobrenju drzavnog kredita SRJ za finansiranje isporuka ruske opreme, roba i usluga. Vrednost ovog kredita iznosi 150 miliona dolara, a bice koriscen do 1999. godine.

Usvojen je i paket drugih medjudrzavnih sporazuma o saradnji sa Ruskom Federacijom, zatim s Kinom, Grckom, Kiprom i Italijom. Poslanici su takodje izglasali Predlog zakona kojim se vazenje jugoslovenskih, takozvanih crvenih pasosa produzava do 31. decembra 1999. godine, a ne kako je ranije bilo predvidjeno, do sredine ove godine.

Vece republika je usvojilo zakone o izmenama zakona o saveznim, administrativnim, kao i o sudskim taksama. Ovim zakonima administrativne i sudske takse povecavaju se u proseku za 10 odsto.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /