UNHCR O AKTUELNOJ SITUACIJI SA IZBEGLICAMA U SRBIJI

Vlasti mobilisu izbeglice na Kosovu

Povecano interesovanje za repatriaciju iz Jugoslavije. Izbeglice iz Glogovca premestene u Pristinu

Beograd.- Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) primio je izvestaje da se izbeglice smestene na Kosovu registruju za sluzenje vojnog roka. Mi smo se ovim povodom obratili republickom Komesarijatu za izbeglice gde nam je receno da ce se sa ovom praksom uskoro prekinuti - rekao je na jucerasnjoj redovnoj konferenciji za novinare predstavnik za stampu beogradske kancelarije UNHCR Mons Niberg. On je naglasio da izbeglice u principu ne smeju biti mobilisane u drzavi koja im je pruzila azil, narocito ako su u pitanju podrucja u kojima je izrazena tenzija.

Niberg je takodje rekao da je UNHCR zabrinut zbog situacije sa izbeglicama u kolektivnim centrima na Kosovu, nakon sto je doslo do incidenta u Srbici, gde, srecom, nije bilo povredjenih. Izbeglice smestene u Glogovcu presle su u Pristinu, a kako kaze Niberg, vec izvesno vreme tamosnje izbeglice traze da se presele u druge kolektivne centre. - Komesarijat za izbeglice Srbije svestan je situacije i sada traze resenje za ove ljude, jer od ukupno 14.000 izbeglica na teritoriji Kosova, uglavnom iz krajine, u "opasnim delovima" nalaze se cetiri izbeglicka centra, sa 200 - 300 izbeglica - navodi Niberg.

Novinarima je juce saopsteno da akcija registracije za repartijaciju koju je pokrenuo UNHCR protice dobro, s obzirom da su za dve nedelje u kolektivnim centrima u centralnoj Srbiji prikupljeno 1.484 molbe, sto cini 11 odsto populacije u kolektivnim centrima. Akcija ce ovih dana biti nastavljena u juznoj Srbiji. Prema recima Monsa Niberga interesovanje izbeglica za povratak je povecano i van ovog procesa, s obzirom da je u poslednje dve nedelje popunjeno 1.300 obrazaca, za 3.279 lica, za dobrovoljni povratak.

Od ponedeljka su status otvorenog grada dobili Laktasi i Srbac, u Republici Srpskoj, s obzirom da su ove opstine pokazale spremnost da prihvate povratak manjina i brigu za njihovu bezbednost, sto je osnovni kriterijum u inicijativi UNHCR.

Na pitanje kako komentarise izjavu komesara za izbeglice Bube Morine, datu u razgovoru sa visokim komesarom UN Sadako Ogatom da je od juna prosle godine iz istocne Slavonije u Srbiju doslo 50.000 ljudi, Niberg je odgovorio da UNHCR nema nacina da potvrdi ove brojke. - Mi nemamo mehanizam za brojanje ljudi koji dolaze iz istocne Slavonije, ali bi u nasoj kancelariji u Novom Sadu to svakako videli.

LJ. Gogic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /